Reteta de mucenici muntenesti de casa se pregateste in data de 9 martie. In aceasta zi se celebreaza de catre ortodoxie ziua Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia. Este un obicei pastrat inca din ritualurile antice, cand se modelau simboluri ale jertfelor din aluat din faina de grau, fiert sau copt, figurine cu semnificatii sacre. Mucenicii simbolizeaza sacrificiile facute la Anul Nou, celebrat in vremuri foarte vechi la echinoctiul de primavara.
In functie de zona se prepara fie mucenici muntenesti, care se prepara in zona de sud a tarii, sau mucenici moldovenesti din aluat de cozonac, modelati si copti in forma cifrei 8, cu nuca presarata deasupra peste un strat de miere. Mucenicii muntenesti sunt fierti intr-un sirop aromat si delicios. Anul acesta am hotarat sa prepar in casa aluatul pentru aceasta reteta de mucenici muntenesti. Este de preferat sa pregatim acesti mucenici muntenesti cu o zi inainte de a-i fierbe, pentru ca trebuie sa-i lasam sa se usuce in mod natural.
Mucenici Muntenesti de Casa – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de mucenici muntenesti de casa:
Pentru aluat:
- 500 gr faina
- 250 ml apa
- 50 ml ulei
- 8 gr sare (1 lingurita rasa)
Pentru sirop:
- 2 litri de apa
- 200 gr zahar
- 2 betisoare de scortisoara
- 100 gr nuca macinata
- 8 gr sare (1 lingurita rasa)
- 2 linguri de faina diluata cu putina apa rece (pentru ingrosat siropul)
- coaja rasa de lamaie
- coaja rasa de portocala
- 1 lingura esenta de vanilie (dupa gust)
- 1 lingura esenta de rom (dupa gust)
Pentru servit:
- 100 gr nuca macinata
- scortisoara macinata
Mod de preparare pentru reteta de mucenici muntenesti de casa:
- Preparam aluatul pentru mucenici. Punem intr-un bol faina, sarea, apa calda si uleiul. Framantam bine aluatul, timp de aproximativ 10 minute, pana devine elastic si nu se mai lipeste de mana.
- Acoperim aluatul cu folie alimentara si il lasam sa se odihneasca timp de 20 minute.
3. Intr-o tigaie uscata rumenim putin nucile si apoi le macinam, dar nu foarte marunt.
4. Intindem aluatul intr-o foaie cu grosimea de o jumatate de centimetru. Daca avem o forma speciala pentru mucenici, decupam mucenicii cu aceasta. Este mai usor, mucenicii se fac mult mai repede. Eu nu am avut si am taiat cerculete cu gura unui paharel. Cu alt paharel, cu deschiderea mai mica, am taiat alte cercuri in interior pentru a obtine un inel de aluat. Eliminam aluatul in exces si il punem deoparte, pentru ca il vom intinde din nou.
5. Din inelele de aluat rezultate modelam mucenicii. Rasucim usor fiecare inel pentru a forma cifra opt, si il apasam usor in mijloc. Continuam in acest fel pana terminam tot aluatul si modelam toti mucenicii.
6. Asezam mucenicii intr-o tava presarata cu faina si ii lasam sa se usuce cateva ore sau pana a doua zi. Ii mai intoarcem din cand in cand, pentru ca trebuie sa se usuce pe ambele parti.
7. Punem apa sa fiarba intr-o cratita. Cand incepe sa clocoteasca apa, punem mucenicii si betisoarele de scortisoara si amestecam usor. Fierbem mucenicii timp de aproximativ 20 minute, pana se ridica la suprafata. Amestecam usor din cand in cand. Gustam si vedem daca sunt fierti mucenicii. Diluam cele doua linguri de faina in putina apa rece, le turnam in cratita si amestecam. Punem apoi zaharul si mai fierbem 4-5 minute. Mucenicii nu trebuie sa fie fierti prea mult, trebuie sa ramana putin al dente, deoarece vor sta in zeama fierbinte si se vor mai inmuia.
8. Oprim focul si adaugam coaja de lamaie si de portocala, esenta de vanilie, esenta de rom si nuca macinata. Acoperim oala cu un capac si lasam toate ingredientele sa se infuzeze timp de aproximativ 15 minute.
9. Servim mucenicii in boluri sau in farfurii si presaram deasupra nuca si scortisoara macinata.