Piure de cartofi mov – un piure inedit prin culoare si gust, ce poate transforma o masa obisnuita intr-o adevarata masa de sarbatoare chiar si atunci cand este pregatit in varianta de post, cu lapte vegetal si ulei.
Despre cartofii mov
Cartofii mov sunt originari din Peru si sunt folositi frecvent in restaurantele si bucatariile din America de Sud, insa incep sa fie folositi din ce in ce mai mult si in Romania.
Cartofii mov sunt recunoscuti ca avand o cantitate mare de antioxidanti naturali. Bogati in vitamine si minerale, cartofii mov reprezinta una dintre cele mai sanatoase alternative la cartofii albi. Sunt bogati in vitamine si nutrienti – vitamina C, fier, calciu si potasiu. De asemenea, cartofii mov reprezinta o sursa buna de proteine, fibre si carbohidrati, oferindu-ne aportul energetic necesar pentru ne incepe ziua plini de energie.
Cartofii mov au un aspect placut dar si un gust mai intens, putin mai dulce decat al cartofilor albi. Pot fi folositi in multe retete si preparate: piure, tocanite, ciorbe, salate, chiar si in placinte, tarte si alte deserturi.
Pentru a afla mai multe despre cartofii mov recomandam sa cititi articolul Cartofi Mov (Cartofi Violeti) – Beneficii pentru Sanatate si Retete.
Cum se prepara piureul de cartofi mov
Cum se fierb cartofii pentru piure
Cartofii mov pentru piure se fierb intregi, fara sa ii curatam de coaja, deoarece altfel absorb multa apa. Ii punem la fiert intr-o cratita cu apa rece in care am pus putina sare. Astfel cartofii se inmoaie uniform pana in centrul lor. Daca ii punem direct in apa care clocoteste, cartofii fierb repede la exterior, iar pana se inmoaie in interior absorb multa apa. Cartofii se vor descompune la exterior si astfel piureul va fi apos si fara gust.
Daca alegem sa facem piure de cartofi mov curatati de coaja fierti in apa, taiem cartofii in cuburi de 2,5-3 cm si ii fiebem timp de 20 minute pana se inmoaie, apoi ii pisam si adaugam celelalte ingrediente. Cartofii mov fierti astfel vor fi mai deschisi la culoare, spre lila.
Putem sa fierbem cartofii mov pentru piure si la abur. In acest caz, piureul va fi mai gustos deoarece cartofii, nefiind scufundati in apa, isi pastreaza in intregime gustul si culoarea, insa timpul de fiebere va fi mai mare.
Putem face un excelent piure de cartofi mov, cu un gust deosebit, din cartofi mov copti la cuptor. Invelim fiecare cartof in hartie de copt si apoi in folie de aluminiu si coacem cartofii la cuptor la foc mediu spre mare aproximativ 50 minute.
Nu este indicat sa pasam cartofii pentru piure in blender deoarece la viteza mare se elibereaza tot amidonul din cartofi si piureul va fi cleios. Zdrobim cartofii in presa pentru piure avand grija sa nu ramana bucatele nepisate. Curatam si zdrobim cartofii cat inca sunt calzi. Daca vrem sa obtinem un piure de cartofi mov pufos si fin punem cartofii pisati intr-o strecuratoare si cu o spatula sau lingura de lemn presam cartofii pana trec prin strecuratoare.
Ce alte ingrediente folosim la piureul de cartofi mov
Pentru piure mai folosim lapte, unt, sare si piper. Laptele face ca piureul sa nu fie prea gros si ii da un plus de gust.
Putem sa pregatim piureul si cu smantana de gatit in loc de lapte. In acest caz continutul mai mare de grasime pe care il are smantana face piureul mai fin si mai gustos.
Daca in loc de lapte punem o supa mai concentrata (de pui sau de legume), aceasta ii va da un plus de gust.
