Reteta de pui la cuptor cu cartofi este o reteta pe care o putem pregati pentru masa de pranz de duminica, cand toata familia ia masa impreuna. Aceasta reteta de pui la cuptor cu cartofi va fi apreciata de toti, puiul fiind foarte fraged si aromat, iar cartofii sunt moi si deliciosi.
Am folosit cartofi mici, in coaja, pe care i-am spalat foarte bine si i-am taiat pe jumatate. Pentru ca puiul sa-si pastreze sucurile, sa fie gustos si sa se friga repede, am pus in interiorul lui o lamaie intreaga pe care am fiert-o pentru 5 minute impreuna cu cartofii.
Pentru a ne reusi reteta de pui la la cuptor trebuie sa ungem puiul in interior si pe exterior cu un amestec de ulei, unt, sare, piper, rozmarin si usturoi. Ridicam cu grija pielea de pe pieptul puiului si il ungem si pe acesta cu acest amestec. Invelim puiul cu folie alimentara si il lasam la frigider cateva ore. Daca nu avem timp sa lasam puiul la frigider sa se marineze il putem prepara direct.
Ingrediente pentru reteta de pui la cuptor cu cartofi (pentru 4-5 portii):
- 1 pui intreg (de aproximativ 1 kg)
- 1 kg cartofi baby (sau cartofi cu coaja subtire)
- 100 ml ulei de masline
- 1 lamaie intreaga
- 50 ml suc de lamaie
- 2 linguri de unt
- 3 catei de usturoi pisati
- 1 lingura de mustar
- 4 linguri rozmarin proaspat tocat marunt
- 1 lingura oregano uscat
- 1 lingurita boia dulce
- sare
- piper proasapt macinat
Reteta de pui la cuptor cu cartofi – mod de preparare:
- Pentru a pregati reteta de pui la cuptor cu cartofi trebuie mai intai sa spalam puiul. Il lasam sa se scurga si il uscam bine cu hartie de bucatarie. Curatam puiul de grasimea din interior si in special cea din jurul gatului.
- Amestecam intr-un bol o lingura de unt cu jumatate din cantitatea de ulei, 2 linguri de rozmarin tocat, 2 catei de usturoi pisati, sare si piper. Ridicam cu grija pielea de pe pieptul puiului si il ungem cu acest amestec. De asemenea, ungem puiul pe interior si pe exterior cu amestecul de unt, ulei si condimente, apoi il lasam sa se marineze in frigider cateva ore. Daca nu avem timp la dispozitie sa il lasam la marinat il punem direct in tava. Ii legam picioarele si indoim aripile in spate.
- Spalam bine cartofii frecandu-i cu un burete, apoi ii punem sa fiarba pentru 5 minute impreuna cu o lamaie intreaga intr-o cratita cu apa rece. Dupa ce au fiert 5 minute ii scoatem intr-un bol, ii lasam sa se raceasca putin si ii taiem pe jumatate. Intepam lamaia cu cutitul in cateva locuri si o introducem in interiorul puiului.
- Amestecam sucul de lamaie cu restul de ulei, mustarul, un catel de usturoi pisat, oregano, doua linguri de rozmarin si o lingurita de boia dulce. Punem amestecul peste cartofii din bol si amestecam bine.
- Incalzim cuptorul la 180 grade. Asezam puiul in centrul tavii, punem cartofii in jurul puiului, taiem in bucatele restul de unt si le presaram peste cartofi. Acoperim tava cu folie de aluminiu si o introducem in cuptorul incins. O lasam acoperita o ora, apoi inlaturam folia de aluminiu si mai lasam puiul in cuptor inca o jumatate de ora, pana se rumeneste. In timpul cat sta la cuptor este posibil sa fie nevoie sa adaugam putina apa. Nu punem de la inceput apa in tava, lasam puiul si cartofii sa se gateasca in sucurile si in grasimea lor.
- Cand puiul si cartofii s-au rumenit, scoatem tava din cuptor, o acoperim din nou cu folie de aluminiu si o lasam sa se raceasca 15 minute. Scoatem lamaia din interiorul puiului, taiem puiul in bucati si il servim cu cartofii din tava si cu salata verde.