Reteta de salam de biscuiti ne aduce aminte tuturor de anii copilariei. Este desertul pe care mama il prepara cel mai des si nu ne plictiseam niciodata de el.
Ingredientele de baza pentru aceasta reteta sunt: biscuiti, unt, lapte, stafide si cacao. Bineinteles ca reteta se poate personaliza dupa propriul gust. Se poate face salam de biscuiti cu nuca, alune, fistic, bucatele de fructe uscate, ciocolata sau rahat.
Putem folosi orice tip de biscuiti, dar este de preferat sa folosim biscuiti cu o textura mai dura. Pentru ca biscuitii sa-si pastreze forma atunci cand turnam peste ei amestecul de lapte fiert cu cacao este bine sa-l lasam sa se mai raceasca putin.
Mie imi place mult ciocolata si de aceea am folosit 150 grame de ciocolata si doua linguri de cacao. Am inlocuit laptele simplu cu lapte condensat care este dulce si aromat (nu mai este nevoie sa adaugam zahar).
Salamul de biscuiti se ambaleaza in folie de plastic si se pune la frigider pana a doua zi. In acest mod se combina foarte bine aromele si salamul de biscuiti este foate bun si aromat. A doua zi se taie felii si se serveste cu multa pofta!
Acest salam de biscuiti cu ciocolata este foarte gustos, aromat si poate fi servit cu succes chiar si la o masa de sarbatoare.
Ingrediente pentru reteta de salam de biscuiti cu ciocolata:
- 300 gr biscuiti populari (sau Petit Beurre)
- 400 ml lapte condensat
- 100 gr unt
- 150 gr ciocolata rupta in bucati
- 2 linguri cacao
- 50 gr stafide
- 50 gr nuca
- 1 lingura esenta de rom
- 3 linguri fulgi de nuca de cocos + 2 linguri pentru presarat pe folie
Reteta de salam de biscuiti cu ciocolata – mod de preparare:
1. Rupem in bucati biscuitii si ii punem intr-un bol. Rupem nucile in bucati si le rumenim intr-o tigaie mica, la foc mediu.
2. In bolul cu biscuiti adaugam nucile, stafidele, 3 linguri de fulgi de nuca de cocos si le amestecam.
3. Intr-o cratita mica punem laptele condensat, ciocolata rupta in bucati, untul taiat bucatele, doua linguri de cacao si le fierbem la foc mic, amestecand incontinuu, pana se topesc untul si ciocolata. Oprim focul si lasam amestecul sa se raceasca putin.
4. Turnam amestecul peste ingredientele din bol si amestecam bine cu o lingura.
5. Asezam pe masa de lucru o bucata de folie alimentara si presaram doua linguri de fulgi de nuca de cocos. Daca nu va place nuca de cocos puteti sa presarati zahar pudra. Cu o lingura punem amestecul de salam de biscuiti pe marginea foliei, rulam strans si presam bine ca sa obtinem un cilindru uniform. Rasucim bine capetele foliei ca sa sigilam salamul in invelisul de folie alimentara.
6. Punem salamul de biscuiti in frigider pentru cel putin patru ore, ca sa se intareasca. Este de preferat sa il lasam la frigider pana a doua zi pentru a se combina mai bine aromele. In ziua urmatoare il taiem in felii si il servim.