Daca vrem sa dam piureului un aspect mai catifelat, mai cremos, punem cartofii pisati intr-un bol metalic si il asezam pe o cratita in care fierbe putina apa (bain-marie). Adaugam laptele putin cate putin amestecand incontinuu, apoi punem si untul in acelasi mod. Acest mod de a incalzi incet piureul si incorporarea lenta a laptelui si a untului dau piureului un aspect catifelat si o aroma deosebita de lapte si unt. Alternativ, putem sa punem cratita in care pregatim piureul direct pe direct pe focul dat la minim.
Cu ce condimentam piureul de cartofi mov
Toate plantele aromatice se pot folosi la piureul de cartofi mov: patrunjel, oregano, maghiran, marar, busuioc, menta, coriandru.
Nu exista reguli stricte, doar ca este bine sa aromatizam piureul cu mirodenii pe care le-am pus la mancarea cu care servim piureul sau intr-o combinatie asemanatoare.
De exemplu, daca servim piureul alaturi de sos de carne cu patrunjel si scortisoara, aromatizam piureul cu patrunjel si cimbru.
La carnea pregatita cu lamaie si marar se potriveste un piure de cartofi cu marar si oregano.
Daca piureul de cartofi insoteste peste, folosim la piure patrunjel sau marar.
Daca doriti sa aflati si alte informatii utile pentru un piure de cartofi reusit cititi articolul nostru Toate secretele pentru un piure de cartofi perfect.
Reteta cu cartofi mov: piure de cartofi mov
Reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de piure de cartofi mov:
- 1 kg cartofi mov
- 200 ml smantana de gatit (sau lapte)
- 50 gr unt (sau ulei)
- sare
- piper
Mod de preparare:
- Pentru a ne reusi reteta de piure de cartofi mov trebuie sa fierbem cartofii intregi si necuratati de coaja. Cu o periuta curatam cartofii de pamant si ii spalam foarte bine sub jet puternic de apa. Nu curatam cartofii de coaja ca sa nu absoarba multa apa atunci cand ii fierbem.
Punem cartofii intr-o cratita cu apa cat sa ii acopere cu 5-6 cm si adaugam o lingura de sare (sarea va face cartofii mai gustosi).
Fierbem cartofii la foc mediu aproximativ 30 minute. Ii incercam cu un cutit cu lama subtire si daca se patrund usor sunt fierti, altfel continuam sa ii mai fierbem cateva minute. Trebuie sa avem grija sa nu-i fierbem prea mult deoarece devin aposi.
2. Dupa ce au fiert, mutam cartofii intr-o strecuratoare, sa se scurga de apa si sa se raceasca putin ca sa-i putem curata. Ii curatam de coaja cat inca sunt calzi si coaja se desprinde mai usor.
3. Pasam cartofii cu presa pentru piure de cartofi, cu telul de sarma sau cu furculita. In nici un caz nu pasam cartofii in blender deoarece la viteza mare iese amidonul si cartofii devin cleiosi.
4. Pentru un piure de cartofi mov perfect trebuie sa incorporam smantana de gatit (sau laptele) si untul (sau uleiul) intr-o cratita pusa la foc mic spre mediu. Incalzim mai intai smantana (sau laptele) in cratita, apoi punem cartofii pasati si amestecam cu telul aproximativ 1-2 minute pana cartofii absorb smantana (sau laptele). Adaugam untul (sau uleiul) si sarea si continuam sa amestecam pana piureul absoabe tot lichidul, devine lucios si se desprinde usor de peretii si de fundul cratitei.
5. Daca piureul are prea mult amidon si il vrem mai moale, mai punem putin lapte cald (sau apa calda) amestecand incontinuu la foc mic pana obtinem un piure de consistenta dorita.
6. Presaram putin piper proaspat macinat, verificam daca mai este nevoie de sare si piureul de cartofi mov este gata!
Alte retete de piure de cartofi
Mai jos puteti vedea si alte retete de piure (dati click pe titlul sau pe fotografia retetei pentru a citi reteta).
Piure de cartofi – reteta clasica
Piure de cartofi cu lapte si parmezan
Toate secretele pentru un piure de cartofi perfect
Va recomandam sa cititi si articolul Cartofi Mov (Cartofi Violeti) – Beneficii pentru Sanatate si Retete.