Suc de Telina Apio cu Castravete, Lamaie si Ghimbir – Beneficii si Reteta

0
5777

Suc de telina apio cu castravete, lamaie si ghimbir – un suc natural cu efecte benefice asupra organismului. De ce este indicat sa bem suc de telina apio cu castravete, lamaie si ghimbir?

Multe sucuri delicioase pot avea la baza tulpinile de telina, cunoscute si sub denumirea de apio. In comparatie cu radacina de telina, tulpinile de tellina au un gust mai delicat, mai dulce si dau sucurilor care le contin un gust proaspat si deosebit, datorita faptului ca au foarte multa apa. Prin continutul ridicat de minerale si vitamine, dar si fibre pot fi de ajutor persoanelor care au grija de silueta. Savoarea speciala a frunzelor de telina se completeaza perfect  cu gustul delicios de legume ori frunze hranitoare, castraveti, rosii, patrunjel sau spanac si menta. Pentru un gust mai picant, se pot adauga bucatele de ghimbir.

Sucurile de legume proaspete ne aduc o cantitate scazuta de calorii si ne ajuta la mentinerea pe cat posibil a unui nivel glicemic stabil.

Datorita numeroaselor efecte benefice asupra organismului, va recomand sa va incepeti ziua cu un suc de telina apio cu castravete, lamaie si ghimbir sau cu un smoothie cu spanac pentru detoxifiere.

Acest suc de telina apio cu castravete, lamaie si ghimbir, pe langa proprietatile sale exceptionale impotriva bolilor cardiovasculare, este si un excelent detoxifiant. Are efecte deosebite atat intern in curatarea sangelui, reglarea hormonala si a febrei, cat si pe plan extern in tratarea acneei juvenile rebele, psoriazis, eczeme alergice, vitiligo, sclerodermie si afectiuni oftalmologice.

Mai jos puteti vedea beneficiile tuturor ingredientelor acestui suc de telina apio cu castravete, lamaie si ghimbir, precum si reteta si modul de preparare.

Suc de telina beneficii (suc de apio beneficii). Beneficiile sucului de telina

Efectele sucului de telina asupra sanatatii sunt capacitatea sa de a ajuta la stimularea sistemului imunitar, de a reduce inflamatia, de a preveni bolile cronice, de a imbunatati sanatatea inimii, de a intari oasele, de a proteja integritatea vaselor de sange, de a ajuta tulburarile de somn si de a imbunatati aspectul pielii.

Imbunatateste sanatatea inimii

Unii dintre antioxidantii gasiti in sucul de telina sunt cunoscuti sub denumirea de ftalide, care au un rol important in intarirea peretilor arteriali si in accelerarea reparatiei sistemului cardiovascular. Acest lucru poate reduce tensiunea arteriala si poate reduce riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral. Un studiu publicat in revista Advanced Herbal Medicine de catre cercetatorii iranieni demonstreaza rolul important al telinei in prevenirea bolilor cardiovasculare, scaderea glicemiei si a lipidelor serice, scaderea tensiunii arteriale si intarirea inimii.

Imbunatateste circulatia

Cu o cantitate moderata de fier in telina, acest suc de telina apio cu castravete poate da un impuls sistemului circulator prin cresterea productiei de globule rosii. Acest lucru imbunatateste oxigenarea si livrarea resurselor catre diferite parti ale corpului, crescand viteza metabolica generala si imbunatatind functia organelor.

Potential anticancer

Cei doi compusi antioxidanti gasiti in concentratii mari in telina sunt luteolina si apigenina, care au fost legate direct de efectele anticancerigene. Aceste flavonoide pot ajuta la identificarea si neutralizarea radicalilor liberi, la micsorarea tumorilor si la incetinirea raspandirii cancerului in diferite parti ale corpului.

Ingrijirea pielii

Continand vitamina K, vitamina A si vitamina C, sucul de telina poate ajuta la tratarea diferitelor afectiuni ale pielii, inclusiv psoriazis, eczeme si acnee rozacee. De asemenea, furnizeaza pielii antioxidanti, care pot ajuta la reducerea aspectului ridurilor si a petelor provocate de inaintarea in varsta.

Detoxifica organismul

Telina are un conținut extrem de mare de apa, iar unele dintre ingredientele active au si funcții diuretice. Aceasta inseamna ca consumul regulat al sucului de telina poate ajuta la eliminarea toxinelor din organism si la creșterea ritmului de urinare, ajutand la eliminarea mai rapida a toxinelor, grasimilor si sarurilor din organism. Acest lucru ajuta la reducerea tensiunii ficatului. Simptomele de detoxifiere cu suc de telina pot include, de asemenea, modificarea miscarilor intestinale, care este o reactie normala de detoxifiere cu care se pot confrunta unele persoane.

