Reteta de ardei umpluti cu carne tocata la cuptor este una dintre cele mai cunoscute retete din bucataria romaneasca. O putem prepara cu orice tip de carne: de porc, de vita, amestec (vita + porc) sau carne de curcan. Pentru aceasta reteta de ardei umpluti cu carne, eu am folosit un amestec de carne tocata de vita si porc.
Ardeii umpluti cu carne se pot fierbe in cratita sau la cuptor. Eu am ales sa-i prepar la cuptor cu suc de rosii si putina apa. Mi se par mai gustosi si nu mai am grija ca se pot arde. Eu prajesc ardeii in putin ulei dupa ce-i umplu. Sunt mult mai gustosi asa. Ii mancam cu multa placere impreuna cu umplutura. Serviti cu smantana si paine proaspata, acesti ardei umpluti cu carne la cuptor sunt deliciosi!
Ingrediente pentru reteta de ardei umpluti cu carne tocata la cuptor:
- 12-14 ardei de marime medie
- 700 gr carne tocata (vita + porc)
- 100 gr orez
- 50 ml ulei + 2 linguri de ulei pentru prajit ardeii
- 2 cepe tocate marunt
- 1 morcov razuit
- 1 lingura pasta de rosii
- 2 lingurite paprika dulce
- 1 lingurita cimbru uscat
- 3 linguri marar tocat
- 3 linguri patrunjel tocat
- 1 lingurita sare
- piper proaspat macinat
- 1 rosie (pentru pus capace la ardei)
- 2 foi de dafin
- oregano proaspat (sau cimbru)
- 350 ml suc de rosii
- 2 linguri de amidon alimentar
Mod de preparare:
- Spalam ardeii si le indepartam cotoarele cu ajutorul unui cutit sau al unui instrument special. Indepartam semintele si nervurile din interior.
2. Tocam marunt ceapa si radem morcovul prin razatoarea cu gauri mici. Incalzim uleiul intr-o tigaie si calim putin ceapa si morcovul cu un praf de sare. Punem orezul spalat si curs de apa si pasta de rosii si continuam inca putin calirea.
3. Adaugam aproximativ 300 ml apa calda si fierbem orezul pana se absoarbe lichidul. Orezul trebuie sa fie pe jumatate fiert. Punem compozitia intr-un bol si o lasam sa se raceasca.
4. Punem carnea tocata intr-un bol incapator si adaugam orezul calit cu ceapa si morcovul, paprika, cimbrul, verdeata, sarea si piperul. Framantam amestecul pana se omogenizeaza bine ingredientele.
5. Umplem ardeii cu amestecul de carne avand grija sa lasam putin spatiu, pentru ca orezul se mai umfla la fiert si umplutura va da pe afara. Taiem felii subtiri de rosie si acoperim umplutura.
6. Intr-o tigaie incapatoare incalzim 2 linguri de ulei si calim putin ardeii pe toate partile. Ardeii astfel prajiti vor avea un gust foarte bun.
7. Asezam ardeii pe verticala intr-o tava pentru cuptor. Adaugam 300 ml apa, cimbrul proaspat sau oregano, foile de dafin si acoperim ermetic tava cu hartie de aluminiu.
8. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru o ora.
9. Dizolvam cele doua linguri de amidon alimentar in putina apa rece. Adaugam sucul de rosii si amestecam bine.
10. Dupa ce a trecut o ora de cand am pus tava cu ardei la cuptor, o scoatem si inlaturam hartia de aluminiu. Turnam peste ardei sosul de rosii pe care l-am amestecat cu amidonul alimentar. Introducem din nou tava in cuptor (fara folia de aluminu) pentru inca o jumatate de ora, pana sosul mai scade putin si ardeii se rumenesc frumos.
Servim acesti ardei umpluti cu carne impreuna cu paine proaspata si smantana.