Dulceata de Gutui cu Scortisoara, Anason si Cuisoare

0
21

Dulceata de gutui – o reteta traditionala care pastreaza aromele toamnei

Dulceata de gutui este un preparat traditional care pastreaza farmecul toamnelor de altadata, cand gospodinele se pregateau sa transforme fructele culese din gradini in conserve pentru iarna. Gutuile, cunoscute pentru gustul lor dulce-acrisor si pentru textura usor granulata, se transforma intr-o dulceata fina si aromata care poate fi savurata pe tot parcursul anului. Fie ca o folositi ca umplutura pentru prajituri, alaturi de branzeturi sau pe o felie de paine prajita, dulceata de gutui ramane un desert apreciat in orice casa.

Gutuile sunt fructe cu un gust unic, care pot parea dificil de preparat la prima vedere. Ele au o textura tare si sunt acoperite de un puf caracteristic, ceea ce poate face curatarea lor o sarcina mai migaloasa. Cu toate acestea, odata ce sunt taiate si fierte, aceste fructe aparent aspre se transforma intr-o compozitie catifelata, cu o aroma deosebita si o culoare aurie, care este atat de apreciata in dulceata de gutui.

Aceasta reteta nu este doar o modalitate de a conserva gutuile, ci si un adevarat ritual care aduce cu sine o nota de nostalgie. Amintirile copilariei, cand in casele bunicilor borcanele de dulceata se aliniau frumos pe rafturi, sunt revigorate cu fiecare pas al prepararii dulcetii de gutui. Mirosul imbietor de gutui fierte cu scortisoara, anason si cuisoare creeaza o atmosfera calda, de sarbatoare, in orice bucatarie.

Alegerea si pregatirea gutuilor

Pentru a obtine o dulceata de gutui reusita, este esential sa alegem gutui de calitate. Gutuile trebuie sa fie bine coapte, dar ferme, fara pete sau lovituri. Fructele de calitate sunt cele care vor da aroma cea mai intensa si o textura potrivita dulcetii. De asemenea, aroma naturala a gutuilor se va intensifica in procesul de fierbere, oferind preparatului o nota fructata, dar usor astringenta, specifica acestui fruct.

Odata alese gutuile, acestea trebuie spalate foarte bine pentru a indeparta puful de pe coaja. Acest pas este foarte important, deoarece puful poate da un gust neplacut daca este lasat. In plus, curatarea cojii gutuilor adauga o nota de prospetime si eleganta preparatului final. Dupa ce sunt spalate, gutuile sunt taiate in bucati mici, un pas necesar pentru a facilita fierberea si a obtine o dulceata fina, in care bucatile de fruct sa se topeasca in siropul dulce si parfumat.

Procesul de fierbere si aromatizare

Unul dintre secretele acestei retete este fierberea initiala a gutuilor fara zahar. Acest pas este esential pentru a permite gutuilor sa se inmoaie si sa capete o textura mai placuta. Daca zaharul ar fi adaugat de la inceput, bucatile de gutui ar deveni tari si ar fi dificil de fiert, ceea ce ar afecta atat consistenta dulcetii, cat si gustul final. Dupa ce gutuile s-au inmuiat, zaharul si condimentele pot fi adaugate fara probleme.

Scortisoara, anasonul si cuisoarele adauga o aroma subtila, dar de neconfundat, dulcetii de gutui. Aceste condimente completeaza gustul dulce-acrisor al gutuilor si ofera un echilibru perfect intre dulce si condimentat. Fiecare inghititura de dulceata te poarta intr-o calatorie senzoriala, in care aromele calde si exotice se imbina armonios cu prospetimea fructului. In plus, sucul de lamaie adaugat spre final nu doar ca intensifica gustul, dar ajuta si la pastrarea unei culori frumoase a dulcetii.