Agent antiinflamator

Unul dintre beneficiile mai putin cunoscute ale sucului de telina provine din continutul sau de luteolina, care are proprietati antiinflamatorii care pot calma tesuturile si muschii din intregul corp. Indiferent daca suferiti de artrita, guta, dureri de cap, hemoroizi sau stomac deranjat, exista sanse mari ca sucul de telina sa ajute la ameliorarea disconfortului. Potrivit unui studiu asupra rozatoarelor, proprietatile antiinflamatorii puternice ale telinei pot ajuta la ameliorarea bolilor reumatice.

Intareste imunitatea

Continutul de vitamina C din sucul de telina poate stimula sistemul imunitar pentru a crea noi globule albe si, de asemenea, se combina cu apigenina, luteolina si poliacetilenele din suc pentru a intari capacitatea organismului de a se apara impotriva agentilor patogeni.

Imbunatateste densitatea minerala osoasa

Continutul de minerale al sucului de telina nu este foarte mare dar este concentrat in minerale esentiale pentru densitatea osoasa. Calciul, magneziul si fierul pot ajuta la imbunatatirea absorbtiei nutrientilor in intestin, intarind in acelasi timp oasele si articulatiile, reducand riscul de a dezvolta osteoporoza pe masura ce se inainteaza in varsta.

Regleaza somnul

Majoritatea oamenilor nu cred ca telina este o substanta sedativa, dar sucul de telina contine o cantitate semnificativa de magneziu, care nu numai ca scade tensiunea arteriala si ritmul cardiac, dar si calmeaza organismul, ajutandu-l sa se relaxeze printr-un somn natural si netulburat. Un pahar de suc de telina inainte de culcare poate fi tot ce aveti nevoie pentru a va simti improspatati dimineata!

Suc de apio contraindicatii

Consumul de telina nu este recomandat in urmatoarele situatii:

  • femeile insarcinate sau care alapteaza, pentru ca telina are efecte hormonale. Acestea poate sa afecteze sarcina sau calitatea laptelui.
  • persoanelor care sufera de afectiuni renale
  • persoanelor alergice la plantele care fac parte din familia Apiaceae: fenicul, morcov, patrunjel, marar si leustean. In cazul acestor persoane, reactiile alergice pot fi severe, putand provoca chiar si soc anafilactic
  • consumul de telina in mod excesiv poate duce la dereglari digestive

Telina poate sa interactioneze cu unele medicamente, precum:

  • cele folosite pontru tratarea hipotiroidismului
  • cele fotosensibilizante, adica care cresc sensibilitatea pielii la razele solare
  • medicamentele sedative

Beneficiile sucului de castraveti

Unele dintre cele mai importante efecte ale sucului de castravete asupra sanatatii includ intarirea rinichilor, controlul tulburarilor de sangerare, cresterea densitatii minerale osoase, potentialul anticancerigen, stimularea functiei sistemului nervos, gestionarea productiei de hormoni, imbunatatirea sistemului imunitar, sustinerea sanatatii vederii, optimizarea metabolismului si hidratarea organismului, printre altele.

Castravetele este ideal in curele de detoxifiere si de slabire datorita aportului caloric scazut si capacitatii de curatare a intestinelor.

Alte beneficii ale sucului de castravete:

Contine antioxidanti

Antioxidantii sunt substante care ajuta la prevenirea si intarzierea distrugerii celulelor provocate de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi. Stresul oxidativ poate duce la afectiuni cronice precum cancer, diabet, boli de inima, Alzheimer si degenerare oculara. Cercetarile au aratat ca antioxidantii pot fi capabili sa inverseze sau sa opreasca aceste daune. Castravetii sunt bogati in vitamina C, beta caroten, mangan, molibden si cativa antioxidanti flavonoizi.

Ajuta la prevenirea cancerului

Unele cercetari sugereaza ca sucul de castraveti poate ajuta in lupta impotriva cancerului. Pe langa antioxidanti, castravetii contin si compusi numiti cucurbitacine si un grup de nutrienti numiti lignani, care pot avea un rol in a ne proteja de cancer. Un studiu din Journal of Cancer Research a sugerat ca flavonoidele dietetice fisetina, care se gasesc in castraveți, ar putea ajuta la incetinirea progresiei cancerului de prostata.

