Frunze de vita de vie – din butasii din gradina in frigider sau in camara!
Pastrarea frunzelor de vita de vie pentru iarna la borcan sau la congelator reprezinta o solutie de conservare naturala a frunzelor de vita de vie.
Culegerea frunzelor de vita de vie
Perioada in care se culeg frunzele de vita de vie (foi de vita de vie) este foarte scurta. In functie de zona, acestea se culeg in lunile mai-iunie. Profitati de aceasta perioada, cand frunzele de vita de vie sunt din belsug, si adunati cele mai frumoase si delicioase frunze pentru a le pastra si a va bucura de ele tot timpul anului!
In aceasta perioada frunzele de vita de vie au o culoare verde deschis si inca nu au dezvoltat nervuri groase. Alegem frunzele cu atentie. Forma acestora trebuie sa fie cat mai uniforma, adica sa aiba cat mai putine colturi, fapt care ne ajuta apoi la invelirea sarmalutelor.
Este bine ca frunzele sa fie pe cat posibil de aceeasi marime si sa nu prezinte rupturi. Trebuie sa verificam si ca acestea sa nu fie atacate de daunatori sau sa nu prezinte diverse boli ale vitei de vie.
Este bine sa taiati cate 2, cel mult 3 frunze din fiecare tulpina de vita de vie, incepand dupa a treia frunza, numarand de la varful vitei de vie spre baza. De asemenea, aveti grija sa nu deteriorati florile vitei de vie. Pe masura ce taiati frunzele de vita de vie, stivuiti-le una peste alta, astfel incat sa le puteti transporta fara sa se mototoleasca sau sa se rupa.
Pentru ca perioada de culegere a frunzelor de vita de vie este foarte scurta, putem sa le pastram pentru a putea face sarmalute in tot timpul anului. Astfel, le conservam pentru iarna prin diferite metode.

Conservarea frunzelor de vita de vie pentru iarna: 4 retete pas cu pas
I. Foi de vita la borcan (frunze de vita la sticla de plastic) fara sare
Aceasta este o metoda extrem de simpla pe care o folosesc de multi ani. Foile de vita de vie se culeg inainte de a fi stropite cu zeama bordeleza (un pesticid algicid si fungicid fabricat prin neutralizarea unei solutii de sulfat de cupru cu var stins).
Ingrediente pentru reteta de foi de vita la borcan / la sticla de plastic fara sare:
- frunze de vita de vie
- marar (optional)

Mod de preparare pentru reteta de foi de vita la borcan / la sticla de plastic fara sare:
Frunzele de vita de vie nu se spala. Le scuturam bine, sa nu aiba gandacei, si le rupem coditele. Facem teancuri de cate 4-5 frunze. Daca dorim, putem pune si cateva fire de marar si rulam teancurile de frunze in suluri.

Introducem sulurile de frunze de vita de vie in borcane de sticla sau in sticle de plastic de 0,5 litri (foarte bine uscate, sa nu aiba deloc stropi de apa) si le indesam bine cu coada unei linguri de lemn. Umplem borcanul sau sticla de plastic, punem capacul (sau dopul) si le depozitam intr-un dulap al bucatariei noastre sau oriunde in interiorul sau in afara casei, atata timp cat soarele nu le “vede” si nici nu este lumina puternica.

In felul acesta, ori de cate ori dorim, avem la dispozitie frunze de vita de vie, din borcan sau din sticla de plastic, proaspete de parca le-am fi cules in acel moment.

Cum le folosim:
Cand vrem sa facem sarmalute cu frunze de vita de vie, desfacem frunzele rulate, le spalam, le oparim 3-4 minute, le clatim cu apa rece si le folosim pentru sarmalute.
II. Foi de vita la borcan cu sare
Ingrediente pentru reteta de foi de vita la borcan cu sare:
- frunze de vita de vie
- sare pentru muraturi
- marar (optional)
- patrunjel (optional)
- leustean (optional)
- corcoduse verzi (optional)

Mod de preparare pentru reteta de foi de vita la borcan cu sare:
Spalam frunzele de vita de vie si le rupem coditele.

Punem frunzele de vita de vie intr-o strecuratoare si le lasam sa se scurga de apa.

