Friptura de porc la cuptor cu sos de vin face deliciul la orice masa, fie de sarbatoare sau pentru familie. Pentru aceasta reteta de friptura de porc la cuptor cu sos am folosit aproximativ 2 kg de pulpa de porc. Carnea trebuie sa fie taiata in bucati mari, de cel putin 1 kg, ca sa nu se usuce in timpul cat sta la cuptor. Friptura va iesi foarte frageda si aromata de la vinul rosu si dulce si de la condimentele puse in tava. Pulpa de porc se tine la marinat 24 de ore intr-o marinada facuta din apa, zahar brun si sare.
Aceasta friptura de porc este foarte gustoasa si frageda. Se serveste cu cateva linguri de sos facut din lichidul ramas in tava si cu garnitura de orez basmati, garnitura de orez cu legume, garnitura de orez cu caise si linte sau cu garnitura de cartofi noi cu unt.
Reteta de friptura de porc la cuptor cu sos – ingrediente pentru marinada:
- 4 l de apa
- 100 gr sare
- 200 gr zahar brun
Ingrediente pentru reteta de friptura de porc la cuptor cu sos:
- 2 kg pulpa de porc fara os
- 50 ml ulei
- 250 ml vin rosu dulce
- 150 ml apa
- 1 capatana de usturoi
- 3 lingurite cimbru
- 1 lingurita amidon de porumb
Mod de preparare:
1. Amestecam toate ingredientele pentru marinada. Punem carnea in marinada si o punem in frigider pentru 24 ore.
2. A doua zi scoatem carnea din marinada, o scurgem si o uscam cu hartie de bucatarie. O crestam in cateva locuri, o ungem cu ulei, o presaram cu cimbru si o asezam in tava.
3. Taiem capatana de usturoi in jumatate, pe orizontala si o punem in tava. Adaugam vinul si apa.
4. Incalzim cuptorul la 250 grade. Introducem tava cu friptura si o tinem la aceasta temperatura 15 minute. Reducem temperatura cuptorului la 120 grade si lasam friptura in cuptor inca o ora si jumatate. Verificam din cand in cand sa vedem daca mai este lichid in tava. Mai adaugam apa daca este nevoie.
5. Scoatem friptura din cuptor si o acoperim cu hartie de aluminiu. O lasam acoperita aproximativ 10 minute, apoi o putem taia.
6. Strecuram lichidul care a ramas in tava intr-o craticioara. Presam cu degetele si scoatem miezul de usturoi copt si il punem in craticioara cu lichid. Fierbem putin acest sos. Dizolvam in putina apa amidonul de porumb si il punem in craticioara cu sos. Continuam sa fierbem 1-2 minute pana se ingroasa putin, apoi oprim focul. Strecuram sosul prin trecuratoare.
7. Taiem friptura in felii si o servim cu cateva linguri din acest sos.