Acest jeleu de papadie este o varianta cu mai putin zahar pentru iubitorii de sirop de papadie (miere de papadie). Se obtine o gelatina foarte moale, asemanatoare mierii, care se topeste instantaneu pe limba.
Pentru a prepara acest jeleu de papadie este necesar sa adunam in jur de 100 grame de flori de papadie. Le inlaturam coditele si toata partea verde, pentru ca acestea au gust amar. Le spalam foarte bine sub un jet de apa rece. Dupa aceea, le lasam sa stea putin pe un prosop de hartie. Astfel, ne asiguram ca florile de papadie nu vor avea insecte la interior.
Pentru a prepara acest jeleu de papadie trebuie sa culegem florile de papadie pe vreme insorita, dimineata, cand sunt complet deschise, din locuri nepoluate, de pe dealuri si campuri de la tara, sau din gradini.
Jeleul de papadie este minunat, gustos, aromat si racoritor si are multiple efecte terapeutice chiar daca are un continut ridicat de zahar. Jeleul de papadie, consumat in diverse cure, ca atare sau in ceaiuri, are efect detoxifiant, mai ales asupra ficatului si a bilei. Jeleul de papadie este un preparat accesibil tuturor, cu multiple beneficii pentru afectiunile hepatice sau biliare, durerile reumatice, artrite si multe altele.
Papadia este o planta atat de comuna si de vizibila incat greu ne vine sa credem ca efectele benefice pe care le are asupra sanatatii sunt atat de puternice. Creste spontan in Romania si poate fi vazuta in toate parcurile, pe malul apelor, pe pajistile montane sau in poieni insorite. Pe langa proprietatile curative papadia mai are calitati culinare deosebite. Frunzele si florile papadiei sunt folosite in prepararea salatelor si dulceturilor.
Pentru prepararea jeleului de papadie putem sa folosim zahar gelifiant 2:1, gelatina sau gelifiant cu fructoza de la Dr. Oetker pe care l-am folosit si eu. Am ales sa folosesc acest gelifiant cu fructoza deoarece o parte din zaharuri a fost inlocuita cu indulcitori. Asfel jeleul obtinut dintr-un litru de infuzie de papadie contine cu 40% mai putine calorii decat jeleul obtinut dintr-un litru de infuzie de papadie preparat dintr-un kilogram de zahar si gelatina.
Infuzia de papadie se amesteca bine cu gelifiantul cu fructoza intr-o cratita. Se aduce amestecul la punctul de fierbere si se fierbe timp de 3-5 minute, amestecand constant. Amestecul se toarna in borcanele sterilizate in prealabil. Umplerea borcanelor se face complet, pana in margine. Borcanele se inchid cu capace, apoi se rastoarna si se lasa sprijinite pe capac 5 minute. In timpul racirii, borcanele se rastoarna de mai multe ori pentru a se asigura o distribuire cat mai uniforma a bucatilor de jeleu.
Jeleu de papadie – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de jeleu de papadie:
- 100 gr flori de papadie (numai petalele)
- 500 gr gelifiant cu fructoza (sau 500 gr zahar gelifiant 2:1)
- 1 litru apa
- sucul de la o lamaie
Jeleu de papadie – mod de preparare:
- Taiem cu o foarfeca capatul fiecarei flori si cu ajutorul degetelor indepartam partile verzi ale florilor si oprim numai partea galbena, petalele. Este o operatiune migaloasa dar merita sa o facem.
2. Punem petalele de papadie intr-o strecuratoare si le spalam.
3. Punem un litru de apa intr-o cratita si adaugam petalele de papadie.
4. Fierbem petalele de papadie timp de aproximativ 4-5 minute. Oprim focul, acoperim cratita cu un capac si lasam sa se infuzeze timp de 24 ore.
5. Sterilizam borcanele. Incalzim cuptorul la 100 grade. Spalam bine borcanele si capacele si le punem pe gratarul cuptorului. Introducem borcanele in cuptorul preincalzit la 100 grade si le tinem timp de 10 minute.
6. Dupa 24 ore strecuram infuzia de papadie intr-o strecuratoare in care am asezat o bucata de tifon. Presam cu o lingura ca sa ajutam sa treaca lichidul, apoi strangem tifonul si stoarcem bine cu mana.
7. Punem infuzia de papadie intr-o cratita si adaugam gelifiantul si sucul de lamaie. Aducem amestecul la puncul de fierbere si continuam sa il fierbem timp de aproximativ 3-5 minute, amestecand incontinuu. Inlaturam cu o lingura spuma care se formeaza.
8. Turnam jeleul de papadie in borcanele calde. Umplerea borcanelor se face complet, pana in margine. Inchidem borcanele cu capacele, apoi le rasturnam si le lasam sprijinite pe capac 5 minute pentru o mai buna omogenizare. In timpul racirii, rasturnam borcanele de mai multe ori pentru a se asigura o distribuire cat mai uniforma.
Retete cu papadie
Sirop de papadie (miere de papadie) – beneficii si reteta pas cu pas