Pentru aceasta reteta de garnitura de cartofi noi cu unt avem nevoie de cartofi noi (cartofy baby), mici si rotunzi. Aceasta garnitura de cartofi noi cu unt este o garnitura excelenta pentru orice tip de carne si peste, la fel ca si reteta de cartofii baby la cuptor. Am aromatizat acesti cartofi cu unt, cu sofran si cu un pahar de vin dulce si aromat. Au iesit atat de gustosi incat pot fi consumati si ca fel principal de mancare, insotiti de o salata de cruditati.
Cartofii baby se pot cumpara de la supermarket in tot decursul anului sau din piata la inceputul verii. De obicei cartofii baby se pregatesc cu coaja, dupa ce ii spalam foarte bine. Eu le-am inlaturat coaja, deoarece am vrut sa absoarba bine untul si toate aromele adaugate.
Ingrediente pentru reteta de garnitura de cartofi noi cu unt:
- 1 kg de cartofi noi (baby)
- 100 gr unt
- 1 lingura de zahar
- 1 lingurita sofran
- 200 ml vin alb, de buna calitate
- ulei pentru prajit
- sare
- piper proaspat macinat
Reteta de garnitura de cartofi noi cu unt – mod de preparare:
- Curatam cartofii de coaja, il spalam si ii uscam bine cu hartie de bucatarie. Punem sofranul in paharul cu vin, ca sa-si lase aroma si culoarea.
2. Intr-o tigaie incapatoare prajim cartofii intregi pana prind o crusta aurie, fara a fi neaparat prajiti in totalitate. Ii scoatem pe un platou pe care am asezat hartie de bucatarie.
3. Intr-o cratita sau tigaie incapatoare incalzim bine untul. Adaugam cartofii si amestecam bine, ca sa absoarba untul. Condimentam cartofii cu sare si piper, presaram zaharul si adaugam vinul in care am pus mai inainte si sofranul.
4. Marim focul la maxim si lasam cartofii sa fiarba pana se evapora vinul, amestecand din cand in cand. Dupa ce s-a evaporat vinul si cartofii au ramas numai in unt, amestecam de cateva ori si oprim focul. Ganitura de cartofi noi cu unt este gata! Cartofii sunt usor caramelizati de la zahar, au o culoare superba, caramizie, si o aroma minunata!
In putine cuvinte, este cea mai buna garnitura de cartofi noi!