Pe parcursul fierberii, este important sa amestecati ocazional si sa adunati spuma care se formeaza la suprafata. Aceasta spuma poate contine impuritati si poate afecta aspectul si textura finala a dulcetii. Fierberea dureaza aproximativ o ora, timp in care siropul incepe sa se ingroase treptat, capatand consistenta caracteristica unei dulceti bine legate. Inainte de a opri focul, este recomandat sa faceti o proba pentru a verifica daca siropul este suficient de gros. Lasati cateva picaturi de sirop pe o farfurie rece – daca siropul nu se prelinge, atunci dulceata este gata.

Sterilizarea borcanelor

Pentru ca dulceata sa reziste peste iarna fara probleme, este esential ca borcanele in care o veti pune sa fie bine sterilizate. Acest pas previne dezvoltarea bacteriilor si asigura pastrarea dulcetii in conditii optime pentru o perioada mai lunga de timp. Borcanele se sterilizeaza in cuptor la 120°C timp de 15 minute, iar dupa ce sunt umplute cu dulceata fierbinte, se infileteaza capacele si se mai sterilizeaza o data. Aceasta sterilizare finala, efectuata la aceeasi temperatura timp de 30 de minute, garanteaza ca dulceata va ramane proaspata si sigura de consumat pentru mai multe luni.

Un alt aspect important este sa lasati borcanele sa se raceasca treptat in cuptor. Aceasta racire lenta ajuta la sigilarea corespunzatoare a borcanelor si previne aparitia condensului in interior, care ar putea afecta calitatea dulcetii.

Rezultatul final

Din aceasta cantitate de gutui si alte ingrediente mentionate in reteta, veti obtine aproximativ 3 borcane de 314 grame, 2 borcane de 200 grame si 1 borcan de 100 grame de dulceata de gutui. Aceasta cantitate este suficienta pentru a avea o rezerva generoasa de dulceata pe care o puteti savura pe parcursul lunilor reci de iarna. Fie ca o serviti la micul dejun, pe o felie de paine prajita, sau o folositi ca umplutura pentru deserturi, dulceata de gutui va aduce mereu o nota de caldura si nostalgie in orice moment al zilei.

Dulceata de gutui este un preparat care merita efortul si atentia necesara pentru a-l realiza. Gustul sau unic, aroma imbietoare si textura catifelata fac din aceasta dulceata un desert deosebit, care va incanta papilele gustative si va va aduce aminte de toamnele de altadata. Aceasta reteta traditionala nu este doar o modalitate de a pastra gutuile pentru iarna, ci si o ocazie de a crea amintiri frumoase si de a impartasi cu cei dragi gustul autentic al naturii, conservat cu grija si dragoste in borcane de dulceata.

Dulceata de gutui cu scortisoara, anason si cuisoare – reteta video pas cu pas

Reteta de dulceata de gutui – ingrediente:

  • 1,5 kg gutui taiate marunt
  • 1,2 kg zahar
  • 1,1 litri apa
  • 1 baton de scortisoara
  • 1 steluta de anason
  • 4-5 cuisoare
  • sucul de la o lamaie
Ingrediente pentru reteta de dulceata de gutui

Reteta de dulceata de gutui – mod de preparare:

Spalarea gutuilor

Incepeti prin a spala bine gutuile pentru a indeparta puful cu care sunt acoperite.

Spalarea gutuilor

Curatarea gutuilor

Taiati gutuile in sferturi, indepartati cotoarele si semintele, apoi le curatati de coaja.

Dupa ce curatati feliile de gutuie, le asezati intr-un castron cu apa in care ati adaugat suc de lamaie. Acest pas previne oxidarea fructelor si pastreaza culoarea lor deschisa.

Curatarea gutuilor

Taierea gutuilor

Dupa curatare, taiati gutuile in bucati mici.

Taierea gutuilor

Fierberea gutuilor fara zahar

Intr-o cratita mare, puneti gutuile taiate si apa. Acoperiti cratita cu un capac si fierbeti gutuile timp de 10 minute.

Tip: Este important sa fierbeti gutuile fara zahar la inceput pentru a le inmuia. Daca adaugati zaharul de la inceput, acestea se vor intari.

