Ciorba de urzici cu leurda – reteta traditionala de ciorba de urzici cu orez si zarzavat, cu leustean, ceapa si usturoi verde si acrita cu bors. O reteta de post simpla si dietetica, rapida, sanatoasa si gustoasa. O ciorba de primavara pregatita astfel incat sa pastreze toti nutrientii si prospetimea urzicilor si a leurdei proaspat culese, pentru detoxifierea si revigorarea organismului.
Aceasta ciorba de urzici este gata foarte repede, in aproximativ 25 de minute. De aceea trebuie sa avem pregatite dinainte toate indredientele. Curatam si spalam toate ingredientele, apoi le razuim sau le tocam marunt, dupa caz.
Cozile mai groase de la leustean, patrunjel si marar nu se arunca. Le tocam separat si le punem la gatit pe parcursul fierberii pentru a da o aroma mai puternica ciorbei de urzici.
Frunzele de la verdeata le tocam separat si le adaugam la sfarsit, impreuna cu leurda.
Curatam si spalam foarte bine urzicile. Le oparim timp de un minut in apa clocotita. Le scoatem intr-un bol cu apa rece in care am pus cateva cuburi de gheata. Procedand in acest mod urzicile isi pastreaza culoarea verde. Dupa aceea le tocam, dar nu foarte marunt, doar cat sa nu iasa frunzele din lingura cand le consumam.
Din cantitatile de ingrediente pe care le-am folosit a rezultat o cantitate de 4 litri de ciorba de urzici. Daca vreti sa preparati o cantitate mai mica, atunci reduceti in mod corespunzator si cantitatile de ingrediente.
Urzicile sunt una dintre plantele cele mai bogate in substante cu efecte benefice uimitoare asupra organismului uman. Ajuta la detoxifierea organismului, previn anemia, sunt energizante, bogate in fier si magneziu, au proprietati antibacteriene. Pe cat este de accesibila urzica, pe atat este de bogata in minerale si vitamine. Beneficiile sunt foarte mari, fie ca este consumata ca mancare, ceai sau tinctura.
Salatele din verdeturi crude, mancarurile fara carne, ciorbele si supele crema din verdeturi sunt adevarate delicatese de primavara. Verdeturile pe care natura ni le ofera cu darnicie in aceasta perioada a anului sunt de preferat oricaror retete sofisticate de detoxifiere a organismului.
O reteta foarte buna de ciorba pe care o putem pregati in perioadele de post este si reteta de ciorba de praz.
Ciorba de Urzici cu Leurda – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de ciorba de urzici cu leurda:
- 500 gr urzici (curatate de codite si impuritati)
- 30 gr orez
- 50 ml ulei de floarea soarelui (3 linguri)
- 1 lingura pasta de tomate
- 150 gr ceapa (2 cepe de marime medie)
- 100 gr morcov
- 100 gr radacina de patrunjel (sau pastarnac)
- 100 gr ardei kapia rosu
- 1 legatura ceapa verde (4-5 fire)
- 1 legatura usturoi verde (4-5 fire)
- 2 legaturi leurda
- 1 legatura leustean
- 1 legatura marar
- 1 legatura patrunjel
- 1 lingura de sare (dupa gust)
- 500 ml bors (dupa gust)
Reteta de ciorba de urzici cu leurda – mod de preparare:
1. Alegem urzicile de impuritati si le rupem coditele mai groase. Le spalam foarte bine, in 5-6 ape (sau chiar mai multe), pana apa ramane curata. Punem aproximativ 3,5 litri de apa intr-o cratita incapatoare si o punem sa fiarba. Cand apa incepe sa clocoteasca, adaugam urzicile si le oparim timp de un minut.
2. Scoatem urzicile si le punem intr-un bol cu apa rece in care am pus cateva cuburi de gheata. Procedand in acest mod urzicile isi pastreaza culoarea verde. Nu aruncam apa in care au fiert urzicile. O pastram pentru a prepara ciorba de urzici.
3. Tocam urzicile dar nu foarte marunt, doar cat sa nu iasa frunzele din lingura cand le consumam.
4. Incalzim uleiul intr-o cratita si calim ceapa impreuna cu un praf de sare timp de aproximativ un minut.
5. Adaugam morcovul si il calim putin si pe acesta, sa-si lase aroma si culoarea.
6. Adaugam telina si radacina de patrunjel razuite si ardeiul tocat. Le calim si pe acestea pana se inmoaie putin.
7. Calim ceapa verde si usturoiul verde tocate rondele si cozile de la verdeata tocate marunt. Le calim si pe acestea timp de un minut, sa-si lase aromele si sa se combine cu aromele celorlalte legume. Adaugam toate acestea acum deoarece sunt mai sensibile la caldura si avem nevoie sa eliberam treptat toate aromele in ciorba, ca sa se pastreze.
8. Adaugam orezul si pasta de rosii. Ce aroma imbietoare se degaja in bucatarie! Si ce culori frumoase avem in cratita!
9. Amestecam de cateva ori cu lingura de lemn, sa se combine toate ingredientele. Adaugam apa in care am fiert urzicile si fierbem ciorba aproximativ 20 minute, pana legumele si orezul sunt fierte.
10. In timpul in care fierb legumele, punem borsul sa fiarba intr-o craticioara.
11. Cand legumele s-au fiert, adaugam urzicile tocate, sarea, piperul si borsul. Verificam gustul sa vedem daca mai trebuie sa adaugam bors sau sare. Borsul meu a fost destul de acru si a fost suficient.
12. Continuam fierberea inca 3-4 minute, pana se fierb si urzicile. Oprim focul si adaugam vedeata si leurda tocate. Acoperim cratita cu un capac si lasam ciorba sa se infuzeze cu toate aromele timp de o ora.
Putem servi aceasta ciorba de urzici cu paine sau cu mamaliga, insotita de ardei iute sau de ceapa verde.