Aceasta reteta de prajitura cu mere si aluat razuit este o reteta din bucataria germana. Aceasta prajitura cu mere este delicioasa, fina si foarte aspectuoasa. Arata ca un tort deoarece suprafata ei este acoperita cu bucati mici dintr-un aluat preparat din faina, unt, zahar brun si scortisoara. Tinem aluatul o jumatate de ora la frigider ca sa se intareasca, apoi il radem pe razatoarea cu gauri mari si il presaram pe suprafata prajiturii. Dupa coacere, aceste bucati mici de aluat se intaresc si au gust si aspect de biscuiti faramitati.
O reteta cu mere foarte gustoasa este si reteta de chec englezesc cu mere.
Ingrediente pentru reteta de prajitura cu mere si aluat razuit (pentru 6-8 portii):
- 4 mere mari taiate felii subtiri
- 200 gr unt moale (la temperatura camerei)
- 200 gr zahar brun
- 200 gr faina de buna calitate
- 100 gr nuci maruntite
- 3 oua
- 3 linguri lapte
- 1 lingurita esenta de rom
- coaja rasa de la o lamaie
- 1 lingura praf de copt
Reteta de prajitura cu mere si aluat razuit – ingrediente pentru aluatul razuit (cu care acoperim prajitura):
- 130 gr faina
- 100 gr zahar brun
- 100 gr unt rece taiat cubulete
- 1 lingura scortisoara
Mod de preparare:
- Preparam mai intai aluatul cu care acoperim suprafata prajiturii. Punem intr-un bol faina, zaharul, scortisoara si untul. Cu varful degetelor frecam bucatile de unt impreuna cu faina, zaharul si scortisoara pana se formeaza un aluat sfaramicios. Invelim aluatul in membrana pentru alimente si il punem la frigider, sa se intareasca.
- Spalam merele, le curatam de coaja, le taiem in sferturi, indepartam samburii si le taiem in felii subtiri. Stropim feliile de mere cu zeama de lamaie ca sa nu se oxideze.
- Incalzim cuptorul la 180 grade. Ungem cu unt o tava rotunda si asezam hartie de copt. Cernem faina impreuna cu praful de copt.
- Cu ajutorul unui mixer batem untul si zaharul pana devin o crema fina. Adaugam coaja de lamaie si esenta de rom si mai batem cu mixerul la viteza mica pana se incorporeaza.
- Adaugam ouale, unul cate unul, si continuam sa batem pana le incorporam pe toate.
- Adaugam faina putin cate putin si amestecam usor cu o lingura. Punem si laptele si amestecam pana se incorporeaza.
- Punem in tava jumatate din compozitia pentru prajitura cu mere, o nivelam cu o spatula si presaram nucile maruntite. Acoperim nucile cu un strat de felii de mere.
8. Punem restul din compozitia de prajitura si nivelam suprafata cu o spatula. Asezam si ultimul strat de felii de mere.
9. Scoatem aluatul din frigider, il radem prin razatoarea cu gauri mari si il presaram peste ultimul strat de felii de mere.
10. Coacem prajitura pe treapta din mijloc a cuptorului la 180 grade. Dupa 45 minute verificam daca prajitura este coapta introducand o scobitoare in centru. Daca scobitoarea iese curata prajitura este gata.
11. Lasam prajitura in tava 10 minute sa se mai raceasca, apoi o scoatem cu atentie din tava si dezlipim hartia de copt. O lasam sa se raceasca pe un gratar si apoi o putem taia.