Pasta de masline verzi este preparata din masline verzi, ulei de masline extra virgin, ansoa, usturoi, patrunjel, oregano, piper si suc de lamaie. In mod asemanator se prepara si pasta de masline Kalamata.
Maslinele trebuie tinute in apa o zi sau doua, ca sa iasa cat mai mult sarea pe care o contin. Scoatem apoi samburii si le mixam in blender cu restul ingredientelor, in afara de branza si de ardeiul gras.
Pasta de masline verzi este delicioasa servita cu bagheta alba, stropita cu putin ulei de masline si rumenita putin in cuptor. In combinatie cu branza de capra si ardei gras rosu, este un deliciu.
Maslinele sunt foarte bogate in fier, sunt o sursa pretioasa de vitamina E, calciu si fibre. Datorita continutului ridicat de grasimi mononesaturate si de antioxidanti, maslinele verzi sunt un adevarat miracol pentru sanatate, ajutand la prevenirea cancerului, lupta importriva colesterolului, sanatatea oaselor, circulatia sangvina, imbunatatirea vederii, calitatea pielii etc.
Ingrediente pentru reteta de pasta de masline verzi:
- 200 gr de masline verzi fara samburi
- 50 gr ulei de masline
- 10 gr patrunjel verde (1 legatura)
- 2 catei de usturoi
- 2 bucati file de ansoa
- 1 lingurita oregano uscat
- ½ lingurita piper proaspat macinat
- 1 lingura suc de lamaie
Pentru servit:
- branza de capra mai veche
- ardei gras rosu
- bagheta alba
Mod de preparare:
- Punem maslinele in apa si le tinem 1-2 zile, pana se desareaza. Scoatem samburii presand usor cu lama cutitului. Daca aveti masline fara samburi e si mai bine.
2. Pregatim restul de ingrediente. Curatam cateii de usturoi si spalam patrunjelul. Taiem o bagheta de paine alba in felii, o stropim cu putin ulei de masline si o rumenim putin in cuptor, aproximativ 5 minute. Tocam cubulete o jumatate de ardei gras rosu si maruntim branza.
3. Punem in blender maslinele impreuna cu restul de ingrediente (in afara de branza si ardei) si le mixam pana obtinem o pasta omogena. Gustam si corectam gustul dupa cum ne place. Mai adaugam condimente sau ulei de masline, daca consideram necesar.
4. Servim pasta de masline verzi pe felii de paine prajita, cu branza si ardei gras.