Pasca cu aluat de pandispan cu cacao, branza, stafide si ciocolata este o pasca in doua culori care imbina armonios un blat de pandispan de cacao cu o umplutura de branza de vaci dulce, stafide si picaturi de ciocolata termostabile, care nu se topesc in timpul coptului, decorand frumos pasca. Aceasta reteta de pasca este foarte rapida si usor de preparat, chiar daca nu ati mai facut pana acum pasca, iar iubitorii de ciocolata vor fi incantati de rezultat!
Pana acum am facut pasca cu aluat de cozonac, branza si stafide (reteta traditionala de pasca) si pasca fara aluat cu branza, smantana si stafide, dar anul acesta am vrut sa incerc si pasca cu ciocolata, precum si pasca cu aluat de pandispan cu cacao, branza, stafide si ciocolata a carei reteta o puteti vedea mai jos. Rezultatul a fost exceptional!
Pasca cu aluat de pandispan, branza, stafide si ciocolata este o pasca cu gust de ciocolata si vanilie si cu un aspect impresionant, fiecare felie de pasca avand doua culori, negru si alb, iar picaturile de ciocolata adaugate deasupra pentru decor, dar si pentru gust, fac ca aceasta pasca sa nu treaca neobservata la masa de Pasti!
Pentru umplutura de pasca am folosit branza dulce de vaci grasa si bine scursa, dar puteti folosi si ricotta sau mascarpone daca nu aveti branza dulce de vaci. Am aromatizat umplutura de branza, smantana si stafide cu coaja rasa de lamaie si cu extract de vanilie, insa puteti folositi esenta de rom sau esenta de portocale, care se potrivesc foarte bine cu ciocolata.
Toate ingredientele folosite la aceasta reteta de pasca trebuie sa fie la temperatura camerei.
Pentru a prepara reteta de pasca cu aluat de pandispan, branza, stafide si ciocolata veti avea nevoie de o tava de copt rotunda cu diametrul de 27 cm si pereti detasabili si de un mixer. Daca tava Dvs. este mai mica, ajustati cantitatile de ingrediente cu -10% pentru fiecare centimentru in minus la diametrul tavii.
Pasca cu Aluat de Pandispan, Branza, Stafide si Ciocolata – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de pasca cu aluat de pandispan, branza, stafide si ciocolata
Ingrediente pentru blatul de pandispan cu cacao:
- 200 gr faina
- 200 gr zahar
- 200 gr unt cu peste 80% grasime
- 100 ml lapte
- 35 gr cacao
- 4 oua
- 1 lingurita praf de copt
- un praf de sare
- 1 lingurita esenta de vanilie
Ingrediente pentru umplutura de pasca:
- 600 gr branza de vaci dulce, grasa si bine scursa (sau ricotta, sau mascarpone)
- 200 gr smantana (sau iaurt grecesc)
- 250 gr zahar
- 100 gr unt cu peste 80% grasime
- 2 oua
- 150 gr faina
- 1 lingurita esenta de vanilie
- coaja rasa de la o lamaie
- 100 gr stafide
Ingrediente pentru decor (optionale):
- picaturi de ciocolata
- fulgi de ciocolata
- zahar vanilat
- cacao
- migdale feliate
Mod de preparare pasca cu aluat de pandispan, branza, stafide si ciocolata
- Pregatim mai intai aluatul de pandispan cu cacao. Punem untul in bolul unui mixer, adaugam zaharul si mixam bine pana obtinem o compozitie de consistenta unei creme.
2. Peste unt si zahar adaugam ouale pe rand, unul cate unul. Mixam timp de 2-3 minute, curatand din cand in cand marginile bolului.
3. Adaugam o lingurita de esenta de vanilie si mixam inca 10 secunde.
4. Adaugam laptele si mixam pentru 30 de secunde.
5. Adaugam ingredientele solide: faina, cacaua, praful de copt si sarea si amestecam la viteza mica pana obtinem un aluat omogen.
6. Oprim mixerul si curatam peretii bolului. Coboram din nou viteza la mixer si mixam timp de 2 minute.
7. Transferam compozitia intr-o tava rotunda (cu diametrul de 27 cm si pereti detasabili), unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt.
8. Intindem compozitia in tava si o nivelam cu o spatula.
9. Coacem blatul pentru pasca in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 20 minute. Blatul pentru pasca nu trebuie sa fie complet copt deoarece se va mai coace si dupa ce vom adauga umplutura. Trebuie insa copt 20 minute inainte de a adauga umplutura de pasca pentru ca aceasta sa nu se scufunde in blat.
Dupa 20 minute de copt, scoatem blatul din cuptor si il lasam sa se raceasca aproximativ 15 minute. Daca timpul va permite, il puteti lasa chiar mai mult (30 minute). Initial, praful de copt face aluatul sa creasca, insa dupa ce se va raci aluatul se va lasa si va ajunge la jumatate din inaltimea tavii de copt.
10. Cat timp se coace aluatul pregatim umplutura pentru pasca. Punem zaharul si untul in bolul unui mixer si le mixam pana se combina bine.
11. Peste unt si zahar adaugam branza de vaci, smantana (sau iaurtul grecesc) si cele doua oua si mixam pana obtinem un amestec omogen.
12. Adaugam faina, stafidele, coaja de lamaie si esenta de vanilie si amestecam pana combinam bine toate ingredientele.
13. Punem umplutura pentru pasca peste blatul de pandispan.
14. Nivelam umplutura cu o spatula.
15. Decoram pasca cu picaturi de ciocolata termostabile sau cu fulgi de ciocolata.
16. Coacem pasca in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 30-40 minute. Timpul de coacere depinde si de cuptor, in cazul meu pasca s-a copt in 35 minute.
17. Scoatem pasca din tava si o taiem numai dupa ce s-a racit complet (o lasam la frigider minim 6 ore sau pana a doua zi). Daca doriti, o puteti orna cu fulgi de ciocolata, migdale feliate, cacao sau zahar pudra vanilat.
Retete de pasca
Mai jos puteti vedea si alte retete de pasca (dati click pe titlul retetei pentru a citi reteta).
Pasca cu aluat de cozonac, branza si stafide (reteta de pasca traditionala)
Pasca fara aluat cu branza, smantana si stafide
Pasca cu ciocolata, branza si smantana