Ciorba de curcan cu bors si zdrente de ou se prepara din bucatile de curcan cu multe oase: gaturi, aripi, spate. Este o ciorba foarte gustoasa, cu multe legume, leustean si patrunjel si acrita cu bors.
Gustul acestei ciorbe de curcan este imbogatit cu oua batute adaugate la sfarsit, turnate in fir subtire, formandu-se niste ”zdrente” care coloreaza ciorba de curcan in mod placut.
Trebuie sa incercati aceasta reteta de ciorba de curcan si veti vedea cat este de gustoasa! Chiar si inlocuind borsul acru traditional cu lamaie sau cu zeama de varza, va garantez ca tot delicioasa va fi.
In general, ciorbele din carne de pasare sunt foarte gustoase si noi le consumam cu mare placere. Pregatesc des ciorba de pui cu taitei de casa, supa de pui cu lamaie si orez, supa de pui cu galuste si multe alte supe si ciorbe de legume.
Pentru a pregati ciorba de curcan trebuie sa facem mai intai supa de carne. Punem carnea de curcan sa fiarba la foc mic cu o ceapa intreaga, o foaie de dafin, o lingurita de sare si cateva boabe de piper. Supa de carne se fierbe incet, la foc mic, pentru a iesi tot gustul din oase si pentru a fi limpede. Luam spuma de cate ori se formeaza si fierbem supa pana putem desprinde carnea de pe oase, aproximativ doua ore. Poate dura si mai mult, depinde de cat de fraged este curcanul. Dezosam carnea pe care o adaugam in ciorba la sfarsit si strecuram supa.
Pentru a da un gust mai bun acestei ciorbe de curcan vom cali putin legumele, pentru a-si lasa toate aromele. Adaugam supa strecurata si continuam gatirea dupa cum voi arata in continuare la modul de preparare.
Carnea de curcan nu este doar gustoasa ci si mai sanatoasa decat carnea de porc sau de pui, contine mai putine grasimi si mai putin colesterol. Iata cateva motive pentru care este bine sa consumam carne de curcan:
- Reduce nivelul colesterolului „rau” si are cea mai mica cantitate de grasimi saturate dintre toate tipurile de carne
- Poate creste capacitatea functiei sexuale a barbatiilor, avand proteine care mentin un nivel optim de testosteron
- Stimuleaza sistemul imunitar datorita aminoacidului numit triptofan
- Poate ajuta in procesul de slabire. Carnea de curcan contine multe proteine, care sunt digerate mai greu de catre organism. De aceea, senzatia de satietate se pastreaza mai mult timp.
Ciorba de curcan cu bors si zdrente de ou – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de ciorba de curcan cu bors si zdrente de ou:
- 1,5 kg carne de curcan cu oase (gat, aripi, spate, etc.)
- 50 ml ulei
- 2 cepe mari (200 gr)
- 1 bucata radacina de telina (100 gr)
- 1 radacina de patrunjel (80 gr)
- 1 radacina pastarnac (80 gr)
- 2 morcovi (150 gr)
- 3 cartofi (200 gr)
- 1 ardei gras sau kapia rosu
- 40 gr orez
- 350 ml suc de rosii (sau 2 linguri pasta de rosii sau 4-5 rosii)
- 500 ml bors
- 2 oua
- 1 foaie de dafin
- 10 boabe de piper
- 1 legatura patrunjel
- 1 legatura leustean
- 1 lingura de sare (dupa gust)
- 3,5 apa rece
Mod de preparare:
- Taiem carnea de curcan in bucati, o spalam si o punem la fiert. Fierbem carnea de curcan pana se formeaza spuma. Aruncam apa si spalam carnea si cratita in care a fiert. Punem din nou carnea la fiert in 3,5 litri apa rece. Fierbem carnea de curcan impreuna cu o ceapa intreaga, o foaie de dafin si cateva boabe de piper timp de aproximativ 2 ore, pana carnea este bine fiarta. Luam spuma de ori de cate ori este nevoie.
2. Curatam legumele, le spalam si le tocam. Spalam bine verdeata si o tocam.
3. Dupa ce carnea a fiert o scoatem din cratita, o dezosam si strecuram supa.
4. Punem uleiul intr-o cratita si calim putin legumele pana se inmoaie.
5. Adaugam supa strecurata si cartofii taiati in cuburi si continuam fierberea timp de aproximativ 10 minute.
6. Adaugam orezul si sucul de rosii si mai fierbem ciorba de curcan inca 15 minute.
7. Fierbem borsul intr-o craticioara si il adaugam in ciorba impreuna cu carnea dezosata.
8. Batem bine cele doua oua intr-un bol si le turnam in ciorba de curcan in fir subtire, amestecand in cratita cu o furculita, ca sa se formeze zdrente.
9. Oprim focul si adaugam verdeata tocata. Acoperim cratita cu un capac pentru cateva minute, ca sa-si lase toate aromele.
Servim ciorba de curcan cu paine de casa si ardei iute.
Retete cu carne de curcan
Mai jos puteti vedea si alte retete cu carne de curcan (dati click pe titlul sau pe fotografia retetei [entru a citi reteta).
Curcan umplut cu castane si fructe uscate
Chiftele de curcan umplute cu mazare