Aceasta reteta de chifle de casa cu lapte si unt este minunata si usor de facut! Aceste chifle de casa cu lapte si unt sunt foarte gustoase, moi si aromate, ideale pentru micul dejun langa un pahar de lapte sau pentru un sandwich rapid la cina. Le putem pastra la congelator si astfel avem in fiecare zi chifle proaspete. Se dezgheata foarte repede.
Chifle de Casa cu Lapte si Unt – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de chifle de casa cu lapte si unt:
- 500 gr faina
- 350 ml lapte caldut
- 50 gr unt moale
- 25 gr drojdie proaspata (sau 8 gr drojdie uscata)
- 2 oua
- 25 gr zahar
- 1 lingurita sare
- susan sau mac pentru presarat deasupra (optional)
Reteta de chifle de casa cu lapte si unt – mod de preparare:
1. Cernem faina intr-un bol si o amestecam cu sarea. Asezam hartie de copt in tava cuptorului.
2. Dizolvam drojdia in putin lapte caldut, punem putin din cantitatea de zahar si o lasam timp de aproximativ 5-6 minute sa-si dubleze volumul. Incalzim putin untul ca sa-l putem incorpora usor in aluat.
3. Facem o adancitura in mijlocul fainii si punem drojdia. Adaugam oul, restul de zahar si laptele. Incepem sa incorporam faina adunand dinspre margini spre centru. Dupa ce incorporam faina, adaugam untul putin cate putin, pana il incorporam pe tot. Continuam sa framantam aluatul aproximativ 10 minute, pana obtinem un aluat fin si elastic, care nu se lipeste de maini.
4. Punem aluatul intr-un bol uns cu putin ulei, il acoperim cu membrana pentru alimente sau cu un prosop. Punem bolul cu aluat intr-un loc cald pentru aproximativ o ora, pana isi dubleaza volumul.
5. Punem aluatul pe masa de lucru, il framantam putin ca sa iasa aerul si il taiem in doua bucati egale.
6. Din fiecare bucata de aluat facem un sul pe care il taiem in 6 bucati egale ca marime. Luam in podul palmei cate o bucata de aluat si aducem marginile spre centru pana se formeaza o bila rotunda. Procedam astfel cu toate bucatile de aluat si le asezam in tava.
7. Acoperim aceste chifle de casa cu lapte si unt cu un prosop. Le lasam sa creasca la loc cald aproximativ o jumatate de ora. Dupa ce au crescut chiflele in tava, le ungem cu ou batut pe care l-am diluat cu putina apa si presaram susanul.
8. Coacem chiflele in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 20 minute, pana se rumenesc.
Tip: Cand vrem sa coacem un aluat la o anumita temperatura, punem cuptorul sa se incalzeasca la o temperatura mai mare decat aceea la care vrem sa coacem. Cand introducem tava in cuptor se mai pierde din caldura. Fiind rece, tava mai reduce din temperatura cuptorului. Introducem aluatul in cuptor si reducem focul pana la temperatura dorita la care vrem sa coacem. Astfel obtinem de la inceput temperatura optima in cuptor.
Servim chiflele simple sau cu mezeluri, branzeturi, gem sau dulceata si cu un pahar de lapte. De asemenea, aceste chifle pot inlocui cu succes painea la masa.