Prajitura cu migdale este o prajitura fara gluten delicioasa, cu o aroma minunata de migdale. Aceasta reteta de prajitura cu migdale nu contine gluten deoarece ingredientele folosite nu contin in mod natural gluten, iar praful de copt folosit este fara gluten. Daca urmati o dieta fara gluten, aceasta reteta de prajitura cu migdale va deveni cu siguranta una dintre preferatele voastre!
Dieta fara gluten pare a fi cel mai nou trend alimentar pe care multi oameni il urmeaza, chiar in cazul in care nu este obligatorie pentru sanatatea cuiva. Aceasta tendinta a aparut ca urmare a unui numar crescut de cazuri de boala celiaca si de sensibilitate la gluten (intoleranta la gluten). Ambele diagnostice vin cu recomandarea de a evita alimentele care conțin gluten.
Urmarea dietei fara gluten pentru ameliorarea altor probleme de sanatate ramane controversata, dar multi care se confrunta cu problemele de sanatate enumerate mai jos considera ca experimentarea cu un regim alimentar fara gluten pentru o perioada de proba merita incercata: autism, scleroza multipla, sindromul de oboseala cronica, sindromul colonului iritabil, lupus, avort si infertilitate.
De asemenea, adeptii dietei fara gluten sustin ca eliminarea glutenului din alimentatie are urmatoarele efecte pozitive:
- imbunatatirea digestiei
- imbunatatirea starii de spirit, a concentrarii si limpezirea gandirii
- reducerea inflamatiei cronice (prin urmare au mai putine dureri articulare, crampe musculare si senzatia de picioare amortite)
- reducerea riscului de cancer
- readuce la normal numarul anticorpilor la pacientii cu tiroidita Hashimoto
- ajuta la slabit
- amelioreaza acneea (prin reducerea inflamatiei in organism)
- ofera un surplus de energie
- imbunatatirea performantelor sportive
Reteta de prajitura cu migdale fara gluten prezentata mai jos este una dintre cele mai sanatoase retete de dulciuri pe care le putem pregati atat atunci cand urmam o dieta fara gluten, dar si atunci cand nu ne intereseaza acest aspect dar avem pofta de “un dulce” sanatos!
Putem pastra prajitura cu migdale in frigider mai mult de o saptamana si va fi la fel de proaspata si chiar mai gustoasa! Coacem prajitura intr-o tava rotunda cu diametrul de 23 cm la 160 grade, timp de aproximativ 50-55 minute, pe treapta din mijloc a cuptorului.
Ingrediente pentru reteta de prajitura cu migdale fara gluten:
- 250 gr migdale macinate
- 115 gr malai foarte fin
- 175 unt moale (la temperatura camerei)
- 175 zahar (maruntim putin zaharul in blender fara sa devina pudra)
- 3 oua
- 150 gr iaurt grecesc (iaurt gras)
- 30 gr migdale feliate
- 2 linguri esenta de migdale
- putin ulei (pentru uns tava)
- 1½ lingurita praf de copt fara gluten
Mod de preparare:
- Incalzim cuptorul la 160 grade, ungem tava cu ulei si o tapetam cu hartie de copt.
- Maruntim putin zaharul in blender, apoi il punem intr-un bol impreuna cu untul si batem cu mixerul pana obtinem o crema pufoasa si deschisa la culoare.
- Adaugam ouale unul cate unul, adica dupa ce s-a incorporat primul ou il adaugam pe al doilea si dupa ce s-a incorporat si acesta il adaugam pe al treilea.
- Punem esenta de migdale si amestecam usor.
- Amestecam migdalele macinate cu malaiul si cu praful de copt si adaugam jumatate din acest amestec in crema de unt, zahar si oua. Cealalta jumatate o amestecam cu iaurtul, apoi o turnam peste crema si amestecam pana se omogenizeaza compozitia.
- Cu ajutorul unei linguri punem compozitia de prajitura cu migdale in tava, o nivelam si presaram deasupra migdalele feliate.
- Introducem prajitura cu migdale pe treapta din mijloc a cuptorului (care a fost incalzit in prealabil la 160 grade) si o coacem timp de 50-55 minute.
Tip: Coacerea poate dura putin mai mult, depinde de cuptor. De aceea este bine ca, dupa ce au trecut 50 de minute, sa verificam daca prajitura s-a copt. Verificam introducand o scobitoare in centrul prajiturii. Daca aceasta iese curata, fara aluat, prajitura este coapta.
- Lasam prajitura in tava timp de 10 minute, dupa care o scoatem si o lasam pe un gratar pana se raceste complet. Apoi o putem taia.
Aceasta reteta de prajitura cu migdale fara gluten are avantajul ca prajitura poate fi pastrata mult timp in frigider si ramane proaspata si moale.