Ciorba de praz cu orez si lamaie este o ciorba simpla, gustoasa si sanatoasa, cu putine calorii. Eu am acrit ciorba de praz cu suc de lamaie, deoarece nu am avut bors sau zeama de varza. Ciorba de praz se prepara indeosebi in perioadele de toamna si iarna, cand prazul se gaseste din abundenta pe piata, si este ideala pentru perioadele de post.
Aceasta ciorba de praz cu orez si lamaie se prepara foarte usor. Singura noastra grija este este sa spalam bine prazul, sa nu ramana nisip intre frunze. Pentru aceasta crestam capatul firelor de praz (acolo unde am inlaturat frunzele) si le lasam sa stea intr-un bol mare cu apa, aproximativ 15 minute, pentru a iesi nisipul care poate exista intre frunze.
Din praz putem gati si alte preparate, cum ar fi mancare de praz cu cartofi sau mancare de praz cu orez si ardei.
Ingrediente pentru ciorba de praz cu orez si lamaie:
- 500 gr praz taiat rondele
- 100 ml ulei de masline
- 40 gr orez
- 200 gr suc de rosii (sau rosii din conserva sau 1 lingura pasta de rosii)
- 1 ceapa tocata marunt
- 1 morcov mare taiat rondele
- 1 telina mica tocata marunt
- 1 ardei tocat marunt
- suc de lamaie (sau bors, zeama de varza)
- 2 l apa calda
- 1 lingurita cimbru
- verdeata tocata (leustean, marar, frunze de telina, patrunjel, dupa preferinta)
- sare
- piper proaspat macinat
Mod de preparare:
- Spalam bine prazul si il taiem rondele. Curatam legumele, le spalam si le tocam. Spalam orezul.
2. Incalzim uleiul in cratita in care preparam ciorba de praz si calim putin ceapa, morcovii, telina, ardeiul si cimbrul cu un praf de sare.
3. Adaugam 2 litri de apa calda si fierbem legumele timp de aproximativ 15 minute. Punem prazul, sucul de rosii, orezul si sarea.
4. Continuam sa fierbem ciorba timp de aproximativ 20 minute, pana toate legumele sunt fierte. Oprim focul si adaugam sucul de lamaie, piperul si verdeata.
Daca nu tinem post, putem servi aceasta ciorba de praz cu o lingura de smantana adaugata in fiecare portie de ciorba.