Gogosi din flori de salcam – desert rapid cu flori de salcam in aluat, reteta pas cu pas. Reteta simpla, traditionala, de gogosi cu flori de salcam. Flori de salcam in aluat, ingrediente si mod de preparare pas cu pas
Aceste gogosi din flori de salcam sunt unul dintre deliciile sezonului de primavara de care ne bucuram doar cateva saptamani pe an. Daca nu le pregatim in aceasta perioada trebuie sa asteptam un an intreg ca sa ne facem pofta. Iar vremea lor este chiar acum, in luna mai, perioada in care oamenii si albinele savureaza parfumul dulce al salcamilor infloriti. Urmeaza un sezon bun pentru apicultori, mierea de salcam fiind foarte apreciata. Aproape aceeasi aroma putem obtine si noi pregatind dulceata din flori de salcam. Putem usca florile de salcam pentru ceaiuri, putem face siropuri sau aceste minunate gogosi cu flori de salcam.
Reteta aluatului acestor minunate gogosi din flori de salcam este reteta clasica, cu kefir sau lapte batut. Diferenta consta in textura usor mai fluida, pentru ca aluatul sa adere la florile de salcam. Se folosesc florile intregi, cu codite cu tot. De obicei se pun cate doua flori la o gogoasa, pentru a se simti din plin gustul si aroma acestora. Dar depinde si de gustul fiecaruia si de cat de dese sunt florile. Eu am folosit cate o floare la fiecare gogoasa, ca sa ma asigur ca se vor praji bine pana la mijloc. Am folosit pentru prajitul gogosilor unt de cocos pentru ca este mai rezistent la temperaturi mari.
Aceste gogosi din flori de salcam au un gust incomparabil. Florile de salcam sunt dulci si aromate, iar gogosile moi si pufoase. Nu vom gasi nicaieri sa cumparam aceste gogosi, ramane sa le pregatim doar acasa.
Tot din seria retetelor de gogosi mai speciale am preparat o reteta de gogosi cu lingura cu mere si stafide, care este deosebita si merita incercata!
Gogosi din flori de salcam – flori de salcam in aluat – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de gogosi din flori de salcam:
- 20 flori de salcam (cu tije)
- 2 oua
- 250 gr faina
- 50 gr zahar pudra
- 250 ml kefir (sau lapte batut)
- 1 plic zahar vanilat
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie
- 1⁄2 lingurita bicarbonat de sodiu
- putina sare
- zahar pudra cu aroma de vanilie (pentru ornat)
- 300 gr unt de cocos sau ulei (pentru prajit)
Reteta de gogosi cu flori de salcam – mod de preparare:
- Spalam florile de salcam, cu tot cu tulpina de care sunt prinse, intr-un vas cu apa rece. Le agitam usor in apa ca sa inlaturam praful si eventualele insecte care pot fi printre flori.
2. Punem florile de salcam intr-o strecuratoare si le lasam sa se scurga bine de apa.
3. Punem florile de salcam pe hartie absorbanta. Este necesar ca florile sa nu contina apa ca sa nu se subtieze aluatul prin care le trecem si astfel sa nu mai adere la flori.
4. Intr-un castron batem ouale intregi cu sarea, zaharul pudra si zaharul vanilat pana se dizolva zaharul.
5. Adaugam treptat kefirul (sau laptele batut) si amestecam cu telul de sarma pana il incorporam.
6. Punem peste compozitie praful de copt, bicarbonatul de sodiu si coaja de lamaie si incepem sa adaugam treptat faina. Amestecam prima doza de faina pana o incorporam si continuam asa pana incorporam toata faina. Punem faina trepta pentru a evita formarea cocoloaselor.
Vom obtine un aluat fin si omogen, putin mai gros decat aluatul de clatite.
7. Punem pe foc o tigaie cu fundul mai gros si adaugam untul de cocos (sau uleiul) intr-un strat de 4 degete.
8. Cand uleiul este incins, tavalim florile de salcam prin aluat una cate una, apoi le scurgem bine deasupra castronului si imediat le asezam cu grija in tigaia cu ulei.
9. Prajim gogosile. Uleiul trebuie sa fie din abundenta pentru ca aceste gogosi din flori de salcam sa se prajeasca foarte rapid, fara sa stea mult timp in contact cu uleiul. Prajirea acestor gogosi din flori de salcam dureaza maximum 2 minute, pe ambele parti.
Temperatura uleiului trebuie sa fie in jur de 170°C. Daca nu avem termometru putem testa daca uleiul e suficient de incins cu o picatura de aluat. Daca aceasta se ridica imediat la suprafata, sfaraind, cand e lasata sa cada in uleiul fierbinte, putem adauga si florile la prajit.
10. Imediat ce gogosile din flori de salcam sunt rumene-aurii, le scoatem din uleiul incins si le punem pe un strat de hartie absorbanta, ca sa se absoarba excesul de ulei.
11. Transferam gogosile pe un platou.
12. Presaram gogosile cu zahar pudra vanilat si le servim calde.
Gogosile cu flori de salcam au o textura fina, crusta este crocanta si subtire, iar florile de salcam dau gogosilor o textura placuta si un gust subtil de miere.