Prajitura cu banane si nuci este un desert foarte gustos, aromat si pufos. Se prepara rapid si usor si avem posibilitatea sa valorificam bananele prea coapte pe care nu le mai mananca nimeni.
Aceasta prajitura cu banane si nuci are o textura pufoasa, usor umeda. Am decis sa ornez aceasta prajitura cu o glazura de ciocolata. Combinatia de banane, nuci si ciocolata este excelenta!
Cu banane bine coapte putem sa pregatim si un excelent cheesecake cu banane si caramel.
Ingrediente pentru reteta de prajitura cu banane si nuci (pentru o forma rotunda de 22-24 cm):
- 250 gr pulpa de banane (3 banane)
- 250 gr faina
- 200 gr smantana
- 150 gr zahar
- 150 gr unt topit
- 3 oua
- 100 gr nuci maruntite
- 1 lingurita esenta de rom (sau esenta de vanilie)
- 1 lingurita praf de copt
- putina sare
Ingrediente pentru glazura de ciocolata:
- 4 linguri apa
- 4 linguri zahar
- 2 linguri cacao
- 50 gr unt
Reteta de prajitura cu banane si nuci – mod de preparare:
- Cernem faina impreuna cu praful de copt si cu sarea. Incalzim cuptorul la 180 grade.
2. Curatam bananele de coaja si le pasam cu furculita ca sa le transformam intr-un piure cat mai fin.
3. Batem untul topit cu zaharul pana capata o consistenta cremoasa.
4. Separam albusurile de galbenusuri. Adaugam galbenusurile unul cate unul si mixam bine dupa fiecare. Batem albusurile spuma.
5. Adaugam piureul de banane si il incorporam in compozite, apoi adaugam smantana si mixam pana se incorporeaza si aceasta. Punem esenta de rom si nucile in compozitie si le amestecam. Adaugam treptat amestecul de faina, praf de copt si sare si amestecam pana se incorporeaza perfect in aluat.
6. Adaugam spuma de albusuri si o incorporam in aluat cu miscari usoare, de sus in jos.
7. Ungem cu unt si tapetam cu faina o forma rotunda cu diametrul de 22-24 cm. Turnam aluatul si scuturam putin tava, sa se uniformizeze aluatul.
8. Coacem prajitura in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 40-45 minute, pana se rumeneste frumos.
9. Scoatem prajitura din cuptor si o lasam sa se raceasca pe un gratar.
10. Pregatim glazura de ciocolata. Punem intr-o craticioara apa si zaharul si le fierbem. Dupa ce da in clocot, adaugam untul taiat cubulete, esenta si cacaua. Amestecam bine cu telul de sarma si o fierbem putin pana se ingroasa.
11. Turnam glazura calda peste prajitura, o uniformizam cu lama unui cutit si presaram 2-3 linguri de nuci macinate.
Dupa ce glazura s-a intarit, putem sa portionam prajitura si sa o servim.