Reteta de peste la cuptor cu cartofi si rosii este o reteta usor de preparat, rapida si delicioasa, la fel ca si reteta de peste cu legume la cuptor. Ingredientele cu care preparam pestele la cuptor sunt simple si le avem intotdeauna la indemana: cartofi, ceapa, usturoi, rosii, ulei si verdeturi, iar combinarea lor are ca rezultat o mancare de peste deosebit de gustoasa si consistenta.
Pentru a pregati reteta de peste la cuptor este necesar mai intai sa curatam pestele de solzi, branhii si intestine, apoi sa il spalam si sa il uscam de apa cu hartie de bucatarie. Condimentam pestele cu sare si piper atat in interior cat si pe exterior si apoi punem in interior felii de usturoi, oregano, marar si patrunjel. In acest mod pestele preia aromele acestor ingrediente, iar combinatia de cartofi, ceapa, rosii si ulei completeaza gustul desavarsit al acestui fel de mancare.
Ingrediente pentru reteta de peste la cuptor cu cartofi (pentru 4 portii):
- 2 bucati mari de peste (platica sau alt tip de peste)
- 150 ml ulei de masline
- 4 cartofi mari taiati rondele groase
- 3 cepe uscate taiate rondele
- 3 cepe verzi
- 4 catei de usturoi
- 6 rosii mari
- 1 legatura marar tocat
- 1 legatura patrunjel tocat
- 1 lingura oregano uscat
- sare
- piper proaspat macinat
Mod de preparare:
- Incalzim cuptorul la 180 grade.
- Curatam pestii de solzi, branhii si intestine, ii spalam bine si ii uscam cu hartie de bucatarie. Ii condimentam cu sare si piper proaspat macinat si punem in interiorul lor cate un catel de usturoi taiat felii, oregano, marar si patrunjel.
- Spalam cartofii, ii curatam de coaja si ii taiem in rondele groase. Curatam ceapa uscata si o taiem rondele. Curatam ceapa verde, o spalam si o taiem in bucati potrivite. Spalam mararul si patrunjelul si le tocam.
- Taiem in felii 2 catei de usturoi si tocam 3 rosii marunt. Incalzim jumatate din cantitatea de ulei intr-o tigaie si calim usturoiul pentru o jumatate de minut. Adaugam rosiile tocate si le calim aproximativ 5 minute, apoi oprim focul.
- Intr-o tava incapatoare asezam intr-un strat rondelele de cartofi, deasupra punem ceapa uscata, ceapa verde, sosul de rosii, mararul, patrunjelul, sarea si piperul.
- Asezam pestii deasupra, taiem rosiile ramase in rondele subtiri si acoperim pestii cu un strat de rondele de rosii. Turnam peste rosii restul de ulei si adaugam o ceasca de apa. Condimentam cu sare si piper.
- Acoperim tava cu folie de aluminiu si o introducem in cuptorul preincalzit la 180 grade. O lasam 30 minute acoperita cu folia de aluminiu, apoi inlaturam folia de aluminiu si o mai tinem la cuptor inca 30 minute, pana se rumenesc putin rosiile si pestii.
- Scoatem tava din cuptor si servim mancarea de peste cu paine proaspata.