Fierberea gutuilor fara zahar

Adaugarea zaharului si a aromelor

Dupa ce gutuile s-au inmuiat, adaugati zaharul, batonul de scortisoara, floarea de anason si cuisoarele. Amestecati si lasati dulceata sa fiarba la foc mediu, adunand spuma ori de cate ori este necesar.

Adaugarea zaharului si a aromelor

Fierberea dulcetii

Continuati fierberea timp de aproximativ 50 minute, pana cand siropul se ingroasa.

Fierberea dulcetii

Sterilizarea borcanelor

Intre timp, sterilizati borcanele bine spalate in cuptor la 120°C de 15 minute, pentru a va asigura ca dulceata va rezista mai mult timp.

Sterilizarea borcanelor

Adaugarea sucului de lamaie

Adaugati sucul de lamaie si mai lasati dulceata sa fiarba inca 10 minute.

Adaugati sucul de lamaie si continuati fierberea
Fierbeti dulceata inca 10 minute

Proba siropului

Pentru a verifica daca siropul este suficient de legat, lasati sa picure putin sirop pe o farfurie. Daca siropul nu se prelinge, dulceata este gata.

Proba siropului

Ambalarea dulcetii

Turnati dulceata fierbinte in borcanele sterilizate si infiletati capacele.

Ambalarea dulcetii

Sterilizarea borcanelor cu dulceata

Sterilizati borcanele umplute cu dulceata in cuptor la 120°C timp de 30 de minute. Dupa sterilizare, lasati borcanele in cuptor pana se racesc complet.

Sterilizarea borcanelor cu dulceata

Dulceata de gutui este gata!

Dulceata de Gutui cu Scortisoara, Anason si Cuisoare
Dulceata de Gutui cu Scortisoara, Anason si Cuisoare
Dulceata de Gutui cu Scortisoara, Anason si Cuisoare

Moduri delicioase de a servi dulceata de gutui

Dulceata de gutui este un deliciu versatil care poate fi servit in diverse moduri, aducand un strop de savoare in preparatele dumneavoastra. Iata cateva sugestii de servire care va vor ajuta sa valorificati dulceata de gutui in moduri creative si delicioase, transformand-o intr-un ingredient esential in bucataria dumneavoastra:

Clatite americane (pancakes): Oferiti o nota speciala clatitelor americane adaugand un strat generos de dulceata de gutui. Aceasta va completa perfect gustul moale si pufos al clatitelor, creand un mic dejun sau un desert delicios.

Clatite sau crepe: Acestea pot fi umplute cu dulceata de gutui pentru un gust traditional, perfect pentru un brunch sau o masa de sarbatoare. Aromele scortisoarei si anasonului din dulceata se vor imbina splendid cu textura fina a clatitelor.

Pe paine prajita: Dulceata de gutui poate fi intinsa pe o felie de paine prajita, alaturi de unt, pentru un mic dejun simplu si gustos. Aceasta combinatie este nu doar reconfortanta, ci si satisfacatoare.

Ca topping pentru iaurt: Adaugati cateva linguri de dulceata de gutui deasupra iaurtului natural pentru a crea un desert sanatos si delicios. Aceasta va adauga un contrast placut de dulce-acrisor.

Ca umplutura pentru prajituri: Folositi dulceata de gutui ca umplutura pentru biscuiti de casa, tarte, rulade sau placinte, aducand o aroma inconfundabila si o textura placuta fiecarei portii.

Aceasta dulceata de gutui nu doar ca va imbogati mesele de iarna, dar va aduce si o nota de nostalgie a toamnei in fiecare borcan. Fiecare portie este o combinatie perfecta intre dulceata gutuilor si aromele condimentelor, creand o delicatesa pe care o veti dori sa o impartasiti cu cei dragi. Savurati-o cu placere!

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Dulceata de Gutui cu Scortisoara, Anason si Cuisoare
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.