Pentru reusita retetei de chiftelute din carne tocata la cuptor este necesar sa framantam foarte bine amestecul de carne tocata, aproximativ 10-15 minute. Carnea nu trebuie sa fie foarte slaba, este de preferat sa aiba un procent de 15-20% grasime, pentru a obtine niste chiftelute moi si pufoase.
Este bine sa calim ceapa si morcovul in putin ulei, la fel ca la reteta de chiftele de pui cu garnitura de conopida. Legumele calite fac chiftelele mai dulci si nu mai au mirosul pregnant de ceapa.
Aceste chiftelute din carne tocata pot fi prajite in ulei sau le putem coace la cuptor. Eu am ales sa le pun la cuptor intr-o tava in care am pus hartie de copt, unsa cu putin ulei. Le-am copt aproximativ 30 minute, pana s-au rumenit.
Ingrediente pentru reteta de chiftelute din carne tocata la cuptor:
- 500 gr carne tocata de porc
- 500 gr carne tocata de vita
- 1-2 oua
- 3 felii de paine
- 2 cepe tocate marunt
- 1 morcov mare razuit
- marar tocat
- patrunjel tocat
- 1 lingurita cimbru uscat (sau chimen)
- 1 lingurita praf de usturoi (sau 2-3 catei de usturoi)
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita piper proaspat macinat
- 2 linguri de ulei
Reteta de chiftelute din carne tocata la cuptor – mod de preparare:
- Curatam ceapa si o tocam marunt. Curatam morcovul si il razuim prin razatoarea cu gauri mici. Spalam mararul si patrunjelul si le tocam marunt.
2. Incalzim uleiul intr-o tigaie si calim putin ceapa si morcovul. Le punem intr-un bol si le lasam sa se raceasca.
3. Intr-un vas incapator punem carnea tocata, legumele calite, painea inmuiata si stoarsa de apa, ouale, verdeata si condimentele.
4. Framantam bine compozitia timp de 10-15 minute. Daca compozitia ni se pare prea tare, adaugam 3-4 linguri de apa si framantam bine.
5. Incalzim cuptorul la 180 grade si asezam hartie de copt in tava cuptorului.
6. Luam cu mana uda bucati potrivite din compozitie, modelam chiftelelutele si le asezam in tava.
7. Coacem aceste chiftelute din carne tocata in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de aproximativ 30 minute, pana se rumenesc frumos.