Scade tensiunea arteriala

Un factor care contribuie la hipertensiunea arteriala este faptul ca aveti prea multa sare (sodiu) si prea putin potasiu in dieta dumneavoastra. Excesul de sare determina organismul sa retina lichide, ceea ce creste tensiunea arteriala. Potasiul este un electrolit care ajuta la reglarea cantitatii de sodiu retinuta de rinichi. Castravetii sunt o sursa buna de potasiu. Consumul de suc de castraveti ajuta organismul sa obtina mai mult potasiu, ajutand la scaderea tensiunii arteriale.

Contribuie la mentinerea sanatatii pielii

Sucul de castraveti poate ajuta la calmarea pielii din interior spre exterior. Mentinerea hidratarii ajuta organismul sa elimine toxinele si sa mentina un ten sanatos. Castravetii sunt, de asemenea, bogati in acid pantotenic sau vitamina B-5, care a fost folosita pentru a trata acneea. O cana de castraveti taiati felii contine aproximativ 5% din valoarea zilnica recomandata de vitamina B-5.

Imbunatateste sanatatea oaselor

Castravetii sunt bogati in vitamina K. O cana de castraveti feliati contine aproximativ 19% din valoarea zilnica recomandata. Corpul dumneavoastra are nevoie de vitamina K pentru a ajuta la formarea proteinelor necesare pentru a crea oase si tesuturi sanatoase, precum si pentru coagularea sangelui in mod corspunzator.

Beneficiile pentru sanatate ale lamaii

Debra Roby

Lamaia contine numeroase substante nutritive benefice pentru sanatate. Fructul are un continut scazut de calorii si anume 29 de calorii la 100 g, fiind astfel desemnat fructul citric cu cele mai putine calorii. Lamaia este bogata in fibre alimentare este unul dintre fructele cu un indice glicemic foarte scazut.

Vitaminele, fibrele si compusii vegetali din lamai pot oferi beneficii esentiale pentru sanatate. Pulpa, coaja si sucul sunt bogate in vitamine care stimuleaza imunitatea si reduc riscul de imbolnavire. Fibrele alimentare solubile din lamaie ajuta la o digestie sanatoasa.

Lamaile ofera si alte beneficii importante pentru sanatate, cum ar fi:

Sanatatea inimii

Lamaile contin aproximativ 31 de grame de vitamina C, care este aproape dublu fata de cantitatea de vitamina C necesara in dieta zilnica. In afara de cresterea imunitatii, aceasta doza de vitamina C poate reduce riscul de accident vascular cerebral si boli de inima atunci cand este consumata regulat.

Lamaia conține, de asemenea, un nivel ridicat de fibre alimentare, care pot reduce factorii de risc pentru boli de inima prin scaderea LDL sau a colesterolului rau. Un surplus de colesterol poate duce la ateroscleroza, o intarire a arterelor inimii.

Sanatatea digestiva

Lamaia contine cantitati mari de fibre alimentare. Fibrele, in special fibrele solubile, pot ajuta la reducerea constipatiei si a unei game largi de alte probleme gastrointestinale si disconfort.

Managementul greutatii

Fibra de pectina continuta de lamai se extinde odata ce este ingerata, oferind senzatia de satietate mai devreme si mai mult timp. Apa cu lamaie este adesea promovata ca un instrument eficient in pierderea in greutate si gestionarea greutatii. Cercetatorii au folosit soareci pentru acest studiu, iar efectele asupra oamenilor nu au fost testate. De asemenea, este important sa retineti ca apa potabila va poate mentine satul si va poate ajuta sa evitati gustarile la fel de eficient ca lamaia.

Prevenirea anemiei

Desi lamaia nu contine niveluri extrem de ridicate de fier, ea vă poate ajuta corpul sa absoarba mai mult fier din alimentele pe baza de plante din dieta dumneavoastra. Mentinerea unui nivel adecvat de fier ajuta la prevenirea anemiei, care este un numar mai mic decat media de globule rosii, adesea ca urmare a deficientei de fier.

Prevenirea pietrelor la rinichi

Lamaile isi capata gustul acru din abundenta lor de acid citric. Unele studii arata ca acidul citric poate ajuta la prevenirea formarii pietrelor la rinichi.

Beneficiile ghimbirului pentru sanatate

Ghimbirul are o istorie foarte lunga de utilizare in diferite forme de medicina traditionala si alternativa. A fost folosit pentru a ajuta digestia, pentru a reduce greata si pentru a ajuta la combaterea gripei si a racelii comune, pentru a numi cateva dintre scopurile sale.

