Aceasta reteta de paine de casa cu unt aromat este usor de pregatit. Rezultatul este o paine foarte gustoasa si aromata, care se desface in fasii, ca un cozonac. Si chiar are aspectul unui cozonac deoarece am asezat aluatul in 3 straturi. Primele doua straturi le-am uns cu unt topit aromatizat cu patrunjel, oregano, busuioc si usturoi. Puteti sa aromatizati painea dupa gustul personal, cu orice alte plante aromatice preferati. Ultimul strat l-am uns cu galbenus diluat cu apa.
Am schitat centrul painii apasand cu o cana si apoi am taiat felii de 3-4 cm pe care le-am rasucit. Astfel painea arata ca o floare. Aceasta paine de casa cu unt aromat este atat de buna, incat se termina imediat. Nu rezista pana a doua zi!
Aceasta paine de casa cu unt aromat si painea impletita cu lapte si unt sunt preferate de toata familia si le prepar foarte des.
Paine de Casa cu Unt Aromat – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de paine de casa cu unt aromat:
- 500 gr faina
- 350 ml lapte
- 25 gr drojdie proaspata
- 50 gr unt topit
- 1 ou + un galbenus pentru uns deasupra
- 1 lingurita zahar
- 1 lingurita sare
- patrunjel tocat marunt
- oregano proaspat (sau uscat)
- busuioc proaspat (sau uscat)
- 1 catel de usturoi pisat
- putin susan (pentru presarat deasupra)
Reteta de paine de casa cu unt aromat – mod de preparare:
1. Cernem faina intr-un bol si o amestecam cu sarea.
2. Dizolvam drojdia in putin lapte caldut. O amestecam cu zaharul si cu o lingura de faina si o punem intr-un loc caldut, sa creasca pana isi dubleaza volumul.
3. Incalzim untul si il amestecam cu plantele aromatice si cu usturoiul pisat.
4. Facem o gropita in centrul fainii din bol si punem drojdia si oul. Adaugam laptele caldut si framantam aproximativ 10 minute, pana obtinem un aluat elastic si neted.
5. Ungem un bol cu ulei si punem aluatul. Il acoperim cu un prosop sau cu membrana pentru alimente. Il lasam sa creasca intr-un loc caldut aproximativ o ora, pana isi dubleaza volumul.
6. Dupa ce a crescut, punem aluatul pe masa de lucru si il mai framantam putin, ca sa iasa aerul. Impartim aluatul in 3 bucati egale. Intindem o bucata de aluat intr-o foaie rotunda. Asezam foaia intr-o forma rotunda unsa cu unt sau cu ulei. Ungem foaia cu jumatate din cantitatea de unt aromatizat. Intindem a doua foaie, o asezam in tava peste prima foaie si o ungem cu restul de unt aromat.
7. Intindem ultima foaie de aluat, o asezam in tava si o ungem cu un galbenus batut cu putina apa.
8. Schitam centrul painii apasand cu o cana. Taiem felii de 3-4 cm pana aproape de centru si le rasucim pe fiecare in parte.
9. Acoperim tava cu membrana alimentara si lasam aluatul sa creasca aproximativ 20 minute, pana isi dubleaza volumul.
10. Coacem aceasta paine de casa in cuptorul preincalzit la 180 grade aproximativ 35 minute, pana se rumeneste.
11. Scoatem painea din tava si o lasam sa se raceasca pe un gratar.