Aceasta mancare de urzici cu usturoi este excelenta pentru perioada postului si in general pe toata perioada primaverii. Urzicile sunt un aliment ideal, sanatoase si ieftine. Sunt tonifiante, depurative, diuretice si pline de minerale.
Aceasta mancare de urzici cu usturoi se serveste cu mamaliga calda sau cu paine proaspata si, in afara perioadei de post, cu oua ochiuri.
Ingrediente pentru reteta de mancare de urzici cu usturoi (reteta de post):
- 1 kg urzici
- 3 linguri ulei de masline
- 1 ceapa tocata marunt
- 4-5 catei de usturoi pisat
- 1 lingura de faina
- leustean tocat marunt
- sare
- piper proaspat macinat
- apa pentru fiert urzicile
Mod de preparare:
1. Curatam cu atentie urzicile de eventualele corpuri straine. Le spalam in mai multe ape ca sa nu ramana nisip in ele si le scoatem cu atentie din apa.
2. Intr-o oala incapatoare punem sa fiarba apa in care vom fierbe urzicile. Adaugam o lingurita de sare. Cand apa incepe sa clocoteasca, punem urzicile si le fierbem cel mult 10 minute, in functie de cat de batrane sunt. Urzicile mele au fost foarte tinere si fragede si le-am fiert numai 5 minute.
3. Dupa ce s-au fiert, le scoatem si le lasam la scurs intr-o strecuratoare mare timp de 5 minute. Pastram o cana din zeama in care au fiert urzicile pentru a o folosi mai tarziu.
4. Tocam marunt urzicile scurse de apa sau le pasam cu blenderul vertical. Adaugam peste urzicile pasate o lingura plina de faina si amestecam bine pana se incorporeaza.
5. Curatam ceapa si o tocam foarte fin.
6. Incalzim uleiul intr-o tigaie, adaugam ceapa si o calim un minut, pana devine lucioasa. Reducem focul, adaugam putin din zeama in care au fiert urzicile si fierbem ceapa inca 2-3 minute. Adaugam urzicile si continuam fierberea aproximativ 10 minute. Mai adaugam din zeama in care au fiert urzicile pana obtinem consistenta dorita. Condimentam cu sare si piper dupa gust.
7. Pentru a da prospetime si aroma la aceasta mancare de urzici cu usturoi, adaugam usturoiul si leusteanul la sfarsit. Amestecam bine si oprim imediat focul.