Acest chec pufos cu smantana este unul din deserturile mele preferate. Se prepara foarte usor, in mod asemanator cu reteta de chec cu lamaie si glazura. Este insa mai fin si mai aromat, deoarece am inlocuit o parte din faina cu amidon de porumb si am adaugat mai mult zahar vanilat si coaja de lamaie. Amidonul de porumb da acestui chec pufos cu smantana un plus de finete si de fragezime. Pur si simplu se topeste in gura!
Checul este unul dintre deserturile cele mai cunoscute si indragite, cu foarte multe variante savuroase, care intotdeauna incanta pe toata lumea. Nimeni nu poate rezista aromei si gustului unui chec proaspat, dulce sau sarat!
Checul este cel mai usor desert, dar si cel mai rapid aperitiv pe care il putem prepara acasa si pe care il putem duce in dar cand mergem in vizita. Il punem in pachetul copiilor la scoala, il luam cu noi la serviciu si ne scoate din incurcatura cand avem musafiri neasteptati. Desi este una dintre cele mai cunoscute prajituri, checul poate deveni o adevarata delicatesa, in functie de imaginatia fiecaruia si de nivelul de perfectiune pe care il doreste.
Putem sa aromatizam checul cum ne place: cu vanilie, esenta de rom, scortisoara, lamaie sau coniac. Adaugandu-i fructe proaspete sau uscate, nuci sau alune, ii dam automat un gust diferit. Totul este permis! Daca il ornam cu o glazura, devine un desert pentru o masa de sarbatoare. Cu alte cuvinte, checurile ne permit sa ne “jucam” in bucatarie, sa depasim vechile retete si sa cream propriile noastre retete.
Secretele unui chec reusit
Cu siguranta, toata lumea stie sa faca chec. Dar nu oricui ii reuseste un chec pufos, crescut si elastic.
Exista cateva secrete pentru a prepara un chec pufos:
- Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei
- Separam albusurile de galbenusuri
- Batem albusurile foarte bine, pana cand se dizolva tot zaharul
- Incorporam faina cu atentie, nu trebuie sa amestecam prea mult, pentru ca se pierde aerul incorporat in albusuri, iar checul nu va fi pufos
- Temperatura de coacere trebuie sa fie potrivita, 170°C
- Nu deschidem usa cuptorului cel putin 30 de minute. De altfel, nu exista vreun motiv sa o deschidem deoarece checul nu se coace in acest timp.
- Putem folosi unt sau orice fel de ulei, dar cu unt acest chec pufos este mai bun.
Pentru a afla mai multe secrete pentru reusita unui chec pufos va invit sa cititi articolul Toate secretele pentru un chec perfect. Veti afla multe informatii interesante care va vor ajuta la preparea unui chec pufos si fin.
Chec pufos cu smantana – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de chec pufos cu smantana:
- 6 oua mari
- 200 g zahar
- 150 g faina
- 50 g amidon de porumb
- 100 g unt moale
- 250 g smantana cu 20% grasime
- 4 plicuri zahar vanilat
- 5 g praf de copt (1 lingurita rasa)
- coaja rasa de la o lamaie
- ½ lingurita sare
- 1 lingura suc de lamaie
- putin unt si putina faina (pentru uns si tapetat tava)
Reteta de chec pufos cu smantana – mod de preparare:
1.Punem praful de copt in faina si il amestecam.
Pentru aceasta rețetă de chec pufos praful de copt nu este obligatoriu. Afanarea aluatului de chec se face in principal prin mixarea albusurilor, dar este mai bine sa folosim si praf de copt, pentru siguranta. Eu prefer sa-l folosesc.
Amestecam in faina si amidonul. Amidonul da o textura foarte delicata si moale, astfel incat checul se va topi in gura. Daca nu avem amidon, il inlocuim cu faina, dar ar fi de preferat sa il folosim. Cernem faina impreuna cu amidonul si cu praful de copt.
2. Separam galbenusurile de albusuri. Avem grija sa nu scapam galbenus in albus, pentru ca albusurile nu se vor bate bine, nu vor deveni spuma.
