Supele creme se pot servi la mesele sarbatoresti dar si la mesele zilnice. Supa crema de cartofi cu telina se pregateste rapid, este gustoasa si aromata si putem sa-i dam un aspect deosebit daca o servim in mai multe boluri pe care le decoram diferit. Putem sa decoram un bol cu susan negru, altul cu paprika, altul cu piper negru si roz, impreuna cu crutoane, bacon, smantana sau iaurt gras si putin ulei de masline, in functie de preferintele si fantezia fiecaruia.
O supa crema foarte gustoasa este si supa crema de cartofi cu praz.
Ingrediente pentru reteta de supa crema de cartofi cu telina (pentru 4-5 portii):
- 1 kg cartofi curatati si taiati cuburi
- 500 gr telina taiata cuburi
- 1 ceapa mare
- 1 fir de praz taiat rondele (partea alba)
- 1 morcov taiat rondele
- 2 catei de usturoi pisati
- 150 gr bacon taiat bastonase
- 1 litru supa de pui
- 250 gr smantana de gatit sau iaurt gras
- 6 linguri de ulei
- sare
- piper
- 3 ramuri de cimbru proaspat sau 1 lingurita cimbru uscat
- crutoane
Mod de preparare:
- Incalzim uleiul intr-o cratita si calim ceapa si prazul pana se inmoaie.
- Adaugam cartofii, telina si morcovul si le calim pentru 1-2 minute, apoi adaugam usturoiul si supa de pui.
- Punem sarea, piperul si cimbrul si lasam supa sa fiarba in oala acoperita aproximativ 30 minute.
- Intre timp calim baconul si il scoatem pe o farfurie.
- Cand supa este fiarta, oprim focul si o pasam cu blenderul vertical. Pentru ca supa sa fie fina si catifelata o trecem prin sita cu ajutorul unei linguri. Daca este prea groasa mai adaugam apa si o mai fierbem 1-2 minute. O gustam sa vedem daca este nevoie sa mai adaugam sare si piper.
- Adaugam jumatate din cantitatea de smantana si mai fierbem 1 minut.
Tip: In cazul in care folosim iaurt avem grija sa nu fiarba, doar aducem supa la punctul de fierbere, deoarece altfel supa se “taie”, adica iaurtul se separa si strica aspectul supei.
Servim supa in boluri de supa ornata cu bacon, crutoane si smantana sau iaurt gras subtiat cu putina apa si turnat in cercuri.
Pofta buna!