Aceste crochete de orez cu mozzarella, numite suppli in Italia, se pregatesc in mod traditional din risotto in care sunt invelite bucati de mozzarella. Odata pregatit, risotto-ul se lasa la racit. Se modeleaza crochetele, se tavalesc prin faina, apoi prin ou si pesmet panko si se prajesc in ulei incins.
Eu am pregatit un orez mai simplu pe care l-am amestecat cu ou, parmezan si condimente. Daca avem orez ramas de la o garnitura de orez, putem pregati in scurt timp aceste crochete de orez cu mozzarella. Sunt delicioase, crocante la exterior si cu un miez cremos din branza.
Aceste crochete cu orez si mozzarella sunt la fel de bune calde sau reci. Se pot servi ca atare, alaturi de o salata. Daca vom servi aceste crochete de orez cu un sos de rosii cu busuioc, vom avea un pranz delicios!
Ingrediente pentru reteta de crochete de orez cu mozzarella (pentru 20 bucati):
- 300 gr orez cu bobul rotund
- 650 ml supa de pui fierbinte (sau de legume)
- 2 linguri ulei de masline (sau unt)
- 1 ceapa mica tocata marunt
- 2 catei de usturoi tocati marunt
- 1 foaie de dafin
- 10-12 fire de sofran (optional)
- 1 lingurita oregano uscat
- 3 oua
- 100 gr parmezan razuit fin
- 100 gr mozzarella taiata cubulete
- 150 gr faina
- 150 gr pesmet panko (pesmet din paine alba, fara coaja)
- ulei pentru prajit
Reteta de crochete de orez cu mozzarella – mod de preparare:
- Incalzim supa bine de pui (sau de legume).
2. Punem uleiul (sau untul) intr-o craticioara si calim ceapa si usturoiul pana se inmoaie putin. Adaugam orezul si il calim 1-2 minute, amestecand incontinuu, ca sa se unga bine toate boabele de orez cu ulei.
3. Adaugam supa de pui, putina sare, sofranul si foaia de dafin. Fierbem orezul la foc mic timp de 12-15 minute, pana absoarbe toata supa. Punem orezul intr-un bol si il lasam sa se raceasca foarte bine.
4. Amestecam orezul din bol cu parmezanul, un ou, piperul si oregano.
5. Lucram cu mainile ude. Luam o lingura din compozitia de orez si o aplatizam. Punem in mijloc un cub de mozzarella si modelam crochetele.
6. Tavalim fiecare crocheta prin faina, apoi prin ou batut si apoi prin pesmet, astfel incat sa se formeze o crusta uniforma. Le punem pe un platou si le lasam sa se odihneasca o jumatate de ora.
7. Prajim aceste crochete de orez in ulei incins, la foc mediu, pana se rumenesc frumos.
8. Scoatem crochetele de orez cu mozzarella pe hartie de bucatarie, pentru a se absorbi surplusul de ulei. Le servim cu o salata sau cu sos de rosii.