Checul este unul din dulciurile cu o istorie lunga si cu foarte multe variante gustoase si aromate care incanta pe toata lumea. Aceasta reteta de chec marmorat este foarte usor de preparat, din ingrediente simple, pe care le avem aproape intotdeauna in casa, in mod asemanator cu reteta de chec cu iaurt, cacao si lamaie.
Checul marmorat cu cacao si portocala este foarte gustos, aromat si deosebit de aspectuos. Am impartit aluatul de chec in doua boluri. Am amestecat o parte din aluat cu trei linguri de cacao. Intr-o tava rotunda tapetata cu hartie de copt, am pus alternativ in centrul tavii cate doua linguri din aluatul de chec alb peste care am pus doua linguri din aluatul de chec in care am pus cacao. Am continuat in acest mod pana am terminat de pus in tava tot aluatul de chec. Astfel se formeaza straturi simetrice de aluat alb si aluat cu cacao care dau aspectul de zebra atunci cand taiem checul.
Acest chec se poate pastra in frigider invelit in membrana pentru alimente pana la o saptamana.
Ingrediente pentru reteta de chec marmorat cu cacao si portocala:
- 370 gr faina
- 350 gr zahar
- 4 oua mari
- 110 ml ulei
- 125 ml suc de portocale
- 3 linguri de cacao
- 2 linguri de apa
- 1 lingura de praf de copt
- coaja rasa de la o portocala
- 1 lingurita esenta de rom
- ½ lingurita sare
Mod de preparare:
- Batem in mixer ouale cu zaharul pana devin o crema alba si pufoasa.
- Intr-un bol cernem faina de doua ori impreuna cu praful de copt si cu sarea. Intr-un bol mic cernem 3 linguri de cacao.
Tip: Prin cernere, faina incorporeaza aer si checul creste frumos. Faina trebuie cernuta pentru toate retetele de dulciuri sau de paine.
- Micsoram viteza la mixer si turnam incet si alternativ uleiul, sucul de portocale, coaja de portocala si faina cernuta impreuna cu praful de copt si cu sarea.
- Continuam inca putin sa batem compozitia pana se incorporeaza ingredientele.
- Separam aluatul in doua parti egale in doua boluri.
- Adaugam pudra de cacao, esenta de rom si 2 linguri de apa intr-unul din boluri si amestecam pana se incorporeaza.
- Incalzim cuptorul la 180 grade. Ungem cu ulei o tava rotunda de marime medie si o tapetam cu hartie de copt.
- Punem in centrul tavii 2 linguri din compozitia alba de chec peste care adaugam 2 linguri din compozitia de chec cu cacao.
9. Continuam in acest mod pana terminam de pus toata compozitia de chec. Incercam sa nu miscam prea mult tava pana o introducem in cuptor.
10. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 grade si coacem checul aproximativ 50 minute.
Tip: Daca checul se rumeneste prea repede deasupra, dupa 25 minute acoperim tava cu hartie de aluminiu.
11. Verificam daca checul este copt introducand o scobitoare in centru. Daca scobitoarea iese curata, checul este gata.
12. Lasam checul sa se raceasca aproximativ o jumatate de ora, apoi il scoatem din tava si il taiem.