Reteta de galuste cu prune sau de gomboti cu prune este o reteta foarte cunoscuta si indragita de multa lume. Aceste galuste cu prune sunt foarte gustoase si aromate, moi si usor pufoase. Eu le pregatesc intotdeauna cand prepar cate o portie de gem de prune.
Aceste galuste cu prune se prepara dintr-un aluat pe baza de cartofi si faina. Optional putem adauga si putin gris. In acest aluat vom inveli prunele, obtinand astfel galustele. Vom fierbe aceste galuste cu prune in apa cu putina sare, apoi le tavalim prin pesmet rumenit in unt cu zahar si scortisoara. Adaugam zaharul si scortisoara la sfarsit, pentru a nu se arde.
Pentru a prepara aluatul pentru galustele cu prune trebuie fierbem cartofii intregi, in coaja, ca sa nu absoarba multa apa. In functie de cartofii folositi vom avea nevoie de mai multa sau mai putina faina. Este important sa nu punem prea multa faina pentru a obtine niste galuste cu prune moi si pufoase. Daca aluatul pare lipicios este bine sa lucram cu mainile bine infainate. Aluatul se va intari suficient in timpul fierberii, dar va ramane pufos. Cu acest aluat putem sa preparam si niste delicioase galuste cu crema de ciocolata.
Ingrediente pentru reteta de galuste cu prune (gomboti cu prune):
- 800 gr cartofi albi, fainosi
- 200-250 gr faina
- 2 linguri gris fin
- 4 linguri ulei (sau 40 gr unt)
- 2 oua
- 1 kg prune mici
- 2 linguri zahar (pentru prune)
- 1 lingurita scortisoara (pentru prune)
- putina sare
Reteta de galuste cu prune (gomboti cu prune) – ingrediente pentru decor:
- 200 gr pesmet
- 100 gr unt
- 100 gr zahar
- 1 lingura scortisoara
Reteta de galuste cu prune (gomboti cu prune) – mod de preparare:
- Pregatim prunele. Le spalam, le stergem de apa si le scoatem samburii. Daca prunele sunt mici, le lasam intregi. In cazul in care prunele sunt mari, le taiem pe jumatate. Le amestecam cu 2 linguri de zahar si cu o lingurita de scortisoara.
2. Spalam cartofii si ii punem sa fiarba intregi intr-o cratita cu apa rece. Cand s-au fiert bine, ii scurgem de apa si ii curatam de coaja. Peste cartofii fierbinti punem uleiul sau untul, putina sare si amestecam bine cu un tel de sarma. Adaugam ouale si amestecam energic cu telul timp de apoximativ 5 minute, pana obtinem un piure omogen si pufos. Punem grisul si cate putin din cantitatea de faina, deoarece s-ar putea sa nu fie nevoie sa o punem pe toata. Amestecam compozitia cu o lingura. Vom obtine un aluat lipicios, dar omogen.
Tip: Va sfatuiesc sa nu adaugati mai multa faina pentru ca galustele vor deveni tari dupa fierbere. Numai in cazul in care aluatul este extrem de umed putem pune cel mult o lingura cu faina si o lingura de gris.
3. Pregatim pesmetul prin care vom tavali aceste galuste cu prune. Topim untul intr-o tigaie antiaderenta, adaugam pesmetul si il rumenim cateva minute, la foc mic. Cand capata o culoare aurie, oprim focul si adaugam zaharul si scortisoara. Amestecam bine si il lasam sa se raceasca complet.
4. Umplem o cratita cu apa si o punem la fiert cu un varf de cutit de sare.
5. Cu mainele bine infainate rupem cate o bucata de aluat, o aplatizam in palma si asezam o pruna intreaga (daca prunele sunt mici) sau o jumatate de pruna, daca prunele sunt mari.
6. Inchidem bine pruna in aluat si ii dam o forma rotunda.
7. Formam astfel toate galustele si le asezam pe o farfurie presarata cu faina.
8. Cand apa clocoteste punem galustele in cratita, cate 3-4 deodata. Fierbem galustele timp de 5-6 minute, pana se ridica singure la suprafata. Dupa ce s-au ridicat la suprafata, mai fierbem aceste galuste cu prune inca 5-6 minute. Le scoatem cu lingura de spuma si le punem direct in tigaia cu pesmet rumenit. Le rotim pe toate partile, pana sunt bine invelite in pesmetul crocant.
9. Servim aceste galuste cu prune calde sau reci, dupa preferinta.
Reteta de gomboti cu crema de ciocolata (galuste cu crema de ciocolata)
Daca va place ciocolata puteti pregati o alta varianta a retetei de gomboti (dati click pe fotografia de mai jos pentru a citi reteta).