Reteta de fursecuri cu migdale (kourabiedes) este o reteta de fursecuri fragede, aromate si crocante din bucataria greceasca. Aceste fursecuri cu migdale sunt unul dintre deserturile care se fac in Grecia cu ocazia Craciunului, la pregatirea caruia ajuta si copiii, umpland casa cu bucuria sarbatorilor de iarna. De asemenea de Craciun se prepara si o prajitura cu nuca (karidopita). Bineinteles ca aceste fursecuri se pot prepara pe tot parcursul anului deorece sunt extrem de gustoase!
Aceste fursecuri au o aroma minunata de unt si migdale si sunt atat de fragede incat se topesc in gura. Secretul lor consta in folosirea unui unt de foarte buna calitate si trebuie sa fie bine coapte. Sunt gata cand sunt usor rumenite si plesnesc putin deasupra.
Aceste fursecuri cu migdale pot fi modelate in diferite forme: mingiute rotunde si putin aplatizate, semilune, le putem taia cu gura unui pahar mic, sau le taiem cu forme speciale in forma de bradut sau de stea. Copiii se vor bucura foarte mult sa ne ajute.
Ingrediente pentru reteta de fursecuri cu migdale (kourabiedes) – (pentru 70 fursecuri):
- 850 gr faina de buna calitate
- 250 gr migdale albe rumenite si maruntite
- 400 gr unt
- 100 gr margarina
- 100 gr zahar pudra
- 70 ml coniac
- 1 ou
- 2 galbenusuri
- 1 lingura esenta de vanilie
- ½ lingurita nucsoara
- 1 lingurita bicarbocat de sodiu
- 1 kg zahar pudra pentru pudrat
- 2 pachetele zahar vanilat pentru pudrat
Reteta de fursecuri cu migdale (kourabiedes) – mod de preparare:
- Rumenim migdalele la cuptor intr-o tava in care am asezat hartie de copt. Le tinem in cuptor 10 minute la 200 grade pana se rumenesc, sau le putem rumeni si intr-o tigaie mare, pe aragaz. Apoi le maruntim in blender, dar nu foarte mult.
- In vasul mixerului batem untul cu margarina si cu zaharul pudra. Untul si margarina trebuie sa fie foarte reci, le scoatem din frigider in momentul in care vrem sa le folosim. Le batem timp de 10 minute, la viteza mare, pana se albesc si devin o crema alba si pufoasa. Din cand in cand oprim mixerul si curatam peretii vasului ca sa nu ramana compozitie care nu a fost bine amestecata.
- Adaugam galbenusurile, unul cate unul, adica dupa ce s-a incorporat un galbenus, il adaugam si pe celalalt, apoi adaugam si oul intreg. Punem nucsoara, esenta de vanilie si 2 linguri de faina ca sa nu se “taie” compozitia cand adaugam coniacul.
- Diluam bicarbonatul de sodiu in coniac si il adaugam in compozitia din mixer. Incepem sa punem cate putin din faina alternativ cu migdalele maruntite, avand grija sa punem faina cat cuprinde. Este posibil sa nu fie nevoie de toata faina. Aluatul trebuie sa fie moale si cremos.
- Terminam de framantat aluatul cu mana si, cu miscari usoare, incorporam si ultima cantitate de faina. Daca nu avem mixer, framantam aluatul cu mana.
- Rupem bucati mici din aluat si le dam orice forma vrem. Le punem in tava cuptorului in care am asezat hartie de copt.
- Incalzim cuptorul la 170 grade si coacem fursecurile aproximativ 35 minute, pana se rumenesc si plesnec putin deasupra. Scoatem tava din cuptor si le lasam 5 minute sa se raceasca.
- Amestecam zaharul vanilat cu zaharul pudra si il cernem intr-o tava pana obtinem un strat de zahar pe care vom aseza fursecurile. Asezam un strat de fursecuri cu migdale in tava si cernem deasupra lor zahar pudra din belsug. Procedam astfel pana mutam toate fursecurile in tava.
9. Lasam aceste fursecuri cu migdale sa se raceasca bine si apoi le punem pe platou. Daca le mutam calde, se vor sfarama. Cand le servim, le pudram din nou cu zahar pudra.
Adauga un comentariu





