Reteta de mancare de orez cu prune uscate este o reteta de post simpla care se prepara rapid. Se poate pregati ca desert, cu zahar, coaja de lamaie si scortisoara, sau putem face un sirop din zahar caramelizat in care fierbem prunele.
Mancarea de orez cu prune uscate poate fi consumata si ca felul doi si ca desert – dulceata prunelor e cea care provoaca aceasta sovaiala in clasificare. In cazul in care servim aceasta mancare de prune cu orez ca fel doi, adaugam si o ceapa tocata marunt. Totul depinde de preferintele fiecaruia. Partea placuta este ca putem incerca toate variantele si toate sunt savuroase!
Putem pregati si alte retete cu orez si fructe uscate cum ar fi reteta de pilaf de orez cu stafide si migdale sau reteta de garnitura de orez cu caise si linte.
Prunele pe care le folosim la aceasta reteta sunt deshidratate, dar vor fi hidratate inainte de a le pune in orez. Daca gasim prune uscate care sa fie si afumate, nu le ocolim deoarece dau o aroma foarte buna mancarii. Doar avem grija sa le tinem in apa cateva ore inainte de a gati mancarea, pentru ca gustul de afumatura sa nu fie prea puternic.
Mancare de Orez cu Prune Uscate – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de mancare de orez cu prune uscate:
- 250 gr orez cu bobul rotund
- 200 gr prune uscate fara samburi (sau 400 gr prune uscate cu samburi)
- 100 gr ceapa (1 ceapa mare)
- 50 ml ulei
- 50 gr zahar
- 1 litru de apa fiarta
- 4 gr (½ lingurita) sare
Cum se face orezul cu prune uscate:
1. Spalam bine prunele si le punem la hidratat in apa clocotita pentru 15 minute. Dupa 15 minute, le punem intr-o strecuratoare si le clatim bine sub jet de apa. Spalam orezul si il scurgem de apa. Curatam ceapa si o tocam marunt.
2. Punem zaharul intr-o craticioara si il caramelizam, avand grija sa nu il ardem. Cand zaharul are o culoare frumoasa, adaugam un litru de apa fierbinte. Punem apa incet, cu grija, pentru ca se degaja vapori fierbinti care ne pot arde.
3. Cand zaharul s-a dizolvat, adaugam prunele si le fierbem timp de aproximativ 5 minute.
4. Intr-o cratita incalzim uleiul si calim ceapa impreuna cu sarea timp de un minut.
5. Adaugam orezul si il calim timp de un minut, pana ce boabele de orez se imbiba cu ulei. Astfel, boabele de orez nu se lipesc intre ele la fiert.
6. Adaugam prunele impreuna cu apa in care au fiert. Amestecam si acoperim cratita cu un capac. Reducem focul la minim si fierbem orezul cu prune timp de 20 minute, pana orezul este fiert si a absorbit tot lichidul. Nu ridicam capacul si nu amestecam, ca sa nu zdrobim prunele si boabele de orez. Nu este nevoie sa amestecam deoarece orezul nu se va lipi de cratita. Trebuie numai sa avem grija sa fierbem orezul cu prune la foc foarte mic.
7. Lasam cratita acoperita inca 10 minute, apoi putem servi.