Reteta de sarmale in foi de vita cu sos de ou si lamaie (avgolemono) este o reteta greceasca foarte gustoasa si aspectuoasa. Ceea ce da unicitatea si gustul deosebit al acestei retete – comparativ cu alte retete de sarmale in foi de vita – este sosul de ou si lamaie (avgolemono), un sos usor acrisor si foarte aromat.
Reteta de sarmale in foi de vita cu cu sos de ou si lamaie (avgolemono) se poate prepara in orice perioada anului, cu foi de vita proaspete sau conservate la borcan.
Ingrediente pentru reteta de sarmale in foi de vita cu sos de ou si lamaie (avgolemono):
- 200 gr foi de vita proaspete (sau la conserva)
- 500 gr de carne tocata (amestec de carne de vita si carne de porc)
- 60 gr orez
- 2 cepe tocate marunt
- 70 ml ulei
- 3 linguri de marar tocat
- sare
- piper
Ingrediente pentru sosul de ou si lamaie (avgolemono):
- 2 galbenusuri
- sucul de la o lamaie mare
- 2 linguri de amidon de porumb
- 20 gr de unt
- 400 ml zeama de la sarmale + apa
Reteta de sarmale in foi de vita cu sos de ou si lamaie – mod de preparare:
- Intr-un bol mare amestecam carnea tocata cu orezul spalat si scurs bine de apa, mararul, ceapa, jumatate din cantitatea de ulei, sare si piper. Daca ni se pare prea tare compozitia putem adauga o jumatate de pahar de apa. Amestecam bine si punem compozitia la frigider pentru 10 minute ca sa se patrunda toate aromele.
- Spalam foile de vita si le separam in doua parti. Luam o parte din foile de vita, le punem in apa care clocoteste si le tinem 1 minut. Facem la fel cu cea dea doua parte din foile de vita si le lasam sa se scurga de apa intr-o strecuratoare.
Tip: Daca folosim foi de vita din conserva nu este necesar sa le fierbem. Le clatim cu apa rece si le lasam sa se scurga de apa.
- Luam cate o foaie de vita si o asezam pe o farfurie cu nervurile in sus si cu varful inspre noi. Punem o lingurita de carne la inceputul foii (inspre varful frunzei), indoim spre centru marginile laterale, rulam sarmaluta in sus, spre cotorul foii, pana la capat si apoi asezam sarmaua pe o farfurie, cu partea unde s-au unit foile in jos.
- In cratita in care fierbem sarmalele (cratita sa nu aiba peretii prea inalti) punem un strat de foi de vita (alegem foile mai mari sau pe cele usor rupte, pe care nu le putem folosi la impachetatul sarmalelor) si deasupra asezam sarmalele in cercuri. Sarmalele nu au nevoie de mult spatiu intre ele deoarece contin putin orez si nu se umfla prea mult la fiert.
- Adaugam apa calda cat sa acopere sarmalele si punem restul de ulei. Acoperim sarmalele cu o farfurie intinsa ca sa nu se miste in timpul fierberii si sa se desfaca. Le fierbem la foc mic pentru o ora. Cand sunt gata, le scoatem cu atentie din cratita si strecuram zeama intr-o cratita mai mica, pe care o tinem la cald ca sa pregatim cu ea sosul de ou si lamaie.
- Intr-un bol diluam amidonul de porumb cu putina apa rece si il batem cu telul impreuna cu galbenusurile. Folosind o lingura, adaugam putin cate putin sucul de lamaie si zeama calda de la sarmale (completam cu apa daca nu avem 400 ml zeama de la sarmale).
- Punem continutul bolului in cratita si il fierbem 1-2 minute amestecand energic cu telul ca sa nu se formeze cocoloase.
- Luam cratita de pe foc, taiem untul bucatele mici si le punem una cate una in cratita amestecand incontinuu cu telul. Untul ajuta la ingrosarea sosului si ii da un luciu frumos.
Tip: Pentru a ne asigura ca sosul nu are cocoloase il putem strecura printr-o strecuratoare fina inainte de a-l adauga la sarmale.
- Asezam sarmalele pe un platou, punem deasupra sosul de ou si lamaie (avgolemono) si presaram coaja rasa de lamaie sau de lime.