Aceasta salata suba cu peste marinat este o salata foarte populara in Republica Moldova si este nelipsita de la masa de sarbatori.
Salata suba se prepara din file de peste marinat (sau afumat) acoperit cu staturi de legume fierte (cartofi, morcovi, sfecla), oua fierte si maioneza.
Asezarea in straturi se face dupa preferinta. Eu am incercat mai multe moduri de a aseza straturile. In salata suba pe care am asezat-o in inele de inox am pus primul strat de peste, apoi ceapa, cartofii, morcovii si sfecla, unse fiecare cu maioneza. In salata suba pe care am aranjat-o in vasul de yena, am pus primul strat de cartofi, apoi pestele si ceapa, albusurile, morcovii si apoi sfecla, unse fiecare cu maioneza. Mi-a placut mai mult salata suba asezata in a doua varianta, cu primul strat de cartofi.
Salata suba se poate asambla in diferite moduri: direct pe platoul pe care este servita, intr-un vas de yena, ca sa se vada straturile, sau in inele de inox pe care le asezam direct pe farfuria pe care servim salata. Fiecare strat de legume si peste se acopera cu un strat subtire de maioneza.
Eu am folosit maioneza de casa, preparata asa cum am aratat la reteta de salata de boeuf.
Ingrediente pentru reteta de salata suba cu peste marinat:
- 300 gr file de peste marinat (sau afumat)
- 400 gr maioneza
- 500 gr sfecla rosie (2 sfecle)
- 4 cartofi
- 3 morcovi
- 1 ceapa
- 2 oua
- 2 linguri otet
- suc de lamaie
- sare
- piper proaspat macinat
- ceapa verde (pentru decor)
Mod de preparare:
- Fierbem legumele in vase separate si le lasam sa se raceasca.
2. Fierbem ouale tari. Le lasam sa se raceasca si le curatam de coaja. Razuim separat albusurile si galbenusurile prin razatoarea cu gauri mici.
3. Curatam ceapa, o tocam marunt si o punem intr-un bol mic cu 2 linguri de otet si putina apa, pentru a atenua putin gustul pregnant de ceapa. O lasam timp de aproximativ 10 minute, apoi o stoarcem bine de apa.
4. Curatam legumele si le razuim pe fiecare in boluri separate prin razatoare cu gauri mari. Punem peste fiecare putina sare, piper si zeama de lamaie, dupa gust.
5. Maruntim pestele in bucati mici si il stropim cu zeama de lamaie.
6. In vasul sau pe platoul pe care asamblam salata suba, asezam cartofii razuiti intr-un strat uniform si il presam usor cu mana. Ungem cartofii cu maioneza.
7. Asezam bucatile de peste intr-un strat si presaram ceapa tocata.
8. Ungem cu maioneza, presaram albusurile rase si adaugam putina maioneza peste stratul de albusuri.
9. Punem intr-un strat morcovii razuiti si ungem cu maioneza.
10. Asezam sfecla intr-un strat uniform. Ungem sfecla cu restul de maioneza si presaram deasupra galbenusurile razuite.
11. Ornam salata suba dupa preferinta si imaginatie. Eu am ornat-o cu putin albus ras si ceapa verde tocata marunt. Punem salata in frigider pentru 2 ore, apoi o putem servi.