Reteta de supa de dovleac cu crutoane si bacon este o reteta pe care o pregatim in sezonul de toamna-iarna, cand gasim dovleac in piata si la hypermarket. Romanii nu sunt mari consumatori de preparate din dovleac dar in ultimul timp tot mai multe persoane au descoperit acest delicios aliment. In cel mai simplu mod, dovleacul poate fi preparat copt in cuptor. Din dovleac putem pregati o excelenta placinta cu dovleac sau o garnitura de dovleac pane care se potriveste foarte bine la fripturi, il putem adauga in diferite sosuri, iar supa crema de dovleac (simpla) este minunata!
Aceasta supa se prepara foarte usor, dupa modul in care se preparara in general toate supele-crema: se fierb ingredientele foarte bine si apoi se paseaza impreuna cu supa, atat cat este necesar ca sa rezulte o supa fina, catifelata si de densitatea pe care o dorim.
Pentru aceasta supa cu crutoane si bacon am folosit condimente care ii dau o aroma deosebita si un gust exotic: ghimbir proaspat, nucsoara, cimbru si oregano, iar baconul ii da gustul de afumatura. Combinatia aceasta este minunata si daca este servita si cu iaurt. Astfel, supa de dovleac cu crutoane si bacon nu mai are gustul atat de dulceag, iaurtul dandu-i prospetime.
Ingrediente pentru reteta de supa de dovleac cu crutoane si bacon (pentru 6 portii):
- 1 ½ dovleac, decojit si taiat in cuburi
- 1 ½ l supa de pui
- 200 gr bacon
- 200 gr iaurt gras
- 1 ceapa tocata
- 1 fir de praz taiat in bucati
- 1 morcov taiat bucati
- 1 catel de usturoi intreg
- 50 ml ulei
- 4 felii de paine
- 1 lingura de cimbru
- 1 lingurita ghimbir razuit
- ¼ lingurita nucsoara
- 1 lingurita oregano
- putina coaja rasa de lime (optional)
- sare
- piper
Reteta de supa de dovleac cu crutoane si bacon – mod de preparare:
- Pregatim mai intai crutoanele. Inlaturam coaja de la feliile de paine, taiem miezul de paine cubulete si le stropim cu ulei. Presaram oregano si bagam crutoanele in cuptorul incazit dinainte la 180 grade. Le sasam sa se coaca timp de 10 minute.
- Intr-o tigaie frigem baconul (fara sa adaugam ulei) si apoi il taiem bastonase.
- Intr-o cratita mare incalzim uleiul si calim cubuletele de dovleac impreuna cu ceapa, prazul, morcovul si usturoiul, la foc mediu spre mare timp de 2 minute. Inlaturam catelul de usturoi si continuam calirea inca 2-3 minute.
- Adaugam supa de pui si, cand incepe sa clocoteasca, reducem focul pentru ca supa sa fiarba incet. Luam spuma cu ajutorul polonicului si fierbem supa fara capac aproximativ 30 minute.
- Oprim focul, punem sarea, piperul, nucsoara, oregano, cimbrul si gingerul si pasam supa cu blenderul vertical. Daca supa e prea groasa mai punem putina apa calda pana supa are consistenta dorita. Daca vrem ca supa sa fie mai fina o trecem prin strecuratoare.
Servim supa cu crutoane si bacon in boluri sau farfurii si adaugam crutoane, feliile de bacon si iaurt. Daca dorim sa aromatizam si mai mult supa, putem presara deasupra putina coaja rasa de lime.