Reteta pentru aceste turte coapte in tigaie este o reteta traditionala taraneasca, veche si simpla. Eu am inlocuit o parte din cantitatea de apa cu lapte. Imi plac mai mult asa, deoarece sunt putin mai dulci si mai fine. Aceste turte coapte in tigaie sunt foarte bune simple, unse cu unt, gem sau miere, sau pot sa inlocuiasca painea la masa.
In mod asemanator se prepara si reteta de pita greceasca.
Turte Coapte in Tigaie fara Ulei – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de turte coapte in tigaie fara ulei:
- 700 gr faina
- 350 ml lapte
- 100 ml apa
- 60 ml ulei
- 1 plic de drojdie uscata (8 gr)
- 1 lingura zahar (optional)
- 1 lingurita sare
- 1 varf de cutit turmeric (optional)
Mod de preparare:
1. Pentru aceste turte coapte in tigaie trebuie sa cernem faina intr-un vas.
2. Facem o gropita in mijloc unde punem drojdia, zaharul si 100 ml apa. Se formeaza astfel o maia pe care o lasam sa creasca 5 minute.
3. Adaugam apoi restul de ingrediente: sarea, laptele si cate putin din ulei. Framantam pana se incorporeaza bine toate ingredientele si obtinem un aluat elastic si pufos.
4. Mutam aluatul intr-un bol pe care l-am uns cu ulei. Il acoperim cu folie alimentara sau cu un prosop si il lasam sa creasca pentru o ora, intr-un loc caldut.
5. Dupa ce a crescut, framantam din nou aluatul si formam bile mai mari sau mai mici, in functie de cat de mari si groase vrem sa fie turtele. Intindem fiecare bila intr-un disc de marimea pe care vrem sa o aiba turta. Ungem o tigaie cu putin ulei cu ajutorul unui servetel de bucatarie. Operatiunea aceasta o facem numai cand punem prima turta in tigaie.
6. Coacem turta timp de 1-2 minute si pe cealata parte.
7. Dupa ce coacem fiecare turta, stergem tigaia cu acelasi servetel, fara sa mai adaugam ulei suplimentar. Daca avem tigaie antiaderenta, nu folosim deloc ulei. Coacem turtele la foc mediu spre mic, pana se rumenesc frumos pe ambele parti. Nu asezam turtele calde una peste alta, ca sa nu se umezeasca intre ele.