Placinta cu mere este una din prajiturile clasice ale copilariei, potrivita in orice anotimp. Este o reteta foarte usor de pregatit, rezultatul fiind garantat. Ce poate fi mai imbietor decat mirosul unei placinte cu mere abia scoasa din cuptor?
Nu exista placinta cu mere fara scortisoara, iar mie imi place sa adaug in umplutura si nuci maruntite, de asemenea si stafide. Nu puneti merele cu tot cu coaja deoarece coaja va slabi aroma si va strica textura umpluturii.
Daca va place placinta cu mai multa umplutura puteti mari cantitatea de mere. Puneti zahar si scortisoara dupa gust, important este sa faceti placinta dupa gustul Dvs.
Am incercat mai multe variante de aluat, dar acest aluat fraged si aromat care se topeste in gura a facut diferenta! Bineinteles ca puteti schimba umplutura si puteti folosi acest aluat la placinta cu dovleac sau cu branza de vaci si stafide.
Delicioasa si economica, frageda si parfumata, aceasta placinta cu mere va fi pe placul tuturor!
Ingrediente pentru reteta de placinta cu mere cu aluat fraged
Ingrediente pentru aluat:
- 200 gr unt
- 400 gr faina
- 2 oua
- 100 gr zahar pudra
- 1 esenta de rom
- 1 plic praf de copt
- 1 praf de sare
Ingrediente pentru umplutura:
- 2 kg mere rase
- 200 gr zahar
- scortisoara (dupa gust)
- nuci maruntite si stafide (optional)
- zahar pudra pentru ornat placinta
Placinta cu mere cu aluat fraged – mod de preparare:
- Intr-un vas se freaca untul (la temperatura camerei si taiat cubulete) cu zaharul pudra.
- Se adauga ouale unul cate unul, praful de sare si esenta de rom si se amesteca bine pana se omogenizeaza.
- Se adauga faina cernuta amestecata cu praful de copt. Se framanta bine pana devine un aluat omogen. Se pune intr-o folie de plastic si se tine la frigider pentru cel putin 1 ora.
- Merele se curata, se rad pe razatoarea mare si se calesc impreuna cu zaharul pana ce scade zeama. Se da cratita la o parte de pe foc si se adauga scortisoara, nucile si stafidele. Se lasa la racit.
- Se scoate aluatul din frigider si se imparte in doua. Se intinde foaia cu sucitorul si se aseaza intr-o tava cu dimensiunea 25 cm x 35 cm tapetata cu hartie pergament sau unsa cu ulei si tapetata cu faina. Se pune umplutura si se niveleaza, iar apoi se pune a doua foaie.
- Se inteapa placinta cu furculita din loc in loc si se introduce in cuptorul preincalzit. Se coace timp de 30-40 minute, pana devine aurie. Se scoate, se lasa sa se racoreasca si se pudreaza cu zahar pudra.
Pofta buna!