Intindem frunzele de vita de vie pe blatul de lucru intre doua straturi de hartie absorbanta, pentru a le usca complet.

Presaram frunzele de vita de vie cu sare neiodata, pentru muraturi, si le punem in borcane.
Printre frunzele de vita de vie putem pune marar, patrunjel, leustean sau corcoduse verzi. Cand preparam sarmale, putem fierbe aceste corcoduse impreuna cu sarmalele, sau le putem folosi la acrit ciorbele.

Lasam loc de 1-2 degete si punem deasupra un strat gros de sare. Asta-i tot! Frunzele vor lasa lichid si se vor conserva perfect.

Inchidem borcanele cu capac si le pastram pe raft, in camara.

Cum le folosim:
Deoarece frunzele de vita de vie conservate cu sare vor fi sarate si tari, este bine sa le punem la desarat cu o zi inainte de a le folosi si sa le schimbam apa de cateva ori.
III. Foi de vita la congelator (foi de vita congelate)
Ingrediente pentru reteta de foi de vita la congelator (foi de vita congelate):
- frunze de vita de vie
- 1 litru apa
- 25 gr sare pentru muraturi

Mod de preparare pentru reteta de foi de vita la congelator (foi de vita congelate):
Spalam frunzele de vita de vie si le rupem coditele.

Punem frunzele de vita de vie intr-o strecuratoare si le lasam sa se scurga de apa.

Preparam o saramura dintr-un litru de apa si 25 gr sare neiodata pentru muraturi.

Oparim frunzele de vita de vie direct in cratita, timp de cateva secunde, pana isi schimba usor culoarea.

Scoatem frunzele de vita de vie cu spumiera si le lasam sa se scurga intr-o strecuratoare.

Dupa ce frunzele de vita de vie s-au scurs de apa si s-au racit, formam teancuri de frunze (atatea cate consideram ca vom folosi deodata la o reteta).

Punem teancurile de foi de vita de vie in pungi de plastic si le pastram la congelator.

Cum le folosim:
Dezghetam pachetul cu foi de vita de vie, apoi le clatim cu apa rece si le folosim la retetele de sarmale.
IV. Frunze de vita la borcan, in saramura
Pentru a obtine 2 borcane cu frunze de vita de vie la saramura avem nevoie de 500 ml de saramura.
Ingrediente pentru reteta de foi de vita la borcan in saramura:
- frunze de vita de vie
- 500 ml apa
- 10-12 gr sare pentru muraturi

Mod de preparare pentru reteta de foi de vita la borcan in saramura:
Alegem frunzele de vita de vie dupa marime, nici foarte mari, nici foarte mici. Le taiem coditele si le spalam cu apa rece.
Atentie! Daca vita de vie a fost stropita cu piatra vanata, clatiti frunzele de mai multe ori cu apa rece.

Punem frunzele de vita de vie intr-o strecuratoare si le lasam sa se scurga de apa.

Asezam frunzele in teancuri de 4-5 si le rulam in suluri.



Pregatim saramura din 500 ml apa si 10-12 grame sare neiodata pentru muraturi. Fierbem saramura 2-3 minute si apoi o lasam sa se raceasca putin, timp de 10 minute.

Introducem sulurile de frunze in borcane sterilizate, presandu-le bine. Punem borcanele umplute cu frunze de vita de vie pe o tava metalica pentru a atenua socul termic. Turnam saramura fierbinte peste frunzele din borcane. Scuturam usor borcanele pentru a elimina eventualele bule de aer si completam cu saramura, daca este nevoie. Inchidem borcanele cu capace si le depozitam in camara.

Cum le folosim:
Deschidem borcanul cu foi de vita de vie, clatim foile de vita de vie cu apa rece si le folosim la retetele de sarmale. Daca nu folosim imediat toate frunzele din borcan, inchidem bine borcanul si il pastram la frigider.
Salvati pe Pinterest

Retete cu frunze de vita de vie
Cu aceste frunze de vita de vie puteti pregati reteta de sarmale in foi de vita cu orez si stafide sau reteta greceasca de sarmale in foi de vita cu sos de ou si lamaie.
Adauga un comentariu