3. Pregatim o tava dreptunghiulara pentru cozonac cu dimensiunile de 25cm x 11cm. Ungem tava cu un strat de unt si o tapetam cu faina. Scuturam bine tava pentru a indeparta surplusul de faina si o lasam deoparte. Preincalzim cuptorul la 170°C.
4. Intr-un bol incapator mixam untul moale cu 2/3 din cantitatea de zahar timp de aproximativ 5 minute.
5. Adaugam sarea si un galbenus si mixam pana se incorporeaza. Continuam sa mixam pana incorporam toate galbenusurile, unul cate unul.
6. Adaugam doua linguri de faina si coaja de lamaie si mixam pana le incorporam.
7. Adaugam smantana si mixam pana se incorporeaza.
8. Adaugam faina cernuta impreuna cu amidonul si cu praful de copt, in doze mici. Amestecam pana obtinem o compozitie omogena, fara cocoloase.
9. Punem albusurile intr-un castron incapator. Adaugam peste albusuri o lingura de suc de lamaie. Acidul nu se va simti la gust, dar va face spuma mai stabila, astfel ca la incorporare se va dezumfla mai putin. Mixam pana ce albusurile isi maresc considerabil volumul. Adaugam restul de zahar si zaharul vanilat si mixam in continuare pana obtinem o spuma ferma.
Tip: Pentru ca albusurile sa se bata repede si sa obtinem o spuma ferma si stabila, trebuie sa folosim oua cat mai proaspete.
10. Adaugam cate putin din spuma de albusuri (aproximativ o treime) peste compozitia de galbenusuri si faina. Amestecam usor, apoi incorporam treptat toata spuma de albusuri.
Aceasta este partea cea mai importanta din toata reteta! Daca ne grabim, putem pierde toata afanarea pentru care am muncit pana acum. Trebuie sa amestecam usor, cu miscari de sus in jos. Trebuie sa cautam orice ocazie sa economisim miscari pentru ca la fiecare miscare scoatem aer din compozitie.
Desi amestecarea se face lent, nu trebuie sa dureze mai mult de 2-3 minute.
11. Turnam compozitia de chec in tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Trantim usor tava de cateva ori de blatul de lucru, pentru a se aseza bine aluatul, fara sa ramana goluri in interior. Eu am uitat sa fac asta, nu uitati si Dumneavoastra!
12. Coacem acest chec pufos in cuptorul preincalzit la 170°C timp de aproximativ 40 minute. In acest interval nu deschidem usa cuptorului deoarece checul nu va fi copt mai devreme si se poate lasa.
Dupa 40 minute, scoatem checul din cuptor si facem testul cu scobitoarea. Daca scobitoarea iese curata, fara urme de aluat, checul este copt!
Cand checul este gata, scoatem tava din cuptor si il mai lasam in tava pentru cateva minute, sa se racoreasca putin.
13. Scoatem apoi checul din tava si il lasam sa se raceasca pe un gratar pentru prajituri.
14. Dupa ce s-a racit complet, putem felia si servi checul.
Acest chec pufos cu smantana ramane moale si pufos mai multe zile. Se pastreaza invelit in folie alimentara, in frigider.
Alte retete de chec
Dati click pe titlul retetei pentru a citi reteta.
- Chec cu Iaurt, Cacao si Lamaie
- Chec Marmorat cu Cacao si Portocala
- Chec cu Ciocolata Neagra
- Chec Englezesc cu Mere Caramelizate
- Chec cu Mere si Nuci
- Chec cu Portocale
- Chec de Post cu Portocale
- Chec cu Lamaie si Glazura
- Chec cu Banane, Nuci si Stafide
- Chec cu Dovleac si Cacao
- Chec cu Morcovi, Nuci si Stafide
- Chec cu Fructe Uscate, Nuci si Iaurt
- Chec cu Fructe Confiate (reteta Jamie Oliver)
- Chec Aperitiv cu Sunca si Branza
- Chec Aperitiv cu Legume si Branza