Supa-crema de cartofi cu praz este o supa economica, foarte gustoasa, rapid si usor de preparat. In mod asemanator se prepara si supa crema de cartofi cu telina.
Putem pregati supe-creme dintr-o mare varietate de legume, avand ca baza cartoful. Se pot face o multitudine de combinatii de cartofi cu dovlecei, morcovi, telina, praz si alte legume. Modul de preparare este simplu: se fierb legumele pana se inmoaie foarte bine si apoi se paseaza cu blenderul vertical impreuna cu cat lichid (din oala in care au fiert legumele) este necesar pentru ca supa sa fie cremoasa si de consistenta pe care o dorim.
Pentru ca supa-crema sa aiba un aspect frumos si catifelat, dupa ce o pasam cu blenderul, o trecem printr-o strecuratoare ajutandu-ne de o lingura. Ca sa treaca mai usor prin sita turnam putina supa.
Ingrediente pentru reteta de supa-crema de cartofi cu praz:
- 1 kg de cartofi, curatati si taiati cuburi
- 4 fire de praz taiate rondele (partea alba)
- 1 ceapa taiata felii
- 2 catei de usturoi pisati
- 100 ml ulei
- 1 l supa de pui (sau apa)
- 70 ml coniac (sau rachiu tare)
- ½ lingurita ienibahar
- sare
- piper
Reteta de supa-crema de cartofi cu praz – ingrediente pentru garnitura:
- 200 gr iaurt gras
- 1 fir de praz taiat bastonase lungi (partea alba)
- 40 ml ulei
Mod de preparare:
- Intr-o cratita incalzim uleiul si calim ceapa si prazul.
- Cand s-au inmuiat, stingem cu coniac sau rachiu si lasam 2-3 minute sa se evapore alcoolul, apoi adaugam supa de pui (baza pentru mancaruri) sau apa. Cand incepe sa clocoteasca punem cartofii, usturoiul, sarea, piperul si ienibaharul.
- Lasam supa sa fiarba aproximativ 30 minute, pana se fierb cartofii.
- Intre timp calim in ulei prazul pentru garnitura, pe care in prealabil l-am taiat bastonase. Prazul se caleste la foc mare pana prinde o culoare aurie. Trebuie acordata o atentie deosebita acestei etape pentru ca bastonasele de praz se pot arde usor, nu necesita mult timp. Scoatem prazul cu lingura de spuma si il punem pe o farfurie pe care am pus hartie de bucatarie ca sa absoarba uleiul.
- Cand este gata, pasam supa cu blenderul vertical si daca este prea groasa mai adaugam putina apa. Pentru ca supa sa fie mai fina o trecem printr-o sita, presand cu o lingura.
Putem servi supa in farfurii adanci sau in boluri de supa. Punem in centru o lingura de iaurt si deasupra cateva fire de praz calit, iar pentru aspect (dar si pentru gust!) putem presara piper negru si/sau rosu, proaspat macinat.
Pofta buna!