Paine de Casa cu Faina Neagra si Seminte

0
19503

Aceasta paine de casa cu faina neagra si seminte este una dintre cele mai gustoase si mai sanatoase paini pe care le putem face acasa. Este o paine consistenta, cu miez elastic si foarte gustos.

Pentru aceasta reteta de paine de casa cu faina neagra si seminte am folosit faina neagra si trei feluri de seminte: seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac si seminte de in macinate. Din cantitatea de ingrediente data au rezultat doua paini.

O alta reteta de paine de casa deosebit de reusita este reteta de paine de casa fara framantare.

Ingrediente pentru reteta de paine de casa cu faina neagra si seminte:

  • 600 gr faina neagra
  • 450 ml apa calduta
  • 1 plic de drojdie uscata (sau 25 gr drojdie proaspata)
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 lingura de miere
  • 1 lingurita sare
  • 20 gr seminte de in macinate
  • 20 seminte de foarea soarelui
  • 20 gr seminte de dovleac
Ingrediente pentru reteta de paine de casa cu faina neagra si seminte
Ingrediente pentru reteta de paine de casa cu faina neagra si seminte

Reteta de paine de casa cu faina neagra si seminte – mod de preparare:

1. Pentru prepararea acestei retete de paine de casa cu faina neagra dizolvam mai intai drojdia in putina apa calduta si o lasam sa se activeze (aproximativ 10 minute).

2. Punem faina intr-un bol si o amestecam cu telul de sarma ca sa prinda aer. Facem o adancitura in mijlocul fainii si punem drojdia. Adaugam apa calduta si mierea si le incorporam in faina adunand dinspre margini spre centru. Cand aluatul incepe sa devina compact adaugam sarea, uleiul si semintele. Continuam sa framantam aluatul aproximativ 10 minute, pana obtinem un aluat fin si elastic, care nu se lipeste de maini. In functie de faina folosita este posibil sa avem nevoie de mai multa apa. In acest caz, adaugam cate o lingura o data si framantam. Daca mai este nevoie de faina, adaugam de asemenea putina, cate o lingura o data. Aluatul final pentru aceasta paine de casa cu faina neagra nu trebuie sa se lipeasca de maini.Framantam aluatul de paine

3. Punem aluatul de paine intr-un bol uns cu putin ulei, il acoperim cu membrana pentru alimente sau cu un prosop. Lasam bolul cu aluat intr-un loc cald pentru aproximativ o ora, pana isi dubleaza volumul.Aluat de paine crescut

4. Punem aluatul pe masa de lucru, il framantam putin sa iasa aerul si il taiem in doua bucati egale.Punem aluatul pe masa de lucru, il framantam putin sa iasa aerul si il taiem in doua bucati egale

5. Luam o bucata de aluat si o presam cu palmele pana capata o forma dreptungiulara.Luam o bucata de aluat si o presam cu palmele pana capata o forma dreptungiulara

6. Trasam cu latul palmei o linie pe centrul foii, pe lungime. Aducem o parte din foaie pana in centru, exact pe linia trasata si apasam usor. Aducem cealalta parte pe linia trasata si apasam usor astfel ca ambele parti ale foii sa se uneasca intre ele.Trasam cu latul palmei o linie pe centrul foii, pe lungime. Aducem o parte din foaie pana in centru, exact pe linia trasata si apasam usor. Aducem cealalta parte pe linia trasata si apasam usor astfel ca ambele parti ale foii sa se uneasca intre ele.

7. Prindem din nou laturile foii si le unim intre ele, presand bine. Inchidem si capetele painii, unind bine aluatul.Prindem din nou laturile foii si le unim intre ele, presand bine. Inchidem si capetele painii, unind bine aluatul

8. Punem painea in tava cuptorului asternuta cu hartie de copt, cu partea “cusuta” in jos.Punem painea in tava cuptorului asternuta cu hartie de copt, cu partea "cusuta" in jos

9. Procedam in acelasi mod cu a doua bucata de aluat si astfel obtinem doua paini. Le acoperim cu o bucata de membrana alimentara sau cu un prosop si le lasam sa creasca la loc cald, aproximativ o jumatate de ora.

10. Umplem o craticioara cu apa si o introducem in cuptor. Incalzim cuptorul la 200 grade.

11. Dupa ce au crescut painile in tava, facem cateva crestaturi din loc in loc si le ungem cu putina apa. Presaram cateva seminte pe deasupra si le presam usor cu mana, sa se lipeasca de aluat.

     Paine de Casa cu Faina Neagra si Seminte poza 9

12. Coacem aceasta paine de casa cu faina neagra in cuptorul preincalzit la 200 grade timp de 15 minute. Dupa ce au trecut 15 minute, reducem focul la 180 grade si mai coacem painea inca 30 minute. Scoatem painile din cuptor si le lasam sa se raceasca pe un gratar.Paine de Casa cu Faina Neagra si SemintePaine de Casa cu Faina Neagra si SemintePaine de Casa cu Faina Neagra si Seminte

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Paine de Casa cu Faina Neagra si Seminte
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
4.51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.