Reteta de icre de fasole (icre false de fasole) uscata se prepara din fasole fiarta, pasata, frecata cu ulei, la care se adauga zeama de lamaie, la fel ca la salata de icre de peste. Aceasta reteta de icre false de fasole este extrem de simpla si de gustoasa. Daca o preparam cu fasole fiarta din conserva, este gata in 10 minute. Icrele de fasole se pot servi cu paine prajita, turte facute in casa sau cu pita greceasca.
Ingrediente pentru reteta de icre de fasole uscata:
- 500 gr fasole uscata fiarta
- 100 ml ulei de masline
- 1 ceapa tocata marunt
- 1 lingurita mustar (optional)
- sucul de la o lamaie
- sare
- piper proaspat macinat
Mod de preparare:
1. Alegem fasolea de impuritati si o punem la inmuiat cu o seara inainte. In ziua urmatoare, o scurgem de apa, o clatim cu apa de la robinet, o punem intr-o cratita si o acoperim cu apa rece. O punem sa fiarba. Dupa ce da in cateva clocote, o scurgem de apa. Punem apa fierbinte peste ea si o lasam sa fiarba 1-2 minute. Schimbam din nou apa. Punem din nou apa fiarta si repetam din nou operatiunea. O lasam sa fiarba la foc mic aproximativ o ora si apoi adaugam o lingurita de sare. Continuam fierberea inca aproximativ o jumatate de ora, pana se inmoaie fasolea.
2. Cand fasolea a fiert, pastram putin din apa in care a fiert, iar restul o aruncam. Pasam fasolea cu blenderul vertical impreuna cu o aproximativ o jumatate de cana din apa in care a fiert, ca sa nu fie prea uscata. Adaugam mustarul (daca punem), cate putin din ulei altenativ cu sucul de lamaie, ca la maioneza, pana obtinem o pasta nu chiar atat de fina ca la fasole batuta.
3. Tocam cat se poate de fin ceapa, o adaugam in fasole si amestecam bine. Adaugam sare si piper dupa gust. Punem icrele false de fasole la frigider pentru 30 minute, apoi le putem servi.
Icrele de fasole sunt foarte bune cu paine prajita sau cu turte coapte pe tigaie.
Eu am servit aceste icre false de fasole cu o mica salata dintr-o rosie, masline, ceapa si putina verdeata, asezonata cu putin ulei de masline.