O reteta simpla si usoara de mucenici moldovenesti de post pufosi, bine insiropati si aromati. Denumiti si macinici, sfintisori sau bradosi, mucenicii moldovenesti sunt un preparat culinar gatit special in ziua de 9 Martie pentru sarbatoarea sfintilor 40 mucenici din Sevastia. Mucenicii moldovenesti sunt colaci modelati in forma cifrei opt (simbolizand infinitul), insiropati si unsi cu miere de albine si pudrati cu multa nuca. Mucenicii moldovenesti au forma cifrei 8 si pot facuti din aluat de cozonac, de post sau de dulce, unsi cu miere si pudrati din belsug cu nuca macinata.
La prepararea aluatului pentru acesti mucenici moldovenesti putem folosi apa, apa carbogazoasa sau lapte vegetal (lapte de soia, de cocos, de migdale, etc.). Eu am folosit lapte vegetal de cocos, la fel ca la reteta de cozonac de post cu nuca.
Din cantitatile de ingrediente pe care le-am folosit mi-au iesit 8 mucenici in greutate de 130 gr fiecare.
Mucenici Moldovenesti de Post – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de mucenici moldovenesti de post
Ingrediente pentru mucenici:
- 550 gr faina pentru cozonac
- 300 ml lapte vegetal (de cocos, de soia, de migdale)
- 100 ml ulei (plus 2-3 linguri pentru uns mucenicii si pentru blatul de lucru)
- 100 gr zahar
- 25 gr drojdie
- coaja rasa de lamaie
- coja rasa de portocala
- 1 lingura esenta de vanilie
- 1 lingurita sare
Ingrediente pentru sirop:
- 200 ml apa
- 100 gr zahar
- 2 pliculete de zahar vanilat
- 2 batoane de scortisoara
- 1 felie de coaja de portocala
Ingrediente pentru decor:
- 150 gr nuca macinata
- 100 gr miere (4-5 linguri)
Mod de preparare pentru reteta de mucenici moldovenesti de post:
1.Cernem faina cu cateva ore inainte, ca sa ia aer si aluatul sa creasca frumos si pufos.
2. Pregatim maiaua. Intr-un bol amestecam drojdia cu o lingurita de zahar, trei linguri de lapte de cocos caldut si o lingura de faina. O lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul.
3. Incalzim laptele de cocos intr-un vas si adaugam zaharul, uleiul, esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie si de portocala si sarea. Amestecam bine pana se dizolva zaharul. Laptele trebuie sa fie doar caldut.
4. Punem faina in vasul in care framantam aluatul. Facem o adancitura in mijloc si punem maiaua. Adaugam incet amestecul de lapte de cocos, zahar, ulei si esente si amestecam cu o lingura pana incorporam toata faina.
5. Rasturnam aluatul pe masa de lucru si il framantam bine, pana obtinem un aluat neted si elastic, care nu se lipeste de maini. Daca observam ca aluatul se lipeste de blatul de lucru, il ungem cu putin ulei. Cand am terminat de framantat, este bine sa trantim aluatul de blatul de lucru de 10-12 ori. Aceasta ajuta ca aluatul sa devina mai pufos si sa se desfaca in fasii.
6. Dupa ce am terminat de framantat aluatul, il punem intr-un vas uns cu ulei.
7. Acoperim aluatul cu membrana pentru alimente si il punem sa creasca la loc cald, pana isi dubleaza volumul, timp de aproximativ o ora.
8. Punem aluatul pe masa de lucru si il framantam putin, sa scoatem aerul din el. Ii dam forma unui sul si il impartim in 8 bucati. Taiem sulul pe jumatate, apoi fiecare jumatate o impartim in doua, si apoi inca o data taiem fiecare bucata in doua. Daca vreti, puteti cantari fiecare bucata de aluat sau o apreciati din ochi. Eu le-am cantarit.
9. Formam o bila din fiecare bucata de aluat si punem bilele de aluat pe masa de lucru.
10. Din fiecare bila de aluat modelam un cordon pe care il unim la capete, dandu-i forma unui covrig.
11. Modelam din covrigul rezultat cifra opt, avand grija sa unim aluatul acolo unde am lipit covrigul, ca sa nu se vada.
12. Putem sa dam si alte forme mucenicilor, sa-i impletim sau sa-i rasucim, dupa cum ne place.
13. Asezam mucenicii moldovenesti intr-o tava pe care am pus hartie de copt. Ii lasam sa creasca o jumatate de ora, acoperiti cu un prosop.
14. Cat timp cresc mucenicii, pregatim siropul. Intr-o craticioara fierbem apa impreuna cu ingredientele pentru sirop timp de aproximativ 5 minute, pana cand zaharul s-a topit si siropul a luat o culoare frumoasa. Il lasam sa se raceasca. Daca ne place gustul de nuca coapta, inainte de a o macina, putem sa o rumenim pe o tigaie.
15. Dupa ce mucenicii au crescut, ii ungem cu putin ulei. Ii coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de o jumatate de ora, pana s-au rumenit frumos.
16. Scufundam mucenicii calzi in siropul rece si-i punem pe un gratar, sa se scurga. Incalzim putin mierea, ca sa fie mai fluida, si ungem mucenicii cu miere cu ajutorul unei pensule. Presaram din belsug nuca macinata.
Mucenicii se servesc reci sau calzi, dupa preferinte.