Pentru zilele de post va recomand aceasta reteta de mancare de cartofi de post, rapida si economica, dar si foarte gustoasa. Fiecare dintre noi are o reteta de mancare de cartofi invatata de la mama sau de la bunica. Usor de preparat si foarte satioasa, o putem pregati atat in timpul postului, cat si in restul zilelor impreuna cu carne de porc, pui, carnati, costita sau orice alta combinatie preferati. Se poate consuma ca atare cu paine proaspata si o salata, constituind o masa consistenta.
Ingrediente pentru reteta de mancare de cartofi de post (pentru 4 portii):
- 1 kg cartofi taiati in cuburi de aceeasi marime
- 3 linguri de ulei
- 1 ceapa mare tocata marunt
- 1 ardei rosu taiat felii subtiri
- 2-3 catei de usturoi taiati felii subtiri
- 100 gr rosii razuite (sau suc de rosii)
- 1 lingura pasta de rosii
- 1 lingurita boia de ardei dulce
- 1 lingurita cimbru uscat
- 1 foaie de dafin
- 4-5 boabe de piper
- 2 linguri patrunjel tocat
- 2 linguri marar tocat
- sare
- piper proaspat macinat
- apa calda
Mod de preparare:
1. Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem cubulete. Curatam ceapa si o tocam marunt. Spalam ardeiul si il taiem felii subtiri. Taiem usturoiul felii subtiri. Tocam marunt verdeata.
2. Incalzim uleiul intr-o cratita si calim ceapa si ardeiul 2-3 minute, pana se inmoaie putin. Adaugam usturoiul si continuam calirea inca o jumatate de minut.
3. Punem boiaua si cartofii si amestecam de cateva ori. Adaugam piperul, sarea, cimbrul, foaia de dafin si apa fierbinte pana la nivelul cartofilor. Acoperim cratita cu un capac si fierbem mancarea timp 20 minute la foc mediu.
4. Adaugam pasta de rosii si sucul de rosii si mai fierbem mancarea inca 10 minute. Daca mai este nevoie, mai adaugam putina apa calda. Dupa ce au trecut cele 10 minute adaugam verdeata si oprim focul.
5. Servim mancarea de cartofi cu paine proaspata si cu o salata.