Parfumul si aroma unica a ghimbirului provin din uleiurile sale naturale, dintre care cel mai important este gingerol. Gingerolul este principalul compus bioactiv din ghimbir. Este responsabil pentru multe dintre proprietatile medicinale ale ghimbirului.

Gingerolul are efecte antiinflamatorii si antioxidante puternice, potrivit cercetarilor. De exemplu, poate ajuta la reducerea stresului oxidativ, care este rezultatul unei cantitati in exces de radicali liberi in organism.

Ghimbirul este cunoscut ca fiind un vasodilatator puternic, antioxidant si stimulant al sistemului digestiv prin cresterea secretiei de mucus protector al mucoasei.

Ghimbirul este bogat in antioxidanti, compusi care previn stresul si deteriorarea ADN-ului corpului. Acestea ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor cronice, cum ar fi hipertensiunea arteriala, bolile de inima si bolile plamanilor.

Alte beneficii pentru sanatate ale ghimbirului:

Poate trata multe forme de greata, in special greata matinala

O cantitate mica de ghimbir (1-1,5 grame) poate ajuta la prevenirea diferitelor tipuri de greață, inclusiv greata asociata chimioterapiei, greata dupa operatie si greata matinala.

Ajuta la pierderea in greutate

Conform studiilor efectuate pe animale si pe oameni, ghimbirul poate ajuta la imbunatatirea masuratorilor legate de greutate. Acestea includ greutatea corporala si raportul talie-șold.

Poate ajuta cu osteoartrita

Exista unele studii care arata ca ghimbirul este eficient in reducerea simptomelor osteoartritei, in special ale osteoartritei genunchiului.

Poate reduce drastic glicemia si poate imbunatati factorii de risc pentru bolile de inima

S-a demonstrat ca ghimbirul scade nivelul zaharului din sange si îmbunatateste diversi factori de risc pentru bolile de inima la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Ajuta la tratarea indigestiei cronice

Ghimbirul accelereaza golirea stomacului, ceea ce poate fi benefic pentru persoanele cu indigestie si disconfort gastric asociat.

Ajuta la scaderea nivelului de colesterol

Exista unele dovezi, provenite din studii pe oameni, dar si pe animale, ca ghimbirul poate duce la reduceri semnificative ale colesterolului LDL (rau), colesterolului total si trigliceridelor din sange.

Imbunatateste functia creierului si protejeaza impotriva bolii Alzheimer

Studiile pe animale sugereaza ca ghimbirul poate proteja impotriva leziunilor creierului cauzate inaintarea in varsta. De asemenea, poate ajuta la imbunatatirea functionarii creierului la femeile de varsta mijlocie.

Ajuta la combaterea infectiilor

Ghimbirul poate ajuta la combaterea bacteriilor si virusilor daunatori, ceea ce reduce riscul de infectii.

Suc de telina apio cu castravete, lamaie si ghimbir – reteta

Ingrediente pentru reteta de suc de telina apio cu castravete:

  • 3 tulpini de telina apio
  • 1 castravete
  • 1⁄2 lamaie
  • o bucata de ghimbir (2 cm)
Ingrediente pentru reteta de suc de telina apio cu castravete
Ingrediente pentru reteta de suc de telina apio cu castravete

Mod de preparare pentru reteta de suc de telina apio cu castravete:

  1. Spalam bine tulpinile de telina si le taiem bucati.

2. Castravetele se foloseste cu coaja, de aceea trebuie sa il spalam bine in apa cu otet si bicarbonat de sodiu, apoi il taiem bucati mici.

3. Curatam lamaia de coaja si o taiem bucati mici.

4. Curatam ghimbirul de coaja si il tocam marunt.

Preparare suc de telina apio cu castravete

5. Adaugam alternativ ingredientele in palnia storcatorului. Punem sucul intr-un pahar si il consumam imediat.

Suc de Telina Apio cu Castravete

Alte retete care v-ar putea interesa

Smoothie cu spanac, castravete si telina (petru detoxifiere)

Smoothie cu Spanac, Castravete si Telina

Smoothie cu sfecla rosie morcovi si mar

Smoothie cu sfecla rosie morcovi si mar

Salata dietetica pentru slabit si detoxifiere

Salata Dietetica pentru Slabit si Detoxifiere

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Suc de Telina Apio cu Castravete, Lamaie si Ghimbir - Beneficii si Reteta
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.