Aceasta placinta de post cu mere si drojdie este o placinta delicioasa, frageda, parfumata si economica! Cu siguranta va fi pe placul tuturor! Foile pentru aceasta placinta de post cu mere sunt preparate dintr-un aluat dospit cu apa minerala, ulei si drojdie, care se pregateste foarte usor. Acest acest aluat dospit poate fi folosit si la prepararea unor delicioase cornulete de post, batoane de post cu miere si mac, gogosi sau cozonac de post.
Cantitatea de mere pe care o folosim pentru umplutura este de 1,5-2 kg, in functie de cat de multa umplutura ne place sa aiba placinta. Cantitatile de ingrediente recomandate la aceasta placinta de post cu mere sunt pentru o tava mare cu dimensiunile de 35 cm x 40 cm sau pentru o tava rotunda cu diametrul de 35 cm.
Ingrediente pentru reteta de placinta de post cu mere si drojdie
Ingrediente pentru aluat:
- 550 gr faina
- 50 gr zahar (3 linguri)
- 25 gr drojdie (sau 1 plic drojdie uscata)
- 125 ml ulei
- 250 ml apa minerala
- 1 plic zahar vanilat
- coaja de lamaie
- 1/4 lingurita turmeric
- 1 lingurita sare
Ingrediente pentru umplutura:
- 1,5-2 kg mere
- 200 gr zahar
- 50 gr nuci
- 50 gr stafide
- scortisoara (dupa gust)
Reteta de placinta de post cu mere si drojdie – mod de preparare:
- Intr-un bol cernem faina impreuna cu sarea si praful de turmeric.
2. Intr-un bol mic amestecam drojdia cu putina apa calda, o lingurita de zahar si o lingura de faina. O lasam la loc cald pana isi dubleaza volumul.
3. Intr-o craticioara punem uleiul, apa minerala, zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie si le amestecam. Incalzim foarte putin acest amestec lichid.
4. Facem o adancitura in faina si adaugam drojdia si amestecul de ulei, apa minerala, zahar, zahar vanilat si coaja de lamaie. Framantam pana inglobam toata faina si obtinem un aluat fin, care nu se lipeste de maini. Dam aluatului o forma rotunda si il punem la crescut intr-un bol uns cu ulei.
5. Acoperim bolul cu folie alimentara si cu un prosop si lasam aluatul sa creasca timp de aproximativ 40 minute.
6. In timp ce creste aluatul, pregatim umplutura. Curatam merele de coaja si le razuim prin razatoarea cu gauri mari. Le calim impreuna cu zaharul pana scade zeama. Luam cratita de pe foc, adaugam scortisoara, nucile si stafidele. Lasam umplutura sa se raceasca.
7. Incalzim cuptorul la 180 grade.
8. Dupa ce aluatul a crescut, il punem pe masa de lucru unsa cu putin ulei. Il framantam putin ca sa iasa aerul din el si il impartim in 2 bucati. Bucata de aluat pentru prima foaie pe care o asezam la baza tavii trebuie sa fie putin mai mare, ca sa imbrace peretii tavii.
9. Intindem prima foaie de aluat si o asezam intr-o tava unsa cu putin ulei si presarata cu faina. Punem umplutura de mere si o nivelam. Acoperim umplutura cu a doua foaie si o intepam cu o furculita din loc in loc.
10. Introducem tava cu placinta de post cu mere in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru aproximativ 40-50 minute, pana se rumeneste frumos.
11. Scoatem placinta de post cu mere din cuptor si o lasam sa se mai raceasca. O presaram cu zahar pudra si apoi o taiem. Placinta de post cu mere si aluat dospit este gata! Pofta buna!