Am preparat aceste galuste cu crema de ciocolata sau gomboti cu crema de ciocolata atunci cand am preparat reteta de galuste cu prune. Acesti gomboti umpluti cu crema de ciocolata sunt foarte gustosi si aromati, moi si usor pufosi. Am umplut acesti gomboti cu o crema de ciocolata cu alune de padure pe care o preparasem cu putin timp inainte.
Acesti gomboti cu crema de ciocolata sunt preparati dintr-un aluat pe baza de cartofi si faina. Optional putem adauga si putin gris. Din acest aluat putem face galuste umplute cu prune, caise, dulceata, branza sau crema de ciocolata. Le vom fierbe in apa cu putina sare, apoi le tavalim prin pesmet rumenit in unt cu zahar si scortisoara. Adaugam zaharul si scortisoara la sfarsit, pentru a nu se arde.
Pentru aluatul de gomboti cu crema de ciocolata trebuie fierbem cartofii intregi, in coaja, pentru a nu absorbi multa apa. In functie de cartofii folositi, vom avea nevoie de mai multa sau mai putina faina. Este important sa nu punem prea multa faina pentru a obtine niste galuste cu crema de ciocolata moi si pufoase. Daca aluatul pare lipicios este bine sa lucram cu mainile bine infainate. Aluatul se va intari suficient in timpul fierberii, dar va ramane pufos.
Ingrediente pentru reteta de gomboti cu crema de ciocolata:
- 400 gr cartofi
- 100-150 gr faina
- 1 lingura de gris fin
- 1 ou
- 2 linguri ulei
- 200 gr crema de ciocolata
- putina sare
Ingrediente pentru decor:
- 150 gr pesmet
- 50 gr unt
- 70 gr zahar
- 1 lingurita scortisoara
Reteta de gomboti cu crema de ciocolata – mod de preparare:
- Spalam cartofii si ii punem sa fiarba intregi intr-o cratita cu apa rece. Cand s-au fiert bine, ii scurgem de apa si ii curatam de coaja. Peste cartofii fierbinti punem uleiul sau untul, putina sare si amestecam bine totul cu un tel. Adaugam oul si amestecam energic cu telul timp de apoximativ 5 minute, pana obtinem un piure omogen si pufos. Punem grisul si cate putin din cantitatea de faina, deoarece s-ar putea sa nu fie nevoie sa o punem pe toata. Amestecam compozitia cu o lingura. Vom obtine un aluat lipicios, dar omogen.
Tip: Va sfatuiesc sa nu adaugati mai multa faina pentru ca galustele vor deveni tari dupa fierbere. Numai in cazul in care aluatul este extrem de umed putem pune cel mult o lingura de faina si o lingura de gris.
2. Pregatim pesmetul prin care vom tavali acesti gomboti cu crema de ciocolata. Topim untul intr-o tigaie antiaderenta si adaugam pesmetul. Il rumenim cateva minute, la foc mic. Cand capata o culoare aurie, oprim focul si adaugam zaharul si scortisoara. Amestecam bine si il lasam sa se raceasca complet.
3. Cu mainile bine infainate luam cate o bucata de aluat, o aplatizam in palma si punem in centru o lingurita de crema de ciocolata.
4. O invelim cu aluat si o modelam intr-o bila rotunda pe care o asezam pe un platou pe care am presarat faina.
5. Procedam astfel pana terminam de modelat toate galustele.
Tip: Crema de ciocolata este bine sa fie rece, de la frigider, pentru a putea lucra mai usor cu ea.
6. Punem apa intro cratita si o lingurita de sare. Cand apa incepe sa clocoteasca, punem 3-4 galuste. Le lasam sa fiarba pana se ridica la suprafata, adica 5-6 minute. Le mai fierbem in continuare inca 6-7 minute.
7. Scoatem galustele cu o lingura cu gauri si le punem direct in tigaia cu pesmet rumenit. Le tavalim prin pesmet pana se acopera bine pe toate partile.
Servim acesti gomboti cu crema de ciocolata calzi sau reci! Sunt la fel de buni!