Aceasta reteta de mancare de fasole verde cu cartofi este o reteta din bucataria greceasca. Grecii servesc aceasta mancare de fasole verde cu cartofi intr-un sos bine scazut, format de ulei impreuna cu ceapa si rosiile, fara urma de apa. Pastaile de fasole verde nu trebuie fierte prea mult. Trebuie sa ramana putin crocante, sa-si pastreze prospetimea. Pentru a ajunge la acest rezultat trebuie dam atentie la cateva amanunte:
- sa masuram cantitatea de apa
- sa nu punem o cantitate prea mare de rosii
- sa nu fierbem mancarea exagerat de mult, pana se terciuiesc pastaile
Mie imi place mult mancarea de fasole verde, cu sau fara cartofi, precum si mancarea de pui cu fasole verde.
Ingrediente pentru reteta de mancare de fasole verde cu cartofi:
- 1 kg fasole verde proaspata (sau congelata)
- 100 ml ulei
- 500 ml apa fiarta
- 2-3 cartofi taiati felii groase
- 1 ceapa tocata marunt
- 1 morcov taiat rondele
- 1 ardei rosu taiat marunt (optional)
- 2-3 catei de usturoi
- 250 ml suc de rosii (sau 2 rosii tocate marunt)
- marar si patrunjel tocat
- 1 foaie de dafin
- 1 lingurita de oregano uscat (sau cimbru)
- 1 lingurita de zahar (optional)
- sare
- piper proaspat macinat
Mod de preparare:
- Spalam pastaile de fasole verde si le taiem capetele. Daca pastaile sunt prea mari, le taiem pe jumatate. Tocam legumele. Incalzim o cantitate putin mai mare de 500 ml de apa, ca sa o avem la indemana in cazul in care avem nevoie.
2. Intr-o cratita incapatoare incalzim uleiul la foc mediu. Cand s-a incalzit uleiul punem ceapa, morcovul, ardeiul, cartofii si zaharul. Calim legumele timp de 4-5 minute.
3. Marim focul, adaugam pastaile de fasole verde si amestecam. Continuam sa calim fasolea verde timp de aproximativ 8 minute, amestecand la fiecare minut, astfel ca, treptat, toate pastaile de fasole verde sa se caleasca in ulei.
4. Adaugam sucul de rosii, 500 ml apa fierbinte si amestecam. Cand incepe sa clocoteasca, acoperim cratita pe jumatate cu un capac. Micsoram focul si continuam fierberea inca 20 minute.
5. Adaugam foaia de dafin, oregano, sarea si piperul si amestecam bine. In functie de cratita folosita si de intensitatea focului, in timp de aproximativ 20 de minute, cantitatea de apa se evapora si pastaile de fasole verde sunt gata. Deoarece gusturile fiecaruia difera, in ultimele 10 minute verificati cantitatea de apa si gustati pastaile de fasole. Daca doriti fasolea verde mai putin al dente, mai adaugati cu atentie apa fiarta. Dar nu multa, cate 100 ml de fiecare data. La sfarsit, mancarea de fasole verde cu cartofi trebuie sa nu aiba zeama, trebuie sa ramana doar sosul de rosii cu ulei.
6. Cand mancarea de fasole verde cu cartofi este gata, adaugam usturoiul trecut prin presa, verdeata tocata, amestecam si oprim focul. Lasam mancarea sa se raceasca cel putin 15 minute, ca sa se intrepatrunda bine aromele.
Servim mancarea calda sau rece, este la fel de buna!