Iahnie de Fasole cu Afumatura (Fasole Scazuta)

0
17959

Reteta de iahnie de fasole (fasole scazuta) este o mancare foarte apreciata de romani, pregatita mai des in perioada de iarna. Iahnia de fasole se poate pregati cu ciolan afumat, carnati afumati, costita si alte afumaturi.

Iahnia de fasole cu ciolan se pregateste de 1 Decembrie, cand se sarbatoreste Ziua Nationala a Romaniei, si se serveste fiebinte, insotita de muraturi.

Fasolea pregatita cu carne este o combinatie obisnuita in bucataria multor tari. Este o mancare atat de hranitoare si de consistenta incat de multe ori este servita si la micul dejun, in special de englezi.

Reteta de iahnie de fasole (fasole scazuta) se poate pregati si fara afumatura, pentru zilele de post.

Exista multe retete de iahnie de fasole, fiecare bucatar preferand diferite combinatii de legume pe care le adauga, dar rezultatul este acelasi – o iahnie de fasole gustoasa, aromata si consistenta.

Ingrediente pentru reteta de iahnie de fasole – fasole scazuta (pentru 4-5 portii):

  • 500 gr fasole uscata
  • 200 gr costita afumata taiata felii
  • 100 ml ulei
  • 2 cepe uscate tocate marunt
  • 2 morcovi taiati rondele
  • 1 telina de marime mijlocie tocata marunt
  • 1 ardei gras sau capia taiat felii subtiri
  • 2 catei de usturoi tocati marunt
  • 200 gr rosii tocate (din conserva)
  • 1 lingura de pasta de rosii
  • 1 lingurita de paprika dulce
  • 1 lingurita de cimbru
  • 1 foaie de dafin
  • 5-6 boabe de piper
  • 1 legatura de patrunjel tocat
  • sare
  • piper proaspat macinat

Reteta de iahnie de fasole – fasole scazuta – mod de preparare:

  1. Punem fasolea la inmuiat cu o seara inainte. Fasolea trebuie sa stea la inmuiat cel putin 12 ore.
  1. Spalam fasolea, o scurgem de apa si o fierbem intr-o cratita cu apa rece pana da in cateva clocote. Aruncam apa si punem din nou fasolea sa fiarba in apa calda. Repetam inca o data operatiunea. Fierbem fasolea impreuna cu foaia de dafin si cu boabele de piper, pentru aproximativ o ora, pana se inmoaie.
  1. Intr-o alta cratita incalzim jumatate din cantitatea de ulei la foc mediu si calim putin costita. Adaugam ceapa, morcovul, telina, ardeiul, usturoiul si le calim 2-3 minute, pana se inmoaie putin. Adaugam rosiile, pasta de rosii, paprika si cimbrul si mai calim inca 2-3 minute.

Tip: Daca ne place gustul picant putem sa punem si 1 ardei iute mic tocat marunt sau putin ardei uscat pisat.

  1. Incalzim cuptorul la 180 grade (foc mediu). Intr-un vas pentru cuptor amestecam fasolea cu legumele calite si adaugam o parte din apa in care a fiert fasolea, atat cat sa o acopere cu 2-3 cm. Inlaturam foaia de dafin, adaugam restul de ulei si condimentam cu sare si piper. Punem o parte din ulei mai tarziu, deoarece daca fierbem uleiul mai putin timp nu isi pierde vitaminele si ajuta sa se lege sosul.
  1. Introducem vasul in cuptor pe treapta de jos si gatim iahnia de fasole timp de 20 minute. Scoatem fasolea din cuptor si presaram patrunjelul tocat.

Servim iahnia de fasole cu paine proaspata si cu muraturi.

Iahnie de fasole - fasole scazuta

Iahnie de fasole - fasole scazuta

Iahnie de fasole - fasole scazuta

Iahnie de fasole - fasole scazuta

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Iahnie de Fasole cu Afumatura (Fasole Scazuta)
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
41star1star1star1stargray Based on 11 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.