Sirop de Brad la Rece – Sirop de Muguri de Brad cu Miere

0
4178

Sirop de brad la rece, fara fierberesirop de muguri de brad cu miere. Cum se face siropul de muguri de brad la rece? Sirop de muguri de brad la rece (nefiert) pentru tuse, bronsita sau alte afectiuni respiratorii.

Acest sirop de muguri de brad cu miere preparat la rece este singurul sirop care pastreaza proprietatile terapeutice ale mugurilor de brad datorita faptului ca nu este tratat termic. Uleiurile volatile din brad sunt cele care au efect bronhodilatator (usureaza respiratia) iar acestea se pierd prin fierbere – se evapora. Tot astfel, si vitaminele sunt distruse prin fierbere. Siropul de brad preparat la rece poate fi folosit in tratarea tusei, asteniei, starii de stres si a infectiilor tractului respirator.

Exista si sirop din muguri de brad preparat la cald (fiert) cu zahar si lamaie si este foarte gustos. Acest sirop nu mai pastreaza proprietatile terapeutice ale mugurilor de brad, ci este doar un sirop de casa aromat – precum siropul de capsuni, visine sau fructe de padure. Acest sirop este, de fapt, o infuzie foarte concentrata din muguri de brad care apoi este fiarta inca o data cu zahar si lamaie. Asa ajunge sa capete culoarea aceea frumoasa brun-roscata, pe care o stim cu totii.

Dupa ce am preparat siropul din muguri de brad cu zahar si lamaie prin fierbere, am trecut la metoda de preparare la rece, mult mai comoda si usor de executat. In plus, este si mai sanatoasa, pentru ca astfel nu se distrug uleiurile volatile prezente in mugurii de brad.

Sirop de Brad Reteta Traditionala – Sirop de Brad Natural

Imi amintesc din copilarie ca mama avea intotdeauna undeva, la rece, cateva sticle de sirop de muguri de brad cu miere facut la rece. Era un lichid gros, foarte aromat, roscat, de obicei tinut in sticle de culoare inchisa. Se administra cu sfintenie in cazurile de tuse ale membrilor familiei. Astfel am invatat si eu sa-mi tratez propriile accese de tuse, ori ale familiei mele, cu sirop din muguri de brad la rece.

Siropul de muguri de brad cu miere preparat la rece are insa si alte proprietati terapeutice. Mugurii de brad au un efect deosebit in astenie, lipsa poftei de mancare si tulburari de apetit, convalescenta, boli de plamani, infectii respiratorii, raceli, gripe, tulburari de circulatie, afectiuni digestive, renale, nervoase si surmenaj. Mugurii de brad au proprietati antibiotice si antiseptice, dar si calmante.

Am decis sa raman la modul acesta de preparare, cu miere si fara fierbere. In aceasta reteta de sirop din muguri de brad cu miere preparat la rece nu am facut nimic altceva decat sa pun in straturi mugurii de brad si mierea. Siropul iese mult mai bun cu miere in loc de zahar. Procedeul este unul extrem de simplu, insa este nevoie de ceva rabdare pana cand siropul este gata. Este important ca toti pasii sa fie respectati pentru ca siropul sa nu fermenteze ori sa contina impuritati. Merita insa efortul deoarece siropul preparat la rece isi pastreaza intact proprietatile compusilor activi din mugurii de brad.

Cum se face siropul de brad la rece

Acest sirop de muguri de brad macerat la rece se poate prepara cu miere sau cu zahar. Ambele tipuri de sirop se pregatesc in acelasi mod, difera doar indulcitorul folosit.

Eu prefer sa folosesc miere in loc de zahar, chiar daca zaharul este mai ieftin, mai ales daca fac deodata o cantitate mai mare de sirop. Aleg sa folosesc miere si nu zahar pentru ca mierea este un produs neprocesat industrial si este recunoscuta ca fiind un antibiotic natural. Asadar, si ea isi aduce aportul de beneficii la acest sirop din muguri de brad.

Cantitatile retetei de mai jos sunt orientative si pot fi adaptate dupa nevoie. Eu am folosit 700 ml miere naturala de albine si 150 grame muguri de brad.

Borcanele in care se va prepara siropul din muguri de brad cu miere se spala foarte bine si se lasa la uscat astfel incat acestea sa nu aiba nici un strop de apa. Eu le si sterilizez 10 minute in cuptor la 100°C.

Cum se administrează siropul de brad cu miere preparat la rece

  • Siropul de brad cu miere preparat la rece se poate consuma in afectiunile respiratorii, tuse, starile gripale sau raceala (cate 1 lingura la adulti sau 1 lingurita la copii, dupa masa, de 3-4 ori pe zi).
  • In cazul unor crize de tuse se poate administra cate o lingurita de sirop ori de cate ori este nevoie. Se recomanda sa nu beti si sa nu mancati nimic timp de cel putin o jumatate de ora, pentru ca siropul sa aiba efect.
  • Siropul de brad cu miere preparat la rece se poate pune in ceai sau se poate bea ca o bautura racoritoare pe timpul verii (suc de muguri de brad).

Cum se aleg corect mugurii de brad pentru sirop

Perioada de recoltare a mugurilor de brad sau de molid incepe in prima jumatate a lunii mai si se poate extinde chiar si in luna iunie in unele zone mai inalte.

Este de preferat, pe cat posibil, sa culegem muguri de brad pentru sirop din zone nepoluate. Mugurii de brad se recunosc usor deoarece au o culoare deosebita, de un verde crud. Este indicat ca acestia sa aiba dimensiuni cuprinse intre 3-7 cm, nu mai mari.

Sirop de brad la rece – sirop de brad cu miere – reteta video pas cu pas

Ingrediente:

  • 150 gr muguri de brad
  • 700 ml miere de albine naturala

Mod de preparare:

1.Spalam bine mugurii de brad in mai multe ape si verificam atent sa nu contina insecte. Mugurii de brad fiind mai „lipiciosi”, este posibil ca multi gandacei sa se ascunda intre acele lor.

Spalam mugurii de brad

2. Punem mugurii de brad intr-o strecuratoare sa se scurga bine de apa.

Punem mugurii de brad intr-o strecuratoare

Ii lasam la uscat sau ii stergem foarte bine cu prosoape de hartie (cel mai sigur este sa fie lasati la uscat cateva ore pe prosoape de bucatarie sau pe servetele de hartie absorbanta).

Punem mugurii de brad pe hartie absorbanta

3. Dupa ce mugurii de brad sunt bine uscati, asezam in borcan alternativ cate un strat de muguri si un strat de miere.

Asezam in borcan alternativ cate un strat de muguri si un strat de miere

4. Continuam tot asa pana terminam de pus in borcan mugurii de brad si mierea. Ultimul strat trebuie sa fie de miere.

Asezam in borcan alternativ cate un strat de muguri si un strat de miere

5. Inchidem bine capacul, apoi lasam mugurii de brad la macerat timp de aproximativ o luna intr-un loc racoros si intunecat, agitand borcanul din cand in cand pentru o amestecare uniforma. Pe masura ce trece timpul mierea devine tot mai fluida, ca rezultat al actiunii uleiurilor volatile din mugurii de brad, iar acestia din urma isi pierd culoarea verde stralucitoare, devenind galbui si terni.

Continuam tot asa pana terminam de pus in borcan mugurii de brad si mierea

6. Dupa terminarea timpului de macerare, strecuram siropul cu grija printr-un tifon.

Strecuram siropul de brad printr-un tifon
Sirop de brad strecurat

7. Turnam siropul in recipiente curate si sterilizate inainte de utilizare. Le inchidem etans si le pastram la loc racoros, in camara sau in beci.

Sirop de Brad la Rece - Sirop de Muguri de Brad cu Miere

Cum se serveste siropul de brad la rece – siropul de muguri de brad cu miere

Pentru a prepara un suc de muguri de brad, siropul de muguri de brad cu miere preparat la rece se dilueaza cu apa in proportie de 1:5. De exemplu, pentru un pahar de bautura racoritoare adaugam 40 ml de sirop si 200 ml apa.

Sirop de Brad la Rece - Sirop de Muguri de Brad cu Miere

Salvati pe Pinterest

Sirop de Brad la Rece - Sirop de Muguri de Brad cu Miere

Retete cu muguri de brad

Sirop de muguri de brad cu zahar si lamaie (fiert)

Sirop de Muguri de Brad - Sirop de Brad cu Lamaie

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Sirop de Brad la Rece - Sirop de Muguri de Brad cu Miere
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)