Aceasta reteta de chec cu fructe confiate, cu alcool (coniac sau whisky), migdale, nuci, stafide, merisor si cirese (sau caise) este ideala pentru mesele festive. La prepararea acestui chec am folosit un amestec de stafide galbene, stafide negre, merisor si cirese deshidratate. Daca nu aveti cirese puteti sa le inlocuiti cu caise uscate taiate in bucati mici.
Desi aspectul acestui chec cu fructe confiate este impresionant, nu este greu de facut. Pentru prepararea checului avem nevoie de o tava clasica de chec cu gaura pe mijloc, cu diametrul de 23 centimetri. Aceasta reteta de chec este creatia renumitului bucatar Jamie Oliver.
Ingrediente pentru reteta de chec cu fructe confiate (Jamie Oliver):
Ingrediente pentru chec:
- 250 gr faina de buna calitate
- 175 gr unt moale (la temperaura camerei)
- 150 gr zahar brun
- 100 gr pudra de migdale (sau migdale albe macinate in blender)
- 4 oua mari (sau 5 oua de marime medie)
- 500 gr fructe confiate sau uscate (stafide galbene, stafide negre, merisor, cirese, caise uscate)
- 75 gr marmelada de caise + 1 lingura pentru glazura
- 50 ml lapte
- 50 ml suc de portocale
- 50 ml coniac (sau whisky) + 2 linguri pentru uns deasupra
- 1 lingurita de praf de copt
- 1 lingurita esenta de vanilie
- coaja rasa de la o portocala
- ¼ lingurita sare
Ingrediente pentru ornat:
- fructe confiate, caise uscate, nuci, migdale
Reteta de chec cu fructe confiate (Jamie Oliver) – mod de preparare:
- Cantarim ingredientele si le asezam la indemana pe masa de lucru. Cernem faina de doua ori impreuna cu praful de copt si cu sarea.
- Incalzim cuptorul la 150 grade. Ungem bine tava cu unt, o tapetam cu faina, apoi o scuturam putin ca sa indepartam surplusul de faina.
- Intr-un bol amestecam fructele uscate cu sucul de portocale si cu coniacul (sau whisky) si le lasam deoparte. Batem cu mixerul untul impreuna cu zaharul brun pana devin o crema pufoasa. Adaugam marmelada de caise, coaja de portocale si esenta de vanilie.
- Adaugam ouale pe rand, unul cate unul (dupa ce s-a incorporat primul ou il adaugam si pe al doilea, pana le incorporam pe toate). Adaugam cate putin si alternativ pudra de migdale si amestecul de faina, praf de copt si sare, si amestecam usor, pana se incorporeaza. Adaugam apoi laptele, fructele uscate si amestecam usor pana se incorporeaza si acestea.
- Turnam compozita in tava si coacem checul pentru 1½ ora.6. Dupa ce au trecut 45 de minute de cand am introdus checul in cuptor, reducem temperatura la 100 grade si mai coacem checul inca 45 minute. Verificam daca checul este copt introducand o scobitoare in mijloc. Daca scobitoarea iese curata, checul este gata.
7. Scoatem checul din cuptor, il intepam in 3-4 locuri si cu ajutorul unei pensule il ungem pe deasupra cu coniac (sau cu whisky). Lasam checul sa se raceasca in tava aproximativ o ora, apoi il scoatem din tava, il rasturnam pe un gratar si il lasam sa se raceasca complet.
8. Pregatim glazura. Intr-o craticioara amestecam o lingura de marmelada de caise cu 2 linguri de apa si lasam sa fiarba la foc mediu. Cand glazura incepe sa fiarba, luam cratita de pe foc si ungem checul pe deasupra si pe partile laterale.
9. Ornam acest minunat chec dupa preferinte si imaginatie.