Aceasta reteta de salata asortata poate fi pregatita in special iarna, cand legumele proaspete sunt mai putine. Salata asortata se face din legume fierte: cartofi, morcovi, sfecla, porumb si ceapa verde, pe care le asezam in straturi intr-o tava dreptunghiulara de chec. Pe fiecare strat de legume punem un strat subtire dintr-un sos facut din maioneza si iaurt gras.
Se lasa salata doua ore la frigider, apoi se rastoarna pe un platou si se taie felii groase. Este o salata foarte gustoasa, consistenta si aspectuoasa.
Ingrediente pentru reteta de salata asortata de legume fierte:
- 5 cartofi fierti
- 5 morcovi fierti
- 4 sfecle rosii fierte
- 200 gr porumb fiert
- 3 fire de ceapa verde
- 1 legatura de marar
- 1 lingura de maioneza
- 2 linguri de iaurt gras
- 3 linguri parmezan sau cascaval picant
- suc de lamaie
- otet
- sare
- piper proaspat macinat
- crema de otet balsamic pentru decor (optional)
Mod de preparare:
1. Spalam bine legumele, le fierbem si le scurgem de apa. Le razuim in boluri separate. Tocam ceapa verde si mararul. Intr-o tava dreptunghiulara pentru chec asezam membrana pentru alimente.
2. Aromatizam fiecare leguma in parte cu sare, piper, lamaie sau otet, dupa preferinta. Intr-un bol mic amestecam o lingura de maioneza cu doua linguri de iaurt gras si putina sare.
3. Amestecam bine cartofii cu boabele de porumb, ceapa verde, mararul si parmezanul (sau cascavalul). Oprim o treime din acest amestec pentru stratul de deasupra.
4. In tava captusita cu membrana pentru alimente asezam amestecul de cartofi. Deasupra punem un strat subtire din sosul de iaurt si maioneza. Asezam un strat de morcovi, punem peste ei putin din sosul de iaurt si maioneza, apoi asezam un strat de sfecla. Ungem cu sos si punem ultimul strat din amestecul de cartofi pe care l-am oprit.
5. Acoperim tava cu membrana si o punem la frigider pentru doua ore, ca sa se stabilizeze.
6. Rasturnam tava cu salata pe un platou si o ornam cu felii de sfecla si crema de otet balsamic. Salata asortata se poate servi simpla, cu paine, sau poate fi o buna garnitura pentru carne sau peste.