Aceasta reteta de clatite umplute cu ciuperci si sos bechamel este ideala pentru masa de duminica, atunci cand toata familia ia pranzul impreuna, sau cand avem invitati la masa. Preparata din ingrediente obisnuite si ieftine, reteta de clatite umplute cu ciuperci si sos bechamel este deosebit de gustoasa si foarte aspectuoasa. La aceste clatite umplute cu ciuperci am folosit o reteta de sos bechamel preparat din amidon de porumb, la fel ca la reteta de musaca de cartofi cu vinete si carne.
Clatite Umplute cu Ciuperci la Cuptor – reteta video pas cu pas
Reteta de clatite umplute cu ciuperci la cuptor – ingrediente pentru clatite:
- 300 gr faina
- 500 ml lapte
- 100 ml apa minerala
- 4 oua
- 50 gr unt topit
- sare
- patrunjel tocat (optional)
- putin ulei pentru uns tigaia
Reteta de clatite umplute cu ciuperci la cuptor – ingrediente pentru umplutura:
- 500 gr ciuperci taiate felii
- 1 ceapa mare tocata marunt
- 2 catei de usturoi tocati marunt
- 3 linguri de ulei
- 3 linguri de vin alb
- 200 gr cascaval + 50 gr (pentru presarat deasupra)
- patrunjel tocat (sau marar)
- sare
- piper proaspat macinat
Reteta de clatite umplute cu ciuperci la cuptor – ingrediente pentru sosul bechamel:
- 500 ml lapte
- 4 linguri amidon de porumb
- 2 linguri de unt
- 3 linguri cascaval ras
- 1 galbenus
- sare
- putina nucsoara
Mod de preparare:
- Amestecam bine intr-un vas ouale cu sarea pana se desfac bine ouale. Topim untul si cernem faina. Adaugam untul topit si faina in ploaie. Amestecam bine cu un tel sau un mixer pana se formeaza o coca pe care o subtiem cu laptele si apa minerala, astfel ca amestecul sa fie omogen. Se lasa compozitia deoparte 10-15 minute, sa se odihneasca.
2. Ungem o tigaie cu ulei, o incingem si turnam un polonic de coca. Miscam tigaia astfel ca aceasta sa se intinda bine. Coacem clatitele la foc mic si, cand incep sa se rumeneasca pe margine, le intoarcem. Le asezam pe o farfurie una peste alta.
3. Pregatim sosul bechamel. Dizolvam amidonul de porumb intr-un bol cu 200 ml lapte rece, amestecand incontinuu cu telul de sarma. Incalzim restul de lapte intr-o cratita cu fundul mai gros. Cand incepe sa fiarba, punem amidonul din bol si amestecam foarte bine cu telul. Micsoram focul la minim, adaugam sarea, nucsoara si mai fierbem aproximativ 4- 5 minute pana se ingroasa sosul, amestecand incontinuu cu telul. Oprim focul si punem untul (nu tot deodata) amestecand energic cu telul. Adaugam cascavalul, galbenusul si amestecam pana se incorporeaza in sos.
4. Pregatim umplutura. Incalzim uleiul intr-o tigaie si calim putin ceapa, pana devine lucioasa. Adaugam usturoiul si continuam calirea inca o jumatate de minut, amestecand incontinuu. Punem ciupercile si le calim pana scade tot lichidul pe care il lasa. Stingem cu vin si mai calim pana se evapora alcoolul. Asezonam cu sare si piper, punem patrunjelul si luam tigaia de pe foc.
5. Adaugam 4-5 linguri de sos bechamel si amestecam bine.
6. Ungem cu unt o tava in care vom aseza clatitele. Punem pe fiecare clatita o lingura de umplutura de ciuperci, cascaval ras si le impachetam.
7. Asezam clatitele in tava si le acoperim cu restul de sos bechamel.
8. Presaram cascavalul ras.
9. Punem tava cu clatite in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru aproximativ 30-35 minute, pana se rumenesc deasupra.
10. Servim aceste clatite umplute cu ciuperci calde, impreuna